Annonce

Annonce

Svar: Ideer til morgenmad


12. august 2010

Alder:
8 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Kost og ernæring.

Kære Jette

Det anbefales at starte dagen med fiber- og proteinrig morgenmad, som f.eks. havregrød, fordi det giver en god mæthed og holder blodsukkeret stabilt længe. Også andre former for grød kan bruges og til et barn på 8 måneder, vil grød være at foretrække :)

Det er dog helt okay, at han måske lige nu har brug for en pause fra grøden og du kan i stedet prøve at bage havregrynsboller til ham - opskriften på disse finder du i babykøkkenet her på siden.

Han må gerne få frugt, det er bedre end ingenting og du kan med fordel starte med at give ham lidt frugt og så supplere op med lidt grød eller hjemmebagte boller :)

Du kunne også prøve med et surmælksprodukt med lidt rugbrødsdrys, f.eks. lidt tykmælk, neutral sødmælksyoghurt eller A38 med 3,5% fedtindhold. Du kan også komme revne æbler eller frugtmos på, for at se om det så er interessant. Selvom det skal gives med ske, så kan det godt være mere spændende at spise end grød :)

Det er generelt vigtigt at vælge morgenmad, som ikke indeholder store mængder sukker. Alt for mange morgenmadsprodukter har for højt et sukkerindhold, det gælder f.eks. Kellogg´s Rice Krispies, Kellogg´s Frosties, Nestlé Cheerios, Quaker Guldkorn, FDB Honey Bees og så alle chokolade produkterne. Dem bør du holde dig fra.

Gå ud fra at hvis der er mere end 10g sukker pr 100g så er produktet uegnet som morgenmad. Ifølge forbrugerstyrelsen så har f.eks. Guldkorn 47g sukker pr 100g og Honey Bees 50g sukker pr. 100g ... Så læs indholdsdeklarationen nøje :)

Minifras er et godt bud, hvis han skal have lidt andet end grød, selvom det naturligt ikke mætter helt så meget. Måske skulle du prøve at servere dem med ...


Annonce

... lidt sødmælk i stedet for mme (50ml sødmælk må han godt få) eller du kan bruge dem ovenpå et surmælksprodukt.

Du er nødt til at forsøge at give ham både grøntsager, kød, fisk, brød og udgangspunktet kan meget fint være jeres mad. Han må gerne få lidt sovs, kartofler moset med lidt sovs og frikadelle i stykker kan være en måde at få begge dele i ham på og han vil måske gerne acceptere en gaffel med moset kartoffel og sovs, netop fordi de smager af noget :)

Grøntsager er vigtige i en sund kost og det er dejligt at han vil spise dette, kød og fisk kan gives både til frokost og om aftenen og du må forsøge dig frem. Frikadeller af kød eller fisk er ofte et hit, stykker af farsbrød, pølser, kødboller, fiskeboller, laks fra ovnen, fiskefilet osv. vil børn ofte også gerne spise. Du kan også forsøge med rejer eller muslinger, hvis han er god til pincetgreb og god til at tygge.


Helens bog om børn og mad
LÆS OGSÅ: "Helens bog om børn og mad" - sådan får du dit barn til at spise

Foredrag med Helen

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen

Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus

Se flere foredrag med Helen ...


Han må få stort set alt, så det er bare at klø på - jo mere forskelligt du kan give ham, jo bedre er det faktisk, jo mere forebygger du kræsenhed senere hen :)

Spise med ske kan han ikke selv, men han kan godt lære selv at spise med gaffel - jeg har faktisk set børn helt ned i 7 måneders alderen mestre den kunst, så det kan være en måde at få mere variation i ham på, netop at lære ham selv at brug gaflen :)

At fjerne flasken tidlig morgen kan være ganske fornuftigt for at se om det giver lyst til mere rigtig mad. Flasken kan så i stedet ligge midt på dagen inden middagsluren, så han får sine 3 flasker stadig væk men aften, sen aften og inden middagslur. Og på den måde også får den mængde mælk han har behov for :)

Håber du kan bruge dette videre, fortsat held og lykke!

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Giv dit barn den bedste start!

Giv dit barn den bedste start med D-vitamindråber og mælkesyrebakterier

Vi ved allesammen, at et barns første leveår har en enorm betydning for barnets udvikling både fysisk og psykisk. Ansvaret er derfor stort, når det kommer til at sørge for, at de kære små får lige præcis det, der ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om kost og ernÆring:

22. november 2024 | Kost og ernæring | 4 mdr.

Hvilket måltid, hvornår?

Kære Helen Vi har en datter på nu 4 måneder, som vi synes virker meget...

Læs hele brevet og Helens svar


22. november 2024 | Kost og ernæring | 7 mdr.

Vil ikke skemaden

Kære Helen Min datter, der nu er 7 måneder, vil pludselig ikke spise skemad....

Læs hele brevet og Helens svar


17. november 2024 | Kost og ernæring | 7 mdr.

Mandler, hasselnødder mm. før 1 år?

Kære Helen Jeg har bare et kort spørgsmål i dag! Jeg har en dreng på 7...

Læs hele brevet og Helens svar


8. november 2024 | Kost og ernæring | 7 mdr.

Virker konstant sulten

Kære Helen. Jeg vil gerne høre, om du har nogle idéer til, hvordan jeg kan...

Læs hele brevet og Helens svar


6. november 2024 | Kost og ernæring | 2 år, 2 mdr.

Te til børn

Kære Helen Jeg læste netop dit nyhedsbrev om de forskellige virusinfektioner...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Feber

Børns temperatur kan stige pludseligt. Dette skyldes, at deres evne til at kunne regulere temperatur ikke er fuldt udviklet. Den normale temperatur ligger mellem 36,5 og 37,5 grader celsius. Det er normalt, at temperaturen er ½ grad højere om aftenen end om morgenen.

Når temperaturen stiger, og der er tale om feber, vil barnet fryse, være koldt og blegt. Når feberen har fundet sit leje, bliver barnet derimod varmt og får blussende røde kinder. Et barn der har feber, skal have...

Læs mere i Babylex

Fødder

På grund af den trange plads i livmoderen, bliver mange børn født med indaddrejede fødder. Det kan være den ene fod eller begge. Små børn fødes også let hjulbenede. Det har ofte ingen betydning, og det retter sig efterhånden, som barnet bliver ældre. Nogle børn bliver født med klumpfod, også kaldet varusfod eller talipes equinovarus. Dette kræver speciel behandling.

Den sunde babyfod er bred og med en smal hæl. Barnet kan let sprede sine tæer. Alle børn er platfodet indtil...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om dit barns udvikling. Bogen er propfyldt med nyttig viden for alle forældre!

Det siger medlemmerne ...

Kære Helen

Tusind tak for de altid fine og uddybende svar. De giver os ro på :)

Tak, fra en mor til 2


Annonce