Annonce

Annonce

Svar: Opdragelse af dreng på 18 mdr.


8. april 2010

Kategori:
Alder:
18 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Opdragelse.

Kære I

Det er altid svært at finde balancen mellem at lade barnet udforske maden og samtidig lære barnet bordskik, så jeg kan godt forstå du synes det er lidt af en udfordring og der er mange måder at gribe det an på :)

Din dreng er naturligt nysgerrig og udforskende. Det er han ved bordet, det er han også når han bevæger sig rundt hvor I bor, i haven osv. Han peger, tager ting, putter dem evt. i munden, smider dem osv. for at finde ud af hvad det er, hvad det kan osv. Og han peger også for at få dig til at fortælle ham, hvad det er I ser, sætte ord på.

Når han peger ved middagsbordet, så er det fint at give ham lidt af det han gerne vil have, så han får lidt forskelligt på sin tallerken. Du kan også fortælle ham hvad det hedder "det er peberfrugt, den er rød, rød peber" eller lignende og han må naturligvis gerne smage. Når han så har fået et stykke peber, så skal han smage og undersøge det først inden han får et nyt stykke. Når han bliver ved med at pege på skålen med peberfrugt, så skal du altså prøve at huske ham på at han allerede har noget på sin tallerken og at han skal spise det først inden han får noget nyt.

Fokus kan naturligvis også skabes ved at du fjerner den mad han ikke skal spise og han dermed bedre kan koncentrere sig om at spise det han har på sin tallerken. Det kan være nødvendigt at gøre dette i en periode, som du også forsøger at praktisere nu. Men ellers er det vigtigt at du fortæller ham hvad du vil ...


Annonce

... have ham til, nemlig at spise "ind i munden skat, mmm mam, smager godt" og "mmm, mor spiser også, dejlig mad, vil du smage mors?" osv. så I taler om maden og om det at spise og det er helt okay at smage ved hinanden.

Og så er det også vigtigt at anerkende hans lyst til at undersøge og udforske uden for middagsbordet, for jo mere han får lov til det der, jo mindre bliver behov når han spiser ... Hvis han således synes det er sjovt at tage maden op af skåle og ned i glasset eller lignende, så sørg for at han har masser af bøtter og ting der skal åbnes, lukkes, puttes ind, tages ud.

Hvis han banker tallerkenen i bordet eller smider den på gulvet for at høre den lyd den laver, så sørg for at han har et hammerbræt, en tromme eller en xylofon at lave lyd med. Hvis han elsker at se mælken løbe ud over bordet, ned i maden og ned på gulvet, så lad ham lege med vand, skåle, vandkander osv. Tag ham med ud, udnyt at det gode vejr og muligheden for udendørsleg er der rigtig meget nu.


Helens bog om dit barns udvikling
LÆS OGSÅ: "Helens bog om gråd og trøst" med masser af råd om bl.a. børn med kolik, high need babies, mareridt, raserianfald og separationsangst.

Foredrag med Helen

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen

Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus

Se flere foredrag med Helen ...


Hvis han smatter maden mellem fingrene og elsker fornemmelsen af at det klistrer osv. så sørg for at han har en sandkasse han kan lege i og tag ham med i køkkenet, når du bager boller, så han får lov til at sidde med dejen.

Som sagt - jo mere du kan anerkende hans lyst til at udforske og lege uden for bordet, jo mere borskik vil han naturligt også kunne holde, når I sidder ved bordet :)

Håber du kan bruge mine tanker lidt videre, fortsat held og lykke :)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Plus-Plus BIG: Sjov og lærerig leg for de mindste

Når det kommer til små børns udvikling, spiller leg en afgørende rolle. Det er en væsentlig måde for børn til at udvikle deres finmotorik, evnen til at fordybe sig, lære om farver og former osv. BIG har vist sig at være godt til netop det, og derfor vælger mange vuggestuer og børnehaver også BIG, ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om opdragelse:

22. november 2024 | Opdragelse | 3 år

Fysisk reagerende 3 årig

Kære Helen. Vi har en dreng på 3 år (blev 3 i oktober) der startede i...

Læs hele brevet og Helens svar


13. november 2024 | Opdragelse | 3 år, 4 mdr.

Konflikter - 3 år, 4 mdr.

Hej Helen. Jeg har en skøn dreng på 3 år og 4 mdr. Han er sød og kærlig,...

Læs hele brevet og Helens svar


26. september 2024 | Opdragelse | 2 år, 6 mdr.

Sure morgener - 2 år, 6 mdr.

Kære Helen. Tak for din brevkasse, som jeg nu endnu engang har brug for....

Læs hele brevet og Helens svar


17. september 2024 | Opdragelse | 2 år, 6 mdr.

Flytning - 2.5 år

Hej Helen Vi har solgt vores hus og skal flytte om cirka halvanden måned....

Læs hele brevet og Helens svar


16. september 2024 | Opdragelse | 23 mdr.

Afvisende overfor mor

Hej Helen. Vi har en søn på snart 2 år, som i perioder vælger den ene af os...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Opbevaring af modermælk

Hvis du malker ud og vil gemme din mælk til senere, så bør du straks efter udmalkning hælde mælken på en engangsflaske, der lukkes og mærkes med navn, dato og evt. klokkeslæt. Umiddelbart herefter placeres mælken i køleskab eller fryser.

Holdbarhed for ny udmalket mælk:

3 døgn i køleskab ved maks. +5 C
3 måneder ved min. -18 C
Mælk, der ikke er optøet ved hjælp af varme, d.v.s. optøet i køleskab, kan holde sig 1 døgn i køleskab
Mælk, der er...

Læs mere i Babylex

Dåb

Hvis du ønsker at få dit lille barn døbt i kirken, skal du henvende dig til kirkekontoret eller til præsten ved den kirke, hvor I gerne vil have jeres barn døbt. I aftaler så i fælleskab et tidspunkt for dåben, og I mødes også og taler om dåbsritualet, og hvordan det hele foregår.

I de fleste kirker foregår barnedåben som en del af søndagsgudstjenesten, men i nogle kirker arrangeres særlige dåbsgudstjenester f.eks. om lørdagen.

Før dåben skal I vælge mindst 2 og...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om gråd og trøst, som er en guldgrube af information til desperate forældre.

Det siger medlemmerne ...

Kære Helen.

Jeg har købt din bog om børn og mad, og igen må jeg virkelig rose din måde at skrive på, det er alletiders bog :-) Jeg har 3 af dine bøger og jeg er vild med dem :-)

Tak fra mor til dreng på 4 måneder.


Annonce