Annonce

Annonce

Svar: Rytme og mad - 5 mdr.


26. august 2010

Alder:
5 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Kost og ernæring.

Kære "lidt mindre" trætte mor

Dejligt at høre at du har kunne bruge mit tidligere svar og at det har givet lidt ro i den lille familie :)

Når din dreng bliver 6 måneder, vil det være rigtig fint at følge den plan jeg tidligere har sendt dig og det vil her være super godt, at variere hans indtag af forskellige fødevarer så meget som muligt.

Du må gerne give ham grød af de lidt grovere typer, det kan være havregrød, øllebrød og flerkornsgrød. Også brødskorper i hånden vil være rigtig fint - du kan i babykøkkenet her på siden se hvordan du laver netop ristede rugbrødsbjælker og det må han gerne få. Du kan også skære en skive agurk på 1½ cm tykkelse, fjerne kernerne i midten, så det bliver til en agurkering og sætte den på hans finger. Så kan han lettere holde fast på den og bruge sine gummer på den.

Du har naturligvis ret i at nu hvor han har fået tænder, så skal du være ekstra opmærksom fordi han let får bidt stykker af. Derfor må han aldrig sidde med noget i hånden uden at være under opsyn og det er også vigtigt at du udskifter det han sidder med, når det bliver for snasket, så må han få noget nyt :) Sådan noget som æblebåde det er meget hårdt og knækker let, så det ville jeg ikke give ham, men en appelsinbåd vil han f.eks. godt kunne sidde og sutte saften ud af :)

Visse ting er du nødt til at holde for ham og lade ham sutte på imens du holder, det vil være helt fint at gøre det, fordi det stadig er dejligt for ham at få noget at sutte på og det er med til at stimulere ham mundmotorisk - øvelse gør mester :)

Du skal give ham mos som smager af noget, mos som tager udgangspunkt i den mad som I andre spiser. De gammeldagsretter er ofte rigtigt gode og han må få rigtig mange ting.

Du kan lave mos af alle slags grøntsager: Gulerod, squash, blomkål, broccoli, pastinak, persillerod, løg, jordskokker, kålrabi, hvidkål, peberfrugt, skorzonerrødder, spidskål, rosenkål, savoykål, ærter, majs, grønne bønner, grønkål, porrer, tomater (uden skræl), agurk, avokado osv. Så brug de grøntsager I andre skal have til aften og kog en mos til ham af dem.

Selleri, spinat, rødbede og fennikel indeholder nitrat. Han må meget gerne få det men i små mængder. Det bør ikke udgøre mere end 1/10 af portionen ellers skal det gives med 14 dages mellemrum.

Du kan lave maden selv, eller du kan give ham mos fra glas, det er også okay. Du må meget gerne lave lidt sovs med sødmælk og så give ham grøntsager moset med lidt sovs. ...


Annonce

... Hvis I f.eks. får lidt kødsovs, hvor kødet har stået og små simret på panden i tomatsovs krydret med timian, løg og oregano, så må han gerne få lidt af dette på sine grøntsager. Du kan også give ham indmaden af en frikadelle eller lidt laks lavet i ovnen ned i grøntsagsmosen, så du på den måde tager udgangspunkt i den mad I andre spiser. Det er både praktisk og økonomisk fornuftigt og samtidig også fint netop at lære ham at spise samme mad som I andre :)

I al hjemmelavet mad skal tilsættes 1 tsk. fedtstof i hver portion og derudover også mælk, det er vigtigt at hans mad energiberiges ekstra. Og hvis I bruger meget salt, så bør du tage mad fra til ham før du salter eller alternativt gå over til at bruge bordsalt.

Du kan give ham kogt kød af kylling, kalkun, svin, kalv, lam, and, okse osv. og du kan give ham fisk - kogt eller lavet i ovnen - De fede fisk er især laks, sild og makrel. De mere magre fisk er skrubbe, rødspætte, sej og torsk og her må han gerne få det hele. Tun fra dåse er også i orden. Du skal naturligvis mose eller blende maden til en konsistens som passer ham.

Mælkebehovet fylder stadig mere end indtaget af fast føde og det er fortsat vigtigt at han får skemad, når han vågner og mælk inden han skal sove - jvf. tidligere plan. :)


Helens bog om børn og mad
LÆS OGSÅ: "Helens bog om børn og mad" - sådan får du dit barn til at spise

Foredrag med Helen

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen

Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus

Se flere foredrag med Helen ...


Du må gerne øge ham i mængde, så han stille og roligt kommer op på at spise 1 dl. 3 gange dagligt, men det er vigtigt at du øger ham stille og roligt, så han kan følge med. Hvis du giver ham for meget skemad, så risikerer du at han pludselig lukker munden og slet ikke vil have det, du kan også risikere at han ikke drikker mælk nok og at han får problemer med forstoppelse. Så det er vigtigt at finde balancen mellem at give ham skemad og samtidig også sikre hans mælkeindtag og derfor kan du ikke bare overlade det til ham at spise det han vil, du er nødt til at styre det lidt :)

Jeg vil anbefale dig at købe sundhedstyrelsens bog "Mad til spædbørn og småbørn" som du får på apoteket. Og brug så også babykøkkenet her på siden som inspiration til hvordan du laver mad til ham :)

Og ja - tænder kan give meget uro, især lige der hvor de bryder igennem. Nogle gange er de første tænder værst, det gør rigtig ondt på barnet, andre gange opdager man slet ikke at de er på vej, men overraskes over at de pludselig bare er der ... andre gange er kindtænderne de værste .. Igen faste regler her :)

Håber ovenstående hjælper videre på vej, fortsat held og lykke og rigtig god weekend!

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Giv dit barn den bedste start!

Giv dit barn den bedste start med D-vitamindråber og mælkesyrebakterier

Vi ved allesammen, at et barns første leveår har en enorm betydning for barnets udvikling både fysisk og psykisk. Ansvaret er derfor stort, når det kommer til at sørge for, at de kære små får lige præcis det, der ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om kost og ernÆring:

22. november 2024 | Kost og ernæring | 4 mdr.

Hvilket måltid, hvornår?

Kære Helen Vi har en datter på nu 4 måneder, som vi synes virker meget...

Læs hele brevet og Helens svar


22. november 2024 | Kost og ernæring | 7 mdr.

Vil ikke skemaden

Kære Helen Min datter, der nu er 7 måneder, vil pludselig ikke spise skemad....

Læs hele brevet og Helens svar


17. november 2024 | Kost og ernæring | 7 mdr.

Mandler, hasselnødder mm. før 1 år?

Kære Helen Jeg har bare et kort spørgsmål i dag! Jeg har en dreng på 7...

Læs hele brevet og Helens svar


8. november 2024 | Kost og ernæring | 7 mdr.

Virker konstant sulten

Kære Helen. Jeg vil gerne høre, om du har nogle idéer til, hvordan jeg kan...

Læs hele brevet og Helens svar


6. november 2024 | Kost og ernæring | 2 år, 2 mdr.

Te til børn

Kære Helen Jeg læste netop dit nyhedsbrev om de forskellige virusinfektioner...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Downs syndrom

Downs syndrom er også det man kalder trisomi 21 eller mongolisme.

Alle gravide tilbydes i dag en undersøgelse af risikoen for Downs syndrom hos fostret. Kvinder kan på baggrund at denne undersøgelse vælge om de vil have en abort. Det betyder at antallet af børn født med downs syndrom er faldet meget de sidste år.

Børn med Downs Syndrom er ligeså forskellige, som alle andre børn er det og derfor er nogle mere påvirkede af deres kromosomfejl end andre. Som forældre...

Læs mere i Babylex

Præmature allergidisponerede spædbørn

Hos meget små præmature allergidisponerede børn kan der være mere væsentlige ernæringsproblemer end allergiforebyggelse at tage højde for. Derfor må man altid tage individuelle hensyn, hvor det vigtigste er, at barnet kommer i trivsel.

Et præmaturt barn tilbydes samme allergiforebyggende diæt som mature allergidisponerede spædbørn. Modermælk er den bedste ernæring, og hvis dette ikke er muligt tilbydes barnet en special erstatning.

Det vides ikke, hvor længe det er...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce


Det siger medlemmerne ...

Kære Helen

tusind tak for en eminent brevkasse, den har jeg fundet og finder meget trøst og viden i.

Mor til dreng 16 måneder


Annonce