Svar: Stikker af
Kære Stine
Tillykke med lillebror og velkommen til :)
Det lyder for mig som om at jeres ældste dreng ser sin "stikke af" eller "løben væk fra jer" som en leg - problemet er, at det jo kun er ham der synes det er sjovt ...
Der er ingen tvivl om at han får en masse opmærksomhed, når han løber fra jer. Og derfor er det naturligvis vigtigt at I er opmærksomme på, at give ham masser af positiv opmærksomhed på alle andre tidspunkter end der, hvor I gerne vil have ham til at følge jer. Han er jo naturligt påvirket af at han lige nu skal dele jer med lillebror og netop ikke har jeres fulde opmærksomhed mere og måden han sikrer sig at blive set på, er altså nu ved at løbe fra jer, gøre det modsatte af hvad I vil.
Derudover skal I naturligvis være sikre i de udmeldinger I giver ham, I skal sende tydelige signaler, så han kan se på jer, aflæse jer og forstå hvad I vil og ikke bliver forvirret af at I f.eks. råber "nej, bliv nu her" samtidig med at I griner, når I løber efter ham.
Det kan også være en god idé at I bytter lidt rundt på rækkefølgen af de ting der skal gøres, så han ikke får lov til at se fjernsyn eller andet før han har fået tøj på. At I simpelthen laver en regel om at det, som normalt giver problemer, skal klares først og belønningen er så, at hvis man skynder sig med tøjet, så kan man nå det andet. Tager påklædningen så for lang tid, ja så når man ikke at se tv, få læst en historie eller andet - og så må I så ...
... rumme den frustration der opstår, når de pludselig går op for ham, at det ikke kan lade sig gøre.
Her må I så stille og roligt sige til ham, at I har sagt, at hvis han skyndte sig at få tøj på, så kunne I nå at læse en bog. Men han løbe væk og ville ikke og derfor kan I ikke nå at læse. Stille og roligt forklare ham, hvordan tingene hænger sammen og støtte ham "jeg kan godt høre du bliver sur, det er også irriterende" og så stadig holde fast i at sådan er det.
Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen
Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus
Og så må I også prøve at undgå at konflikterne er der. Kan I ikke sætte ham op på bordet i bryggerset, gangen, i køkkenet eller hvad mulighed I nu har, når han skal have overtøj, cykelhjelm osv. på. Hvis han sidder på bordet, så er han for det første i øjenhøjde med jer og han kan ikke lige springe ned. I har på den måde mulighed for at give ham direkte kontakt og få det hele ordnet i en omgang samtidig og så kan I anderkende hans lyst til at løbe ved at sige "Så har du alt tøjet på, nu kan du løbe" eller lignende.
Han har ganske givet brug for at mærke jer, brug for at I nurser ham lidt mere, ser ham og også direkte fortæller ham at I ser ham og er der for ham. Lige nu løber han fra jer, for at blive ekstra bekræftet i at I er der, netop fordi I er nødt til at løbe efter ham, fange ham og holde ham og derfor skal I prøve at vise ham dette på alle mulige andre tidspunkter, end når der skal ske skift i hverdagen :)
Håber du kan bruge dette videre, fortsat held og lykke.
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
Plus-Plus BIG: Sjov og lærerig leg for de mindste
Når det kommer til små børns udvikling, spiller leg en afgørende rolle. Det er en væsentlig måde for børn til at udvikle deres finmotorik, evnen til at fordybe sig, lære om farver og former osv. BIG har vist sig at være godt til netop det, og derfor vælger mange vuggestuer og børnehaver også BIG, ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om opdragelse:
22. november 2024 | Opdragelse | 3 år
Kære Helen. Vi har en dreng på 3 år (blev 3 i oktober) der startede i...
13. november 2024 | Opdragelse | 3 år, 4 mdr.
Hej Helen. Jeg har en skøn dreng på 3 år og 4 mdr. Han er sød og kærlig,...
26. september 2024 | Opdragelse | 2 år, 6 mdr.
Kære Helen. Tak for din brevkasse, som jeg nu endnu engang har brug for....
17. september 2024 | Opdragelse | 2 år, 6 mdr.
Hej Helen Vi har solgt vores hus og skal flytte om cirka halvanden måned....
16. september 2024 | Opdragelse | 23 mdr.
Hej Helen. Vi har en søn på snart 2 år, som i perioder vælger den ene af os...
Viden om børn:
Babyslynge
En babyslynge er et klæde, som man på forskellig vis binder omkring sig. Oftes er der et spænde eller en ring i den ene ende. Når Slyngen bindes fremkommer en lomme, hvori baby ligger eller sidder.
Slyngens fordel er at den yder støtte til hele babys krop og hoved, både når dit barn ligger og sidder. Der er mulighed for at variere bærestilling, hvilket er godt, hvis barnet bæres ofte eller længere tid af gangen.
I en babyslynge kan du normalt bære din baby længe...
Massage - baby
Mange babyer nyder at få massage eller berøring af ryg, mave, ansigt, fingre, tær. De rolige og rytmiske bevægelser giver barnet en følelse af at være elsket og fylder barnet med velvære. Der findes flere bøger om emnet, hvis du ønsker at sætte dig ind i en bestemt teknik, kan det anbefales at låne eller købe en af disse.
Hvis dit barn har svært ved at komme af med afføring eller luft, så kan det også være en god ide at massere lidt på barnets mave. Dette gøres ved stille og...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.
Det siger medlemmerne ...
Kære Helen
Tak for dit svar omkring min søns sovevaner.
Jeg startede med at skære natamningen helt væk, og så var der kun godnattåren tilbage, den virkede han pludselig ikke så interesseret i så den blev også droppet, og helt uden drama og gråd;-)
Nu kunne jeg så få ham til at falde i søvn uden at være helt tæt på mig, men han ville stadig ikke ned i tremmesengen i vågen tilstand.
Jeg læste så at du havde rådet andre til at tage den ene side af sengen, da nogle børn følte sig indespærret.... og hold da k... det gjorde en forskel!!
Dels falder han i søvn glad og tilfreds i sin egen seng, derudover sover han bedre og længere tid i hans egen seng (han kommer stadig ind til os om natten). Han går oven i købet selv ind og lægger sig i sengen når det er sove tid!
Tak fra Rikke, mor til dreng på 16 måneder