Annonce

Annonce

Svar: Vågen og aktiv fra meget tidlig morgen


31. marts 2011

Kategori:
Alder:
4 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Sovevaner.

Kære trætte mor

Tak for dit brev :)

Først lige lidt om, hvad du kan forvente i forhold til din dreng og den alder han har.

Netop i 3-4 måneders alderen ændrer børn ofte rytme, de spiser og sover anderledes end tidligere og det vil derfor være en rigtig god idé at arbejde på et rutine, hvor han får 3 lure dagligt. Det vil være godt med en formiddagslur, en middagslur og en lur sidst på eftermiddagen.

De fleste børn vil have brug for ca 15 timers søvn i døgnet. Det vil ofte være fordelt sådan, at barnet sover f.eks. 5 timer samlet i løbet af dagen og 10 timer om natten - hvis din dreng sover mere om dagen, vil nattesøvnen naturligt være kortere :)

Det kunne være værd at arbejde på en rytme, hvor han får mælk, når han vågner af en lur og får mælk igen inden han skal sove næste lur. Du kan amme fra det ene bryst, når han vågner og fra modsatte bryst inden han atter skal sove. Det gør for det første at du får øget din mælkemængde, hvilket mange børn har brug for i denne alder og er dette ikke tilstrækkeligt, så kan man så begynde med skemad. Men udover at sikre ham ekstra mælk, så sikrer det ham naturligt også en bedre søvn, fordi han sover bedst på fuld mave.

Mange børn sover i 3-4 måneders alderen først når klokken er 22 om aftenen - det gør de fordi deres 3. lur ligger så sent på dagen, at de naturligt ikke kan gå i seng før. Omkring 6 måneders alderen begynder mange børn at sove anderledes, den 3. lur forsvinder ofte og barnet vil naturligt få en puttetid, der ligger omkring kl 20. Ofte er det altså et spørgsmål om at indstille sig på at barnet i din ...


Annonce

... dreng lige nu naturligt godt kan sove sent om aftenen og gøre denne tid til familietid i stedet for 'partid' :) At han sover kl. 22, bliver ammet kl. 01 og igen kl 04/05 lyder altså helt normalt for alderen.

Du kan naturligvis godt forsøge at ændre hans rytme og se om du ved at arbejde på en længere formiddagslur, kan få ændret hans middagslur og dermed også tidspunkt for 3. lur. Modsat, jo tidligere og kortere formiddagslur han tager, jo tidligere vil middagslur og 3. lur naturligt også ligge og jo tidligere vil han normalt kunne forventes at gå i seng. Jeg kan ikke helt ud af dit brev tyde, hvad du egentlig tænker vil være bedst - det lyder som om at han lige nu trives med en kort formiddagslur, en lang middagslur og en 3. lur som er en powernap og at han lige nu er i stand til at sove omkring kl 20 trods sin alder og udvikling ... og i princippet skal man ikke ændre noget der fungerer.


Helens bog om børn og søvn
LÆS OGSÅ HELENS BESTSELLER: "Helens bog om børn og søvn" - sådan får du dit barn til at sove

Foredrag med Helen

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen

Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus

Se flere foredrag med Helen ...


I takt med at han begynder med skemad, vil han naturligt også få en anden rytme og vil sove anderledes. Han vil have behov for at få mælk og mad på nogenlunde faste tidspunkter, han vil være mere vågen og aktiv i sine vågne perioder, og der vil være større adskillelse mellem netop aktive perioder og søvnperioder. På den måde arbejder tiden også for jer.

Du skriver at du vil gøre hvad som helst for en god dags- og natterytme, men spørgsmålet er om du lige nu kan forvente så meget andet, end det I har - for det lyder som sagt som om at jeres dreng sover meget, som man normalt ville forvente af hans alder ...

Jeg håber du kan bruge ovenstående videre, fortsat held og lykke:)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Plus-Plus BIG: Sjov og lærerig leg for de mindste

Når det kommer til små børns udvikling, spiller leg en afgørende rolle. Det er en væsentlig måde for børn til at udvikle deres finmotorik, evnen til at fordybe sig, lære om farver og former osv. BIG har vist sig at være godt til netop det, og derfor vælger mange vuggestuer og børnehaver også BIG, ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:

21. november 2024 | Sovevaner | 6 mdr.

Putning og nattesøvn for tvillingepiger

Kære Helen Vi skriver for at få nogle gode råd til at gennemskue hvorfor...

Læs hele brevet og Helens svar


19. november 2024 | Sovevaner | 7 mdr.

Natamning - snart 8 mdr.

Hej Helen Jeg kan se, at du lige har svaret på et lignende spørgsmål, men...

Læs hele brevet og Helens svar


18. november 2024 | Sovevaner | 9 mdr.

Putning og for meget natamning

Kære Helen Vi kunne godt bruge noget rådgivning til ændring/forbedring af...

Læs hele brevet og Helens svar


17. november 2024 | Sovevaner | 5 mdr.

Baby vågner hele tiden om natten

Kære Helen. Tak for dit brugbare svar angående søvnrutiner. Jeg skriver...

Læs hele brevet og Helens svar


16. november 2024 | Sovevaner | 8 mdr.

Afbrudt nattesøvn, er det ørerne eller?

Kære Helen Min datter er nu 8 måneder gammel. Tak for dine tidligere...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Tvillinger og trillinger

Du er berettiget til børnetilskud, hvis du føder tvillinger og trillinger. Du får også automatisk udbetalt børnetilskud, hvis du har adopteret flerlinger. Du kan få børnetilskud til og med det kvartal, hvor dine børn fylder 7 år.

Tal også med din sundhedsplejerske om muligheden for at komme med i en gruppe for mødre/fædre med flerlinger. Det kan være rigtig rart at møde ligestillede, drøfte de forskellige glæder og udfordringer, som børn giver, og rigtig mange har også stor glæde...

Læs mere i Babylex

Strækmærker

Under graviditeten oplever mange kvinder at de får strækmærker i takt med at maven vokser.

Har man først fået strækmærker forsvinder de ikke igen, men de bliver som regel næsten usynlige indtil en næste graviditet.

Mærkerne skyldes bristninger i underhuden. De kommer både fordi at maven vokser, men også fordi der sker nogle hormonelle forandringer. De kommer ofte på maven, lårene, brysterne, ballerne og/eller armene, og i starten ses de ofte som rosa eller blålige...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om amning og flaske, hjæper dig med at få et mæt og tilfreds barn.

Det siger medlemmerne ...

Kære Helen.

Allerførst vil jeg gerne sige dig tusind tak for dine hurtige og uddybende svar, og fordi du tog mine bekymringer alvorligt. Det var lige, hvad jeg havde brug for.

Mor til Agnethe 5 måneder


Annonce