Annonce

Annonce

Svar: Dræn i ørerne - hvad kan vi forvente?


21. marts 2011

Kategori:
Alder:
18 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Sygdom.

Kære Ingrid og Maries mor

Når børn har gentagende mellemørebetændelser eller problemer med væske i ørerne, så vil man ofte vælge at lægge dræn.
Det gør man blandt andet for at sikre, at barnets hørelse fungerer, så barnets sproglige udvikling ikke går i stå.

Derudover så vil børn med øreproblemer ofte sove dårligt, de vil vågne fordi de har ondt og de vil naturligt også ofte være mere pjevsede og kede af det, end hvis de ikke havde smerter, hvis de var helt raske.

Inden man når til at lægge dræn, så vil de fleste børn have været behandlet for mellemørebetændelse eller væske i ørerne flere gange. Enten ved medicin (antibiotika og/eller smertestillende) eller ved at man har punkteret trommehinden. Dette for at lindre smerten - ofte springer trommehinden også spontant.

Når man lægger dræn så gøres dette i fuld narkose, så barnet lægges til at sove, drænene kommes i ørerne og barnet vækkes. Det er som du skriver, en lille operation og det er normalt meget hurtigt overstået. Det hele varer ofte kun ½ times tid.

Nogle gange vil ørelægen, når der lægges dræn, også fjerne polypper hos barnet, fordi det kan reducere tendensen til efterfølgende forkølelse.

Den første times tid efter drænene er lagt, vil barnet som regel være lidt påvirket og måske ekstra pylret og ked af det, men meget hurtigt derefter vil barnet kvikke op og have det godt, vil begynde at lege, spise osv. som barnet plejer.

Drænene vil ofte ligge i trommehinden i 6-12 måneder og de fleste vil falde ud af sig selv. I denne periode må barnet lege, komme i svømmehallen osv. som det plejer - det er dog en god idé ikke at dykke :) Det er også sådan, at det anbefales at man venter med at bade, til barnets dræn er kontrolleres hos ørelægen første gang.

De fleste børn kommer til kontrol 1-2 uger efter operationen og derefter kontrollerer man ca hver 6 måned indtil drænene er faldet ud. Når drænene er faldet ud, så undersøger man øret, for at finde ud af om der er sket bedring og vurderer om det er nødvendigt at lægge nye dræn.

Under kontrollen af dræn, vil ørelægen ofte rense øret, der kan sidde små skorper af øreflåd, som er nødvendigt at få ud, så der er passage i øret. Det gør normalt ikke ondt at få ørerne renset, men hvis ørelægen skal bruge sug, for at få pus væk fra øret, så vil barnet godt kunne blive lidt ked af det, fordi suget har en lyd, som opleves ubehagelig.

Det er rigtig vigtigt at have tålmodighed, når det handler om dræn, ører og sygdom :) For det kan være noget som tager rigtig lang tid at komme igennem og ...


Annonce

... hvor det kan være nødvendigt at lægge dræn af flere omgange. Hvis det f.eks. flyder meget fra øret, fordi barnet igen bliver forkølet og der dannes væske i mellemøret, så riskeres det at drænet falder ud og det kan være nødvendigt at lægge nyt.

Men tålmodigheden handler også om at kroppen husker. Nogle forældre har hørt, at ligeså snart barnet får lagt dræn, så sover det godt, sover igennem om natten og alt er lutter idyl. Og det sker da også en gang imellem, at drænanlæggelse har stor effekt på barnets nattesøvn fra dag et - MEN, der sker desværre ligeså tit at barnet stadig gennem længere tid sover dårligt ...

Det handler om at kroppen husker og at der ligesom bliver lagret en erfaring i kroppen om at det gør ondt eller er ubehageligt at lægge sig til at sove. Det ændre sig igen, men det tager tid at få indarbejdet en ny erfaring, en ny rytme, som lærer barnet at det atter er okay, man kan godt sove roligt igen.

Jeg sammenligner det ofte med stress, hvor folk som har oplevet rigtig stress, mærket deres krop kollapse, mærket udbrændtheden - ofte også vil mærke kroppen husker. Der skal ikke ret meget til, hjertet skal ikke slå ret meget hurtigere, før kroppen siger: "det der har du mærket før, nu får du lige en advarsel til" og den stressramte mærker meget tydeligt signalerne, også selvom hun eller han faktisk ikke er stressede lige der.


Helens bog om børn og sygdom
LÆS OGSÅ HELENS BESTSELLER: "Helens bog om børn og sygdom" - Et uundværligt opslagsværk, som giver dig ro og overblik, når du har allermest brug for det!

Foredrag med Helen

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen

Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus

Se flere foredrag med Helen ...


Hos små børn ser man altså lidt samme fænomen, at deres krop husker, at erfaringen om at det er ubehageligt at sove lejrer sig i kroppen og det virker som om at de i en periode derfor protesterer voldsomt mod at overgive sig til søvnen, selvom de tydeligt er trætte.

Det er derfor vigtigt at indstille sig på at ændringer kan ske over tid og at det handler meget om at lære jeres lille Marie, at det at sove ikke behøver være forbundet med ubehag, men kan være noget dejligt og rart. Derfor er det vigtigt at berolige og betrygge hende, når og hvis hun evt. vågner om natten, så hun lærer at sove videre og finder ud af at det ikke gør ondt, men at det faktisk er okay at sove :)

Så når hun sætter sig op, så må I putte hende igen, og igen, og igen ...

Måske kan hun have glæde af at få en drypfri kop med lidt vand med i seng. Det at få lidt at drikke, kan lette trykket i øret, det kan lige berolige hende og hun kan derefter lægge sig ned og sove videre - det kunne måske være en måde at gøre hende lidt selvhjulpen på, så hun ikke behøver vække jer, for at kunne komme videre i søvnen :)

Rigtig meget held og lykke med det hele fortsat - også med at få drænene lagt :)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Olívy - meget mere end bleskift

Olívy er et populært bleskifteprodukt blandt mange småbørnsfamilier, og siden 2015 har Olívy været med til at ændre danskernes puslevaner med produktet Olívy baby care – diaper change til forebyggelse af røde babynumser. Men faktisk er Olívy meget mere end bleskift. Det naturlige og skånsomme ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sygdom:

18. oktober 2024 | Sygdom | 14 mdr.

Skoldkopper eller hånd- fod og mundsyge?

Kære Helen Vores datter på 14 måneder har fået enten skoldkopper eller hånd-...

Læs hele brevet og Helens svar


13. oktober 2024 | Sygdom | 18 mdr.

Skoldkopper, bedsteforældre og smitte

Kære Helen. Vores søn på 18 måneder har fået skoldkopper og i den...

Læs hele brevet og Helens svar


24. september 2024 | Sygdom | 8 mdr.

Tredagesfeber

Kære Helen. Lillebror på 8 måneder fik pludselig høj feber i går aftes -...

Læs hele brevet og Helens svar


24. august 2024 | Sygdom | 1 mdr.

Vil kun sove lur i vikle

Kære Helen. Jeg har en skøn datter på vej til de 7 uger, som har været et...

Læs hele brevet og Helens svar


26. juni 2024 | Sygdom | 5 mdr.

Psykisk reaktion på vaccine?

Kære Helen Tak for dit uddybende svar ang. min søns søvnproblemer. Han sover...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Spinalbedøvelse

Spinalbedøvelse er en bedøvelsesform, som bruges ved blandt andet kejsersnit. Man lægger bedøvelsen ind via en kanyle, som føres ind i rygmarvskanalen og kvinden bedøves fuldt fra taljen og ned.

Bedøvelsen gør som regel ikke særlig ondt at få lagt, og det tager meget kort tid at lægge den. Spinalbedøvelse har den fordel at kvinden er vågen under kejsersnittet og derfor kan følge med i fødslen af barnet - og også se barnet med det samme, barnet kommer ud. Der sættes en skærm op,...

Læs mere i Babylex

Ører - øreproblemer hos baby og børn

Siden 2005 får alle nyfødte i Danmark tilbudt en screening for hørenedsættelse få dage efter fødslen. Hvis det viser sig, at barnet har en medfødt hørenedsættelse, er det vigtigt, at man får startet behandling så tidligt som muligt.

Mange børn vil have nedsat hørelse i en periode f.eks. på grund af mellemørebetændelse eller væske i mellemøret. Et barn, som gennem længere tid har nedsat hørelse, vil ikke reagere på lyde og vil have langsom eller manglende sprogudvikling. Hvis...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce


Det siger medlemmerne ...

Kære Helen

Ja, så sætter jeg mig endelig ned og skriver et brev til dig :o)

Jeg har fulgt med i din fantastiske brevkasse fra før min datter, på snart 11 mdr, blev født og har tit kunne bruge et råd på vejen af dig, men det er som sagt først nu, at jeg får sat mig ned og skriver selv. Købte endda også din bog, selvom den (desværre) først udkom da min datter vist var ved at være en 4-5 måneder ;o) Ja, jeg betegner mig faktisk som lidt af en fan, he-he ;o)

Mange hilsner (og ja, jeg har altså også lyst til at give et knus) fra "Mor"


Annonce