Svar: Den første tand er en kindtand
Kære Sandra
Jo det er tidligt at få en tand, når man kun er 4½ måned og det er usædvanligt at der er tale om en kindtand ... måske skulle du lige få nogen til at kontrollere at der rent faktisk er tale om en rigtig tand :)
Det sker at børn fødes med tænder eller får tænder meget tidligt, at der er tale om en emaljeskal, som viser sig ikke at være en rigtig tand ... Det er en 'kunstig tand', som ikke har nogen rødder og derfor ikke kan vokse som en almindelig tand.
Disse tænder fjerner man, både fordi der er risiko for at barnet kan komme til at sluge tanden, som let går løs, da der ingen rødder er, men også for at give bedre plads til de rigtige mælketænder.
Det er en 'cellefejl' som sker i fosterstadiet og det har ikke noget med arvelighed at gøre. Derfor kan man godt opleve det hos et enkelt barn i en søskendeflok, men ikke hos de andre. Det er en slags ekstra tænder og det har ikke betydning for tandsættet eller de rigtige mælketænder i øvrigt.
Den gængse rækkefølge for tandfrembrud er således:
- 6 mdr´s alderen, en fortand i undermunden, efterfulgt af næste.
- 7 mdr´s alderen, en fortand i overmunden efterfulgt af næste
- 8-9 mdr´s alderen, alle fire fortænder i overmunden ...
... kommer frem
- 9-10 mdr´s alderen, de to resterende fortænder i undermunden kommer frem, så der også er 4 tænder her
- 1 års alderen, en af kindtænderne bryder frem og de andre følger efter.
- omkring 2½ års alderen har barnet et komplet sæt mælketænder bestående af 20 tænder i alt - 10 tænder i både over mund og undermund: To kindtænder i hver side, en hjørnetand i hver side og fire fortænder i midten.
Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen
Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus
Jeg vil foreslå jer at I lige kontakter børnetandplejen for at få dem til at vurdere om det er en rigtig tand eller en emaljeskal.
Hvis det er en kindtand Maja allerede har fået, så kan det naturligvis godt spille ind på hendes lyst til at drikke af sin flaske, det kan også være at hun generelt bare har været lidt utilpas i øjeblikket - eller måske er hun ved at være træt af mme og har brug for at du skifter mærke ... Det kan også være at hun skal have en større flaskesut.
Tandbørstning er vigtigt og du bør børste hendes tand både morgen og aften. Du bør bruge lidt tandpasta med et fluorindhold på mellem 1000-1500 ppm og så anbefales det at du reducerer mængden og ikke bruger mere end hvad der svarer til barnets lillefingernegl.
Håber du hermed er hjulpet videre på vej, fortsat held og lykke :)
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
BabyNordic™ – Det ultimative legetæppe til din Guldklump
BabyNordic™ – Det ultimative legetæppe til din baby og din familie
Kender du det, at gulvet er hårdt at sidde på, når du leger og tumler med din baby? Det gør Camilla – og det ville hun gerne lave om på. Svaret hedder BabyNordic™-tæppet.
Lege- og aktivitetstæppet skaber det perfekte, ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om diverse:
28. oktober 2024 | Diverse | 4 mdr.
Kære Helen Tusind tak for dit sidste svar, det gav ro herhjemme! Men nu...
12. oktober 2024 | Diverse | 2 mdr.
Kære Helen Min veninde og jeg har fået vores drenge med kun en uges...
31. august 2024 | Diverse | 2 år, 6 mdr.
Hej Helen. Har lige brug for at hører dine tanker, omkring min bekymring til...
13. juni 2024 | Diverse | 2 år, 6 mdr.
Kære Helen. Min datter på 2 år og 6 måneder går i en vuggestue med cirka 25...
Viden om børn:
Klumpfod (varusfod)
I Danmark fødes ca. 1 ud af 1000 børn med klumpfod. Det svarer til ca. 60 børn årligt i Danmark. Hos ca. halvdelen er der klumpfod på begge fødder.
Klumpfod kaldes også varusfod eller talipes equinovarus. Det er en fejlstilling i en eller begge fødder. Når barnet bliver født, ser foden normal ud, men den kan ikke rettes til normal stilling. Når man ser på foden, vil hælen dreje indad, forfoden pege ind mod midten, og samtidig vil mellemfoden (svangen) være løftet. Foden...
Kostfibre og børn
Det lille barn kan få diarré og løs afføring af at få for mange kostfibre. Især hvis barnet spiser grød og brød med hele kerner, eller rå grøntsager og meget frugt, kan barnet få for mange kostfibre.
Små børn må gene spise fuldkorn, men det anbefales, at de også spiser andre kornprodukter, da de let kan få for meget kostfiber. Når barnet i 8 måneders alderen begynder at spise brød, så bør ca. halvdelen af brødet være rugbrød og fuldkornshvedebrød og resten varieres mellem hvidt...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.