Svar: Antal af amninger og skemad
Kære Livas mor og far
Tak for jeres brev og velkommen til :)
Det lyder som om at I er kommet godt igang med skemaden og det lyder også som om at amningerne fungerer fint. Dejligt!
Det er vigtigt at jeres datter får mange små måltider dagen igennem, det er bedre at spise lidt og tit end få og store måltider. Det er også vigtigt at holde mængden af skemad på et niveau, hvor hun stadig også indtager mælk nok og det lyder helt relevant at amme ca 6 gange i døgnet med den alder hun har.
Det vil være en rigtig god idé at forsøge at skabe en rytme, hvor hun får skemad når hun vågner. Sammen med skemaden skal hun have vand af kop og så skal hun ammes inden hun skal puttes igen. Dt at blive ammet, skal altså være en naturlig del af hendes putteritual.
Det er vigtigt at skemaden holdes i en mængde, som levner plads til mælken. Det betyder at det er bedre at give hende 1/2 - 3/4 dl. grød eller mos og hun så stadig vil have brystet, end det er at give hende 1-1 1/2 dl grød eller mos og hun så afviser brystet. Vand af kop kommer ud over mælkeindtaget.
Mit forslag til en dagsplan, lavet ud fra jeres angivne tider, ser således ud:
Tidlig morgen 05: Ammes og sover videre
Morgen 7-7.30: Havregrød, vand af kop.
Formiddag 8.30-9: Frugtmos (jerntilskud), frisk frugt i hånden at gumle på selv, vand af kop.
Ammes og puttes til formiddagslur
Frokost 12-12.30: Øllebrød eller Grøntsagsmos med kød eller fisk, suppleres med ristede rugbrødsbjælker, agurk eller lignende at gumle på selv, vand af kop.
Ammes og puttes til middagslur 14.30-15
Eftermiddag 16: tilbydes lidt frugtmos, frisk frugt i hånden og ammes ofte også stadig om eftermiddagen.
Aften 18: Grøntsagsmos med kød eller fisk, suppleres med ristede rugbrødsbjælker, agurk eller lignende at gumle på selv. Vand af kop.
Ammes og puttes til natten 19.30
Sen aften 23-24: Ammes rigtig godt fra begge bryster og sover herefter igennem til næste morgen tidlig kl ca 05.
Det er altså amningen kl 02 der i første omgang trappes ud, og amningerne om dagen bibeholdes og netop indtaget af både mælk og mad dagen igennem sikrer at der ernæringsmæssigt ikke længere er behov for mælk om natten.
Når jeres datter bliver ca 7 måneder, så vil hun kunne begynde at nøjes med 4 amninger i døgnet. Disse kan ligge tidlig morgen, inden ...
... middagslur, aften og sen aften og det er således amningerne formiddag og eftermiddag der trappes ud. Mellemmåltiderne bliver her lidt større end de er lige nu :)
Når hun bliver 8-9 måneder vil 3 amninger i døgnet være passende og de vil kunne ligge enten inden middagslur, aften og sen aften eller aften, sen aften og tidlig morgen. I løbet af dagen vil hun her spise mere og mere rigtig mad og vil kunne indtage større mængder væske af en kop.
Når far skal overtage barsel, så må I vurdere om det vil være godt at han kan give flaske, altså om I ønsker at jeres datter skal have flaske inden f.eks. middagsluren. Hvis I har et ønske om dette, så er det ret vigtigt at I går igang med at give hende flaske nu. Hvis hun aldrig har fået flaske, så er det nemlig ikke sikkert at hun vil have den og måske vil hun allerede nu foretrække den ægte vare .. Men prøv og se hvad der sker .. Hvis I har et ønske om at hun på sigt skal kunne tage imod en flaske, vil det være godt, hvis I giver hende flaske dagligt nu. Det kan være en flaske om aftenen, f.eks. sen aften i håb om at hun så vil kunne sove bedre om natten og ikke behøve søge brystet kl 02 ...
Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen
Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus
Hun kan sagtens få agurkeringe og ristede rugbrødsbjælker selv om hun ikke har tænder, det vil netop være dejligt for hende at have noget at gumle på og øve sig mundmotorisk på og hvis gummerne kløer er det kun rart :)
Det er helt naturligt at en lille pige som jeres datter har brug for brystet / mælk og brug for at mærke at du er der, når hun skal sove. Man kan ikke forvente at børn kan puttes i seng, og vi som voksne bare kan gå ud og de så falder i søvn alene ... Hun har brug for trygheden og nærheden og ved ikke hvor du går hen, når du går. Faktisk skal hun være omkring 16 måneder før hun begynder at have lidt bevidsthed om I er der selvom hun ikke kan se jer. Indtil da vil hun føle sig forladt og alene, når I går fra hende ... :)
Jeg vil anbefale jer at læse især to af mine bøger "Helens bog om børn og mad", fyldt med dagsplaner, opskrifter og masser af gode råd om mad til børn trin for trin, fra nu og til jeres datter er 18 måneder. Og min bog "Sådan får du dit barn til at sove!" om søvn i forskellige aldre, forventninger, forskellige søvnproblemer og løsning af disse med udgangspunkt i at trygge børn sover godt :)
Rigtig meget held og lykke fortsat :)
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
Giv dit barn den bedste start!
Giv dit barn den bedste start med D-vitamindråber og mælkesyrebakterier
Vi ved allesammen, at et barns første leveår har en enorm betydning for barnets udvikling både fysisk og psykisk. Ansvaret er derfor stort, når det kommer til at sørge for, at de kære små får lige præcis det, der ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om kost og ernÆring:
22. november 2024 | Kost og ernæring | 4 mdr.
Kære Helen Vi har en datter på nu 4 måneder, som vi synes virker meget...
22. november 2024 | Kost og ernæring | 7 mdr.
Kære Helen Min datter, der nu er 7 måneder, vil pludselig ikke spise skemad....
17. november 2024 | Kost og ernæring | 7 mdr.
Mandler, hasselnødder mm. før 1 år?
Kære Helen Jeg har bare et kort spørgsmål i dag! Jeg har en dreng på 7...
8. november 2024 | Kost og ernæring | 7 mdr.
Kære Helen. Jeg vil gerne høre, om du har nogle idéer til, hvordan jeg kan...
6. november 2024 | Kost og ernæring | 2 år, 2 mdr.
Kære Helen Jeg læste netop dit nyhedsbrev om de forskellige virusinfektioner...
Viden om børn:
Rhesus-uforlignelighed
Vi har hver især en blodtype, som kan hedde A, B, AB eller 0 og derudover er vi delt op i Rhesus positive og Rhesus negative. De fleste mennesker er Rhesus positive, ca 15 % er Rhesus negative.
Hvis en Rhesus negativ kvinde bliver gravid og den kommende far er Rhesus positiv, så kan barnet, som kvinden venter være Rhesuspositiv efter sin far.
Imens barnet ligger i maven, så har det sit eget separate kredsløb, men der kan dog ske en lille udveksling af blod imellem...
Fødetaske
En fødetaske er den taske, som du skal bruge, imens du er på hospitalet, når du skal føde. Uanet om du skal føde ambulant eller være på barselsgangen i flere dage, så er det rart at have lidt ting pakket og parat.
Til selve fødslen vil nogle kvinder medbringe tøj, som de kan føde i, hvor andre kvinder vil bruge det tøj, som man får udleveret på sygehuset. Det kan være rart, at du har dine egne toiletartikler, shampoo, børste, tandbørste, hårelastikker osv. men derudover så er det...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.
Det siger medlemmerne ...
Kære Helen
Tak for dit svar omkring min søns sovevaner.
Jeg startede med at skære natamningen helt væk, og så var der kun godnattåren tilbage, den virkede han pludselig ikke så interesseret i så den blev også droppet, og helt uden drama og gråd;-)
Nu kunne jeg så få ham til at falde i søvn uden at være helt tæt på mig, men han ville stadig ikke ned i tremmesengen i vågen tilstand.
Jeg læste så at du havde rådet andre til at tage den ene side af sengen, da nogle børn følte sig indespærret.... og hold da k... det gjorde en forskel!!
Dels falder han i søvn glad og tilfreds i sin egen seng, derudover sover han bedre og længere tid i hans egen seng (han kommer stadig ind til os om natten). Han går oven i købet selv ind og lægger sig i sengen når det er sove tid!
Tak fra Rikke, mor til dreng på 16 måneder