Svar: Starband
Kære Pernille
Børns hoved tager facon efter, hvordan barnet bliver født, lejret og båret i løbet af de første måneder. Skævhed i kraniet opstår, hvis barnet placeres i længere tid i samme stilling, så barnet f.eks. altid ligger med hovedet drejet til samme side. Har barnet en stramning af halsmusklerne kan det også medføre lejringsbetinget skævhed af kraniet. Baghovedet vil på samme måde blive fladt, hvis barnet altid sover med nakken mod underlaget og man ikke sørger for skiftevis at dreje barnets hoved mod højre og venstre.
De er især de første 3 måneder at barnets hoved tager facon efter hvordan barnets lejres og derfor også de første 3 måneder, at man virkelig skal være opmærksom og kan gå ind og ændre på en evt. opstået skævhed. I takt med at barnet bliver ældre, vil kraniet vokse sammen og blive hårdere og det bliver derfor sværere og sværere at rette op på. Derfor vil barnet ikke "vokse fra det" - det er noget man aktivt skal gøre noget ved. Helst før det sker, men er fladheden opstået, skal man aktivt forebygge at det bliver værre og også forsøge at behandle det ved at være opmærksom på, hvordan man lejrer og bærer sit barn.
Det er dog sådan at assymetrien ofte ...
... mindskes i takt med at barnet bliver ældre. Den bliver mindre synlig - også ofte i takt med at barnet får hår som jo skjuler hovedfaconen en del.
Hvis der er udtalt skævhed af kraniet, så kan I som forældre bede jeres læge om at få en henvisning til en speciallæge. Nogle gange vil man her ordinere en ortoplastisk hjelm og vælger man at behandle barnet med hjelm, så skal dette gøres før barnet fylder 6 måneder.
Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen
Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus
Det lyder for mig som om at jeres dreng måske har medfødt torticollis - som er stramning eller forkortning af halsmuskulaturen og det lyder også for mig som om at I allerede har fået ham set af flere læger. En stramning eller forkortning af halsmuskulaturen vil normalt skulle behandles af fysioterapeut ... og jeg kan ikke se ud af dit brev, at I overhovedet har talt med en sådan. Men måske har ingen rigtig taget sig af jeres dreng og hans hovedfacon, fordi det I har været henvist med, har været opkastnings-problemer ...?
Under alle omstændigheder så er det jeres læge som skal henvise jer videre til en specialist der kan vurdere, om jeres dreng vil have brug for at blive behandlet med hjelm - f.eks. starband :)
Håber du kan bruge dette videre, fortsat held og lykke!
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
BabyNordic™ – Det ultimative legetæppe til din Guldklump
BabyNordic™ – Det ultimative legetæppe til din baby og din familie
Kender du det, at gulvet er hårdt at sidde på, når du leger og tumler med din baby? Det gør Camilla – og det ville hun gerne lave om på. Svaret hedder BabyNordic™-tæppet.
Lege- og aktivitetstæppet skaber det perfekte, ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sygdom:
18. oktober 2024 | Sygdom | 14 mdr.
Skoldkopper eller hånd- fod og mundsyge?
Kære Helen Vores datter på 14 måneder har fået enten skoldkopper eller hånd-...
13. oktober 2024 | Sygdom | 18 mdr.
Skoldkopper, bedsteforældre og smitte
Kære Helen. Vores søn på 18 måneder har fået skoldkopper og i den...
24. september 2024 | Sygdom | 8 mdr.
Kære Helen. Lillebror på 8 måneder fik pludselig høj feber i går aftes -...
24. august 2024 | Sygdom | 1 mdr.
Kære Helen. Jeg har en skøn datter på vej til de 7 uger, som har været et...
26. juni 2024 | Sygdom | 5 mdr.
Kære Helen Tak for dit uddybende svar ang. min søns søvnproblemer. Han sover...
Viden om børn:
Klumpfod
Når børn fødes med en fod, der er bøjet indad, hvor fodsålen peger bagud og fodryggen fremad, så kalder man det klumpfod. Der er ca. 1 ud af 1000 børn der fødes med klumpfod og ca. halvdelen af disse har misdannelsen på begge fødder.
Man ved ikke hvorfor nogle børn fødes med klumpfod, men der er en vis arvelig tilbøjelighed. Man siger at risikoen for at føde et barn med klumpfod øges med en faktor 30, hvis en søster eller bror har lidelsen.
Drenge fødes hyppigere...
Lattergas ved fødsel
Lattergas er en blanding af ilt og kvælstofilte, som man indånder gennem en maske.
Lattergas bruges som smertestillende og er et tilbud til kvinder, der er i fødsel. Jordmoderen vejleder kvinden i, hvordan masken bruges - lattergas virker bedst, hvis du trækker vejret i masken, når du mærker, at der er en ve på vej, og så lægger masken fra dig igen, når veen klinger af.
Lattergas virker på den måde, at kvinden mærker smerten, men ikke lader sig gå på af den, og den...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.