Svar: Dage hvor intet er godt nok ...
Kære Nillemor
Din dreng har dårlige dage, ligesom du også selv kan have det - men derudover har han også en hjerne, der endnu ikke fungerer optimalt. Forbindelserne mellem hans hjernehalvdele er flere steder endnu ikke skabt og mange steder fungerer de dårligt og det betyder, at verden nogle gange bryder sammen for ham. Han mangler de forbindelser i hjernen, som skal gøre at han lige kan se tingene an, tælle til ti, vurdere situationen osv. som du kan.
Hans hjerne er umoden og det tager lang tid at skabe de forbindelser han lige nu mangler. 90 % af hjernen udvikles de første 5 år og han har rigtig meget brug for din hjælp og forståelse undervejs. Han har brug for at du forstår ham.
Jeres dreng er knap 2½ år og der er ingen tvivl om at denne alder er utroligt udfordrende både for barn og forældre. Det er en tid, som kræver stor tålmodighed og omsorg, samtidig med et behov for at have visse regler og være konsekvente omkring disse - det er jo en del af opdragelsen. Det er en tid hvor barnet kan være så glad, sjov og charmerende, men glæden varer kort, for pludselig går hele verden under, alt bryder sammen, intet fungerer som det skal. Følelserne kører på højtryk - både hos barn og forældre, og det kan jeg sagtens høre sker hos jer :)
Konflikter er en del af hverdagen med børn i denne alder og det hører med. Det har dog stor betydning hvordan man kommer ud af en konflikt og det er her at I som forældre har en vigtig rolle.
Din søn får det der hedder fortvivlelsesanfald og disse anfald får han, når ting er svære for ham. Han får dem ikke fordi han er uartig, han får dem, fordi hans hjerne stadig er så umoden at han ikke har dannet de forbindelse mellem hjernens dele, som skal gøre at han i denne situation kan bevare roen.
Når I siger "Nej!" ...
... til ham, det vil sige, når I hindrer ham i noget som han gerne vil, så udløser det et anfald af fortvivlelse eller når han oplever, at teen er for varm, at isterningen ikke vil komme ud af bakken, at sukkeret ikke vil som han vil, så får han et anfald af fortvivlelser. Og her er han oprigtigt ked af det, han er skuffet over at tingene ikke er som han gerne vil have dem, at han ikke kan finde ud af noget osv. Det kan og vil ofte være små bitte ting der udløser et fortvivlelsesanfald, ting der i dine øjne kan virke som bagateller.
Men for ham er det ikke bagateller, det er ting som betyder rigtig meget og det har han brug for at du forstår. Han har brug for en medlidende reaktion. Han har brug for at høre at du forstår det, det er rigtigt irriterende at isterningen driller, det er rigtigt irriterende at du kom isen i teen når han nu gerne ville selv, eller hvad det nu kan være.
Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen
Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus
At skælde ham ud, råbe af ham, blive vred på ham, kalde ham hysterisk eller lignende får ham måske nok til at holde op med at græde lidt, men det hjælper ham ikke på sigt. Det hjælper ham ikke med at få skabt de vigtige forbindelser i hjernen, som han på sigt har brug for bliver dannet. Når han har fortvivlelsesanfald, så har han brug for at du sidder med ham, holde om ham og beroliger ham. Viser ham at du godt kan forstå at det er rigtig svært at være ham. Det er vigtigt at du ikke går fra ham eller afviser ham - for han har rigtig meget brug for din hjælp til at bevare roen, når han ikke selv kan. Det er netop når han spejler sig i dig og i det du gør, at de vigtige forbindelser i hjernen dannes. Når han mærker din ro, så lærer han også selv at være rolig. Og han har brug for din hjælp til at få kroppen ned i gear :)
Jeg håber du kan bruge dette videre, fortsat held og lykke :)
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
Plus-Plus BIG: Sjov og lærerig leg for de mindste
Når det kommer til små børns udvikling, spiller leg en afgørende rolle. Det er en væsentlig måde for børn til at udvikle deres finmotorik, evnen til at fordybe sig, lære om farver og former osv. BIG har vist sig at være godt til netop det, og derfor vælger mange vuggestuer og børnehaver også BIG, ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om opdragelse:
22. november 2024 | Opdragelse | 3 år
Kære Helen. Vi har en dreng på 3 år (blev 3 i oktober) der startede i...
13. november 2024 | Opdragelse | 3 år, 4 mdr.
Hej Helen. Jeg har en skøn dreng på 3 år og 4 mdr. Han er sød og kærlig,...
26. september 2024 | Opdragelse | 2 år, 6 mdr.
Kære Helen. Tak for din brevkasse, som jeg nu endnu engang har brug for....
17. september 2024 | Opdragelse | 2 år, 6 mdr.
Hej Helen Vi har solgt vores hus og skal flytte om cirka halvanden måned....
16. september 2024 | Opdragelse | 23 mdr.
Hej Helen. Vi har en søn på snart 2 år, som i perioder vælger den ene af os...
Viden om børn:
Barselshotel
Barselshoteller findes både på sygehuse og i privat regi.
Kravene til at komme på et offentligt barselsehotel er forskellige. Nogle steder barselshotellet for flergangsfødende, der har haft en ukompliceret graviditet og fødsel, andre steder er det til førstegangs forældre, der har brug for lidt ekstra tid, inden turen går hjem. På barselshotellet vil både mor og far typisk kunne være til stede hele døgnet og personalet kan tilkaldes, ved behov for hjælp.
På et...
Bleer
Det må anbefales at bruge engangsbleer, da dette er både nemt og rart for mor og barn. Bleerne bliver bedre og bedre kvalitet og det er muligt at købe svanemærkede bleer, så man både skåner barn og miljø. Det er normalt ikke mere miljøbelastende at bruge engangsbleer, end stofbleer der skal vaskes, koges og tumbles.
Dit barn skal i starten skiftes 6-10 gange i døgnet og barnet vil ofte bruge ble til det er 2 ½ - 3 år gammelt. Efter 3 års alderen bruger mange stadig ble om...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.