Svar: Bule i kraniet
Kære bekymrede mor
Skævhed og fladhed i kraniets form opstår, når barnet ligger langvarigt i samme stilling. Baghovedet bliver fladt, hvis barnet altid sover med nakken hvilende mod et hårdt underlag og ikke skiftevis med ansigtet til den ene og den anden side.
Skævhed i siden af hovedet vil opstå, hvis barnet altid har hovedet drejet til den samme side, når det ligger på ryggen. I en sådan situation vil man også kunne risikere en stramning af halsmuskulaturen, som vi give yderligere asymmetri af hovedet og som ofte vil kræve behandling af fysioterapeut.
Det lyder på din beskrivelse som om at det er baghovedet, der er fladt og ikke som om at hun har en favoritside ... Det I skal være opmærksomme på er derfor, at hun så vidt muligt ikke skal have tryk på sit baghoved.
Den vigtigste forebyggelse af skævhed og fladhed af kraniet er:
- Barnet skal ligge med hovedet drejet skiftevis til højre og venstre, når det sover. Hos jer betyder det at I konsekvent skal gå ind og dreje hendes hoved, når hun sover. Skiftevis med ansigtet til højre og venstre. Du kan tage en sok, fylde den med grødris, så du får en pose, som du så kan lægge ved hovedet, så hovedet holdes hvor du vil have det.
- Barnet skal fra fødslen vænnes til at ligge på maven og ligge på siden, når det er vågent. Det er vigtigt at jeres datter også nu ligger så meget på maven som muligt, når hun er vågen. Det er kun på maveliggende stilling at der ikke er nogen belastning af hendes kranie.
- Barnet bør bæres skiftevis på forældrenes venstre og højre arm og hvis man giver flaske, skal man være særligt opmærksom på ikke kun at have barnet liggende på samme arm, når man giver mad. Vær opmærksom på skiftende ammestillinger, hvis du ammer. Hos jer, er det naturligt og rigtig fint at I bærer lillepigen meget, fordi hun har grædt meget, men det er vigtigt stadig at være opmærksom på at bære hende på venstre og højre arm. Og når du bærer hende nu, vil det være rigtig godt, at du er bevidst om, at der ikke er tryk på hendes baghoved.
- Barnet bør sove i ...
... skiftende ender af vuggen og sengen. Hos jer kan det være en god idé at vende hende skiftevis, fordi børn ofte kikker mod lyset og ved at vende hende modsat hver anden gang, får I hende til at kigge skiftevis til højre og venstre.
- Uroer, legetøj og andet der let fanger barnets opmærksomhed bør hænges op både til højre og venstre for barnet, så
barnet stimuleres til at kigge til begge sider. I skal være opmærksomme på at ting skal vises fra siden, så hun drejer hovedet og at ikke alt skal kommunikeres forfra, netop for at undgå at hun ligger med baghovedet fladt.
I er altså nødt til nu at "tvinge" hendes hoved skiftevis til højre og venstre. I skal også være opmærksomme på brug af skråstol og lignende, at sidde i en sådan, vil også give tryk på baghovedet.
Sundhedstyrelsen anbefaler ikke specielle puder eller andre hjælpemidler, der sælges til forebyggelse og behandling af lejringsbetinget skævt kranie. Heller ikke selvom man nu kan købe flere ergonomiske babypuder, netop til forebyggelse af lejringsbetinget skævhed af kraniet ... :)
Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen
Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus
Der er tale om kosmetiske ting og det skader ikke hjernen, at barnets hoved bliver fladt eller skævt. Men det er naturligvis rarest for barnet, hvis man kan få hovedet så rundt og naturligt at se på som muligt.
Det er især de første 3 måneder at skaden sker og det er især også i denne periode, at man kan gøre noget ved det. Jo ældre barnet bliver, jo hårdere bliver kranieknoglerne og jo sværere bliver det at rette op på hovedets facon. Løbet er dog ikke kørt endnu, men du skal virkelig gøre en indsats og være opmærksom. I takt med at hun bliver ældre, vil hun naturligt kunne sidde mere og mere op, hovedet bliver mere og mere frit og påvirkningen dermed også mindre, så der er stadig mulighed for at ændre på tingene - men det sker ikke af sig selv :)
Jeg har set enkelte børn få ændret hovedfacon helt op i 7-8 måneders alderen, med en effektiv indsats, så I har tid, men som sagt er det nu, at I virkelig skal sætte ind :)
Håber du kan bruge dette videre, fortsat held og lykke!
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
Olívy - meget mere end bleskift
Olívy er et populært bleskifteprodukt blandt mange småbørnsfamilier, og siden 2015 har Olívy været med til at ændre danskernes puslevaner med produktet Olívy baby care – diaper change til forebyggelse af røde babynumser. Men faktisk er Olívy meget mere end bleskift. Det naturlige og skånsomme ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om udvikling:
15. oktober 2024 | Udvikling | 8 mdr.
Hej Helen Vi skal flytte i løbet af november måned og vil prøve at gøre det...
12. oktober 2024 | Udvikling | 10 mdr.
Hej Helen Vores datter på 10 måneder er begyndt at slå sit hoved ind i ting....
16. september 2024 | Udvikling | 8 mdr.
Kære Helen. Min datter er 8 mdr. hun er umiddelbart sund og rask og vores...
16. september 2024 | Udvikling | 8 mdr.
Kære Helen Er meget vild med din brevkasse og alle dine gode bøger, som vi...
22. august 2024 | Udvikling | 8 mdr.
Kære Helen Min datter er lige blevet 8 måneder. Hun har altid været meget...
Viden om børn:
Slå
Det er forbudt ved lov at slå sit barn. Den såkaldte revselsesret blev afskaffet af Folketinget i 1997. At slå sine børn er således en ulovlig måde at opdrage på - og det gælder også "dask over fingrene", hvis det lille barn piller ved noget det ikke må. Et barn der bliver slået vil føle sig mindre værd.
Et barn der bliver slået er udsat for fysisk vold. Det kan være at barnet får en lussing, en endefuld, at barnet bliver sparket, rusket, brændt med cigaretter eller lignende....
Efterveer
Efter fødslen skal livmoderen trække sig sammen til normal størrelse igen, - disse sammentrækninger kalder man efterveer. Jo flere børn man har født, jo mere vil livmoderen skulle trække sig sammen, og jo værre er efterveerne ofte.
Efterveer mærkes ofte under amning. Når barnet dier ved brystet, produceres hormonet oxytocin, der får livmoderen til at trække sig sammen og i dagene efter fødslen vil livmoderen gradvist blive mindre - lige efter fødslen går livmoderen ofte til...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.
Det siger medlemmerne ...
Kære Helen
Først og fremmest tusind tak for en rigtig god brevkasse, hvor vi som førstegangsforældre har fået svar på rigtig mange spørgsmål, bare ved at sidde og surfe lidt rundt i kategorierne. Dine gode svar har virkelig været en stor hjælp hele vejen igennem.
Bedste hilsner
Malene og Maria på 6 uger