Svar: Sygdom - mellemørebetændelse
Kære A
Mellemørebetændelse eller anden sygdom, kan ødelægge alle ellers så gode vaner - også søvnvaner og det kan være rigtig svært at få vendt rundt til gode vaner igen ...
Derfor er det en god idé at du forsøger at holde fast i de gode rutiner I allerede har, så jeres datter ikke begynder at indtage unødig meget mælk om natten, men stadig lærer at sove uden at være afhængig af sin flaske om natten ... Det samme gælder sutten, selvom det at sutte kan lette på trykket i ørerne, når hun sover, så er det på sigt et skråplan, hvis I kommer ind i en rytme, hvor hun skal have sutten i munden hver time for at sove videre ...
Men, når det er sagt, så er det i forhold til jeres datters alder helt relevant at få en flaske aften, sen aften og tidlig morgen. Det er fint at hun har kunne undvære flasken sen aften i en periode, men i takt med at hun begynder at få mere og mere skemad og maden om dagen fylder mere, så vil indtaget af mælk i dagtimerne naturligt fylde mindre - men hendes behov for mælk/væske er stadig meget stort og det betyder at hun naturligt fremover vil kunne forventes at have brug for flaske aften, sen aften og tidlig morgen.
En dagplan til et barn på 6 måneder kan se således ud:
Tidlig morgen 05/06: Flaske og sover lidt videre
Morgen 7.30-8: Havregrød, vand af kop.
Formiddag 9.30: Frugtmos, frisk frugt i hånden at sutte på, vand af kop.
Flaske og puttes til formiddagslur
Frokost 11.30-12: Grøntsagsmos med kød eller fisk, suppleres med ristede rugbrødsbjælker, agurk eller lignende i hånden at gumle på, vand af kop.
Flaske og puttes til middagslur ca 13-13.30 - tidspunktet varierer efter hvor lang en formiddagslur hun sover
Eftermiddag 16-17: Flaske - kan her også tilbydes lidt frugtmos, frisk frugt i hånden at sutte på
Powernappen springes ofte over
Aften 18: Grøntsagsmos med kød eller fisk, suppleres igen med ristede rugbrødsbjælker, agurk eller lignende, vand af kop.
Flaske og puttes til natten ca kl. 20
Sen aften 24: Flaske og sover uden mælk til næste morgen tidlig.
Omkring 7 måneders alderen forsvinder ofte formiddags- og ...
... eftermiddagsflasken.
Når jeres datter vågner om natten, så prøv om I kan få hende videre i søvnen uden at give hende mælk eller sut. Hjælp hende med at skifte stilling, blive puttet med dynen, blive kærtegnet, hjælp hende med beroligende ord osv.
Det vil også være rigtig godt, hvis I kunne elevere hendes hovedgærde, så hun ligger højere med hovedet. Hun er for lille til at få en hovedpude, men I kan gøre det, at I lægger en pude ind under hendes madras i sengen, så hele madrassen løftes op der, hvor hun ligger med hovedet. Det at ligge lidt højere med hovedet vil nemlig gøre, at trykket i ørerne minimeres og det gør derfor ikke så ondt at sove.
I kan også tale med lægen om, hvorvidt hun vil have glæde af at få lidt smertestillende i en periode, for ikke at vågne af at have ondt og for dermed at lære, at det at sove ikke er forbundet med noget ubehageligt. Men så små børn som jeres datter, skal ikke have smertestillende, med mindre lægen er inde over, så drøft det.
Når børn er syge og har f.eks. mellemørebetændelse, så skal de behandles og de skal behandles med antibiotika. Hvordan, hvormeget og hvornår er dog noget man diskuterer løbende.
Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen
Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus
Så vidt jeg er orienteret, så er det fortsat godt at give antibiotika til børn med akut mellemørebetændelse, når børn er under 3 år, har feber og deres almene tilstand er påvirket.
Børn under 3 år der har mellemørebetændelse på begge ører, vil ofte have størst effekt af antibiotika - effekten er altså lidt mindre, hos de større børn...
Hvis et barn over 3 år får mellemørebetændelse, så vil man nogle gange - alt efter barnets symptomer afvente og se hvordan det udvikler sig - og altså ikke udskrive antibiotika med det samme. Undersøgelser tyder nemlig på, at hos de fleste børn over 3 år, vil smerterne forsvinde spontant og uafhængigt af uafhængigt af antibiotika efter få dage (mellem 2-7 dage) ...
Med hensyn til de mere alternative behandlingsformer, så vil jeg foreslå dig at læse bogen " Ondt i øret - Hvad kan der gøres?", af Annelise Jensen, den er fra 2006 og kan lånes på biblioteket.
Rigtig meget held og lykke, håber du er hjulpet videre på vej:)
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
BabyNordic™ – Det ultimative legetæppe til din Guldklump
BabyNordic™ – Det ultimative legetæppe til din baby og din familie
Kender du det, at gulvet er hårdt at sidde på, når du leger og tumler med din baby? Det gør Camilla – og det ville hun gerne lave om på. Svaret hedder BabyNordic™-tæppet.
Lege- og aktivitetstæppet skaber det perfekte, ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sygdom:
18. oktober 2024 | Sygdom | 14 mdr.
Skoldkopper eller hånd- fod og mundsyge?
Kære Helen Vores datter på 14 måneder har fået enten skoldkopper eller hånd-...
13. oktober 2024 | Sygdom | 18 mdr.
Skoldkopper, bedsteforældre og smitte
Kære Helen. Vores søn på 18 måneder har fået skoldkopper og i den...
24. september 2024 | Sygdom | 8 mdr.
Kære Helen. Lillebror på 8 måneder fik pludselig høj feber i går aftes -...
24. august 2024 | Sygdom | 1 mdr.
Kære Helen. Jeg har en skøn datter på vej til de 7 uger, som har været et...
26. juni 2024 | Sygdom | 5 mdr.
Kære Helen Tak for dit uddybende svar ang. min søns søvnproblemer. Han sover...
Viden om børn:
Børnevaccinationsprogram
I Danmark har vi følgende børnevaccinations program, som anbefales af sundhedsmyndighederne:
3 mdr.: Difteri-tetanus-kighoste-polio- Hib 1 og PCV-1
5 mdr.: Difteri-tetanus-kighoste-polio- Hib 2 og PCV-2
12 mdr.: Difteri-tetanus-kighoste-polio- Hib 3 og PCV-3
15 mdr.: MFR 1
4 år.: MFR 2
5 år.: Difteri-tetanus-kighoste-polio revaccination
12 år.: MFR 2 og til piger HPV 1, 2 og 3 (MFR 2 til...
Natamning
Mælkeproduktionen sker også om natten, og i den første tid efter fødslen er det en rigtig god idé at amme om natten. Faktisk er natamning med til at holde din mælkeproduktion igang, fordi du om natten producerer mere af det mælkestimulerende hormon.
De fleste børn vil i de første måneder have behov for amning om natten, og det er først efter 6 mdr.s alderen, at de fleste børn ernæringsmæssigt ikke længere behøver mælk midt nat. I 6 mdr.s alderen vil barnet kunne spise skemad om...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.