Annonce

Annonce

Svar: Mad i den gale hals


23. marts 2011

Kategori:
Alder:
6 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Sygdom.

Kære Malene

Det er vigtigt at du giver din datter så blød frugt som muligt. Det vil sige at du f.eks. skal undgå æblebåde, fordi de knækker meget let og derfor let kan sætte sig fast. Men appelsinbåde, som hun kan sutte saften ud af, vil det gå meget lettere med.

Du kan også give hende stykker af melon, blomme (uden skræl), meget moden fersken og lignende, men du skal naturligvis have hende under opsyn og udskifte frugtbådene når de bliver for gennemgnaskede. Du kan også nogle gange holde frugten og så lade hende smage og bid lidt i det imens du holder det, det vil også være fint.

Også brødskorper kan være en god idé. Det kan være ristede rugbrødsbjælker (se i babykøkkenet hvordan du laver dem), de har en blød midte og en hård skorpe og når de opblødes med spyt, bliver de meget gnaskede og bløde. Men også andre typer brødskorper kan bruges og hvis hun med sine tænder får bidt for hårde skorper i stykker, så kan du prøve med blødere typer af brødskorper, f.eks. kanten eller endeskorpen af et franskbrød.

Det er naturligt at hun en gang imellem vil få stukket maden for langt tilbage i svælget, vil hoste osv. men det er til en vis grad nødvendigt, netop for at hun også får fornemmelsen for at spise og hvad det er rart og hvad der ikke er. Men det skal naturligvis være en god oplevelse for hende (og også for dig :)).

Det er meget sjældent at børn får maden så galt i halsen at de bliver kvalt. De vil normalt helt som refleks begynde at hoste og få maden hostet op, eller vil kaste op, så maden på den måde kommer ud. Men det sker naturligvis, selvom det er sjældent og det er her vigtigt at vide, hvad man skal gøre, hvis barnet har fået mad galt i halsen.

Førstehjælp ...


Annonce

... til børn ved mad galt i halsen:

Børn under 1 år:
Start med at se om du kan få maden ud af munden – men pas på, ikke at skubbe det længere ned.

Læg barnet på maven på din underarm. Ansigtet skal vænne nedad mod din hånd og hovedet skal være lavere end barnets bryst. Med den anden hånd giver du fem dunk med din håndrod mellem barnets skulderblade. Dette skulle gerne løsne det mad, som har sat sig fast og vejrtrækningen gå i gang.

Hvis dette ikke hjælper, så vend barnet om på ryggen – stadig liggende på underarmen – og giv fem tryk mellem brystvorterne (hjertemassage). Brug kun 2 fingre, hold pause i 3-4 sekunder og giv fem tryk igen. Fortsæt og ring også 112.

Hvis dit barn har været livløst, eller er påvirket, selvom du har fået maden op og skabt frie luftveje, så skal du altid ringe 112.


Helens bog om børn og sygdom
LÆS OGSÅ HELENS BESTSELLER: "Helens bog om børn og sygdom" - Et uundværligt opslagsværk, som giver dig ro og overblik, når du har allermest brug for det!

Foredrag med Helen

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen

Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus

Se flere foredrag med Helen ...


Børn over 1 år:
Hold barnet hen over din arm. Overkroppen og hovedet skal hænge nedad. Giv fem dunk i ryggen med den anden hånd, brug din håndrod mellem barnets skulderblade. Dette skulle gerne løsne det mad, som har sat sig fast og få vejrtrækningen i gang.

Hvis barnet stadig ikke trækker vejret, kan du forsøge med "Heimlich-manøvren". Her skal du stille dig bag barnet og knytte din ene hånd. Hold rundt om barnet, samle dine hænder, så din knyttede hånd er under barnets ribben, men over barnets navle. Lad barnet hænge lidt fremover. Giv et hurtigt tryk/ryk indad og opad i en vinkel på ca. 45 grader og gentag til maden kommer op og der er frie luftveje.

Hvis dit barn besvimer vil det være nødvendigt at give barnet luft via mund til mund/mund til næse.

Er dit barn på nogen måde påvirket, så ring altid 112.

Jeg håber du kan bruge dette videre, fortsat held og lykke :)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Giv dit barn den bedste start!

Giv dit barn den bedste start med D-vitamindråber og mælkesyrebakterier

Vi ved allesammen, at et barns første leveår har en enorm betydning for barnets udvikling både fysisk og psykisk. Ansvaret er derfor stort, når det kommer til at sørge for, at de kære små får lige præcis det, der ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sygdom:

18. oktober 2024 | Sygdom | 14 mdr.

Skoldkopper eller hånd- fod og mundsyge?

Kære Helen Vores datter på 14 måneder har fået enten skoldkopper eller hånd-...

Læs hele brevet og Helens svar


13. oktober 2024 | Sygdom | 18 mdr.

Skoldkopper, bedsteforældre og smitte

Kære Helen. Vores søn på 18 måneder har fået skoldkopper og i den...

Læs hele brevet og Helens svar


24. september 2024 | Sygdom | 8 mdr.

Tredagesfeber

Kære Helen. Lillebror på 8 måneder fik pludselig høj feber i går aftes -...

Læs hele brevet og Helens svar


24. august 2024 | Sygdom | 1 mdr.

Vil kun sove lur i vikle

Kære Helen. Jeg har en skøn datter på vej til de 7 uger, som har været et...

Læs hele brevet og Helens svar


26. juni 2024 | Sygdom | 5 mdr.

Psykisk reaktion på vaccine?

Kære Helen Tak for dit uddybende svar ang. min søns søvnproblemer. Han sover...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Pudendusblokade ved fødsel

Pudendusblokade er en bedøvelse af skeden og mellemkødet, som kan gives til kvinder, der er i fødsel.

Blokaden lægges oppe i skeden i slutningen af presseperioden, og den modvirker den voldsomme udspilingsfornemmelse, man føler, lige før barnet bliver født. Desuden virker blokaden bedøvende på mellemkødet, hvis man skal syes lige efter fødslen.

Pudendusblokaden er for de fleste lidt ubehagelig at få lagt, og den kan dæmpe presseveerne, så man som kvinde ikke kan...

Læs mere i Babylex

Røgede fisk og børn

Grillede og røgede fisk kan have et højt indhold af PAH (tjærestoffer), som kan være kræftfremkaldende. Derfor bør man ikke spise store mængder røget og grillet fisk, men det kan indgå som en del af en varieret kost.

Til børn er det en god idé at følge disse råd:

- Anvend så vidt muligt koldrøgning, fremfor varmt røgede fisk.

- Undgå røgeksponering af spiselige flader. På grillen bør fisken pakkes ind i folie.

- Vær opmærksom på at...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce


Det siger medlemmerne ...

Hej Helen

Mange tusinde tak for dit svar, jeg kan helt sikkert bruge det til noget!

Tak fra Karlas mor


Annonce