Svar: Hysteri ved aftensmaden
Kære Frederiks mor
Det er rigtig dejligt at Frederik vil selv og du må forsøge at lade ham spise så meget som muligt selv. Prøv at servere mad som stadig mætter selvom han selv skal spise det. Lad ham bruge gaflen, prøv også at lade ham bruge fingrene og så må du supplere med en ske en gang imellem, så han imellem sine hapsere alligevel får lidt ekstra indenbords.
Kartoffelbåde lavet i ovnen, pastaskruer, møllehjul eller andre slags pastaer som er lette for ham at holde er en god idé. Også frikadeller (kød eller fiskedeller) nogle børn har det bedst med ½ de kan sidde med og gnave af i hånden, andre bedre med mindre stykker, prøv jer frem. Hamburgerryg kan mange børn godt lide, fordi det kan skæres ud, så de netop kan spise det selv og så er det stadig kogt og derfor let at tygge. Kogte stykker blomkål, broccoli eller lignende som han også selv kan sidde med også mindre grøntsager som kogte ærter, gulerødder og majs kan være en idé - det kræver at han spiser med pincetgreb, men det kan han sagtens med den alder han har nu.
Og så må du også lave retter, hvor du kan mose og give med ske eller gaffel, så du får lov til at hjælpe ham og på den ...
... måde får ekstra i ham. Han må få helt almindelig børnevenlig mad og retter med hakket kød og sovs er ofte et hit. Det kan være f.eks. lasagne, det kan mange børn rigtig godt lide. Det kan også være farsbrød, boller i karry, kartoffelmos og millionbøf, det kan også være laks med hollandaise sovs, eller fiskefilet med remoulade ...
Havregrøden er god at bibeholde inden sengetid så du er sikker på, at han ikke går sulten i seng. Vælling kan bibeholdes et par måneder endnu, men bør så skrues ned i mængde og helt undværes. I stedet bibeholdes jo stadig godnatgrøden, og flasken erstattes en overgang med lidt mælk af en kop og derefter udgår også dette (eller han kan få lidt vand) og så læses godnathistorie, synges godnatsang eller lignende. Der indføres altså nye puttevaner, nye rutiner i takt med at han bliver ældre.
Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen
Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus
Tænder og tandfrembrud kan naturligvis spille ind på afbrudt søvn også forkølelser, ondt i ørerne osv. kan ødelægge søvnen. Og så er det også rigtigt, at afhængigheden af sutten kan være et problem og det er rigtig fint at I nu arbejder på at jeres dreng skal lære at finde sin sut selv :)
Rigtig meget held og lykke fortsat, rigtig god jul!
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
Giv dit barn den bedste start!
Giv dit barn den bedste start med D-vitamindråber og mælkesyrebakterier
Vi ved allesammen, at et barns første leveår har en enorm betydning for barnets udvikling både fysisk og psykisk. Ansvaret er derfor stort, når det kommer til at sørge for, at de kære små får lige præcis det, der ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om kost og ernÆring:
22. november 2024 | Kost og ernæring | 4 mdr.
Kære Helen Vi har en datter på nu 4 måneder, som vi synes virker meget...
22. november 2024 | Kost og ernæring | 7 mdr.
Kære Helen Min datter, der nu er 7 måneder, vil pludselig ikke spise skemad....
17. november 2024 | Kost og ernæring | 7 mdr.
Mandler, hasselnødder mm. før 1 år?
Kære Helen Jeg har bare et kort spørgsmål i dag! Jeg har en dreng på 7...
8. november 2024 | Kost og ernæring | 7 mdr.
Kære Helen. Jeg vil gerne høre, om du har nogle idéer til, hvordan jeg kan...
6. november 2024 | Kost og ernæring | 2 år, 2 mdr.
Kære Helen Jeg læste netop dit nyhedsbrev om de forskellige virusinfektioner...
Viden om børn:
Rotavirus
Rotavirus er den hyppigste årsag til diarré og opkastninger hos spædbørn. De fleste børn smittes mens de er mellem 6-24 måneder. De får kraftige opkastninger, vandig diarré og måske feber og barnet er i risiko for at få væskemangel. Symptomerne kan vare op til 7 dage.
Tegn på væskemangel er tørst, irritation, uro, sløvhed, indsunkne øjne, tør mund og tunge, tør hud og sparsom vandladning. Hvis du ikke kan få dit barn til at drikke og du oplever et eller flere af ovenstående tegn...
Legetøj til baby og børn
Barnet har bedst af det nære samspil, der er mellem barnet og forældrene. Men i takt med at barnet bliver større og begynder at forholde sig lidt mere til verden omkring sig, vil det være godt, at der er legetøj, som barnet kan kigge på og undersøge.
Når barnet begynder at gribe, skal legetøjet passe til barnets lille hånd, og det er vigtigt, at legetøjet også egner sig til at komme i munden. Tingene skal være solide og uden skarpe kanter og spidser. Brug så vidt muligt legetøj,...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.
Det siger medlemmerne ...
Hej Helen.
Jeg vil bare sige tusind tak for hjælpen! Det var et wake-up-call at få dit klare svar ... Dejligt at få at vide så entydigt at tingene ikke er i orden.
Alt går meget bedre nu, vi kan nemt aktivere ham, putning går stort set problemfrit nu og aflevering i vuggestue er også meget bedre. Det har været så godt at komme ud af den dårlige vane - jeg har bare ikke tidligere tænkt på at det var vaner der skulle ændres.
Tusind tak for hjælpen - det har betydet utrolig meget for os.
Med venlig hilsen
Rikke, mor til dreng på 21 måneder