Annonce

Annonce

Svar: Matplan och NAN3


7. januar 2010

Alder:
10 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Kost og ernæring.

Hej med dig

Dejligt at høre at drengene nu har en nogenlunde rytme for dagen og at de spiser samtidig. Det er bestemt dejligt!

De fleste børn på 10 måneder vil have brug for 2 flasker dagligt. Disse flasker ligger ofte aften og sen aften eller aften og meget tidlig morgen. I enkelte familier fungerer det dog bedst med en flaske inden de puttes til middagslur og en flaske inden de puttes til natten og det er også meget fint.

Derudover skal børnene have præcis samme mad som I andre voksne spiser, naturligvis i en konsistens som de kan kapere. Men de skal altså have brød, kød, fisk, grøntsager, ris, pasta, sovs osv. præcis som I andre får. I løbet af dagen altså meget mere mad med bid i og væskebehovet dækkes af vand af kop.

Børn i dine børns alder elsker hjemmebagte boller, lidt tykmælk, A38 eller lignende med frugtmos, ost i stænger osv. som er godt til mellemmåltider. Du kan med fordel bage f.eks. havregrynsboller til dem, se i babykøkkenet her på siden, hvordan du gør.

Det er vigtigt at give børn i denne alder fiberholdigt brød uden hele kerner. I Danmark bruger vi meget rugbrød, men også andet fiberholdigt brød kan bruges. Det brød du vælger til dine drenge skal være tungt i det, og lavet af groft mel.

Børn skal have kostfiber fra den mad, de spiser. Kostfibre er med til at holde maven i gang. Kostfibre får man fra frugt og grøntsager og fra kornprodukterne, især fra brød der er lavet af groft mel. Også havregryn indeholder kostfiber. Kostfiber findes i kornets skal. Groft mel som rugmel, grahamsmel og fuldkornshvedemel, og havregryn, er lavet af de hele kerner, der er blevet formalet eller valset, så skallens kostfiber kommer med. Brødet kan altså indeholde kostfiber, selvom man ikke kan se de hele kerner i brødet.

I Danmark prioriterer vi højt at børn spiser hjemmelavet mad og gerne så hurtigt som muligt. Salget af færliglavet børnemad er meget lavere i Danmark i forhold til hvor meget man sælger i f.eks. Sverige, hvor traditionerne og holdningen er en helt anden.

Du skal naturligvis forsøge at finde en balance mellem de danske og de svenske retningslinier :)

Mit forslag til en dagplan, lavet ud fra dine angivne tider, ser således ud:

Morgen 6: Grød - gerne havregrød, NAN af kop.

Morgenlur 7.30

Formiddag 9.30: ½ havregrynsbolle med smør, ost, frugtmos, frisk frugt og bær i hånden, vand af kop.

Frokost 11.30: Fiberholdigt brød med forskelligt smørbart pålæg, gerne fiskepålæg som makrel, sildepostej, rognguf, tun osv. Suppleres med kogte grøntsager i stykker - det kan ...


Annonce

... være kogte ærter, majs, gulerod, suppleres med godt kogte pastaskuer, små stykker af en kødbolle/frikadelle, ½ hårdkogt æg, rejer, muslinger eller lignende. Mad i små stykker er vigtigt for at øve pincetgreb. Vand af kop.

Puttes til middagslur ca kl. 13.30 (evt. med en flaske her, for at sikre dem mælk nok)

Eftermiddag 15-15.30: Tilbydes lidt tykmælk eller A38 (3,5%) med lidt revne æbler, banan, rugbrødsdrys, müsli (uden honning og chokolade!), ½ bolle med smør, frisk frugt og bær i hånden, vand af kop.

Aften 17.30-18: Familiemad, retter med sovs og hakket og mildt kød og fisk er ofte rigtig godt til børn. Det kan være pasta med kødsovs, lakselasagne, kødboller, svensk pølseret - hvad I nu spiser. Vand eller NAN af kop.

Flaske med NAN og puttes til natten 19-19.30

Sen aften 23-24: Evt. flaske med NAN som de kan spise mere eller mindre i søvne, hos jer lyder det dog som om at en flaske inden middagsluren vil fungere bedre ...


Helens bog om børn og mad
LÆS OGSÅ: "Helens bog om børn og mad" - sådan får du dit barn til at spise

Foredrag med Helen

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen

Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus

Se flere foredrag med Helen ...


Som du kan se indgår der i denne plan altså to flasker dagligt. Derudover får drengene vand af kop som hovedregel, men du kan også give NAN af kop morgen og aften, for at sikre dem lidt ekstra. Det er dog godt at lære dem også at drikke vand og derfor ikke kun give mælk af koppen :)

Det vil være relevant at fortsætte med 2 flasker dagligt indtil 12 måneders alderen for på den måde at nå op på de ca 400ml mme dagligt. Derudover skal væskebehovet dækkes via vand.

Omkring 1 års alderen fjernes den ene flaske mme og den sidste flaske, som ofte er flasken inden putning om aftenen, forsvinder stille og roligt ved at den erstattes med en kop mælk og en godnathistorie at falde i søvn på.

Hvis dine børn ikke drikker 400ml mme dagligt, selvom du giver flaske x 2 og supplerer med lidt af kop, så kan du overveje om du derudover skal bruge mme i madlavningen. Det kan så være i en evt. morgengrød, som kun de får - resten af dagen skal de jo som sagt have mere og mere mad med udgangspunkt i den mad I voksne spiser :) Og ellers er alternativet at give dem jerntilskud.

Da du giver NAN 3 som er ekstra jernberiget, så lyder det dog som om at du alligevel når op på en del i mængde. NAN 3 indeholder 1,1 mg jern pr 100ml, hvor NAN 2 f.eks. kun indeholder 0,4 mg pr 100ml. Der er altså over dobbelt så meget jern i NAN 3. Sundhedsstyrelsen skelner ikke mellem, hvorvidt man giver type 1, 2 eller 3 når man anbefaler de 400ml. Anbefalingen er den samme uanset mme jernindhold ...

Jeg håber at ovenstående tanker og plan for dagen hjælper dig lidt videre på vej, fortsat held og lykke med dem :)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Plus-Plus BIG: Sjov og lærerig leg for de mindste

Når det kommer til små børns udvikling, spiller leg en afgørende rolle. Det er en væsentlig måde for børn til at udvikle deres finmotorik, evnen til at fordybe sig, lære om farver og former osv. BIG har vist sig at være godt til netop det, og derfor vælger mange vuggestuer og børnehaver også BIG, ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om kost og ernÆring:

22. november 2024 | Kost og ernæring | 4 mdr.

Hvilket måltid, hvornår?

Kære Helen Vi har en datter på nu 4 måneder, som vi synes virker meget...

Læs hele brevet og Helens svar


22. november 2024 | Kost og ernæring | 7 mdr.

Vil ikke skemaden

Kære Helen Min datter, der nu er 7 måneder, vil pludselig ikke spise skemad....

Læs hele brevet og Helens svar


17. november 2024 | Kost og ernæring | 7 mdr.

Mandler, hasselnødder mm. før 1 år?

Kære Helen Jeg har bare et kort spørgsmål i dag! Jeg har en dreng på 7...

Læs hele brevet og Helens svar


8. november 2024 | Kost og ernæring | 7 mdr.

Virker konstant sulten

Kære Helen. Jeg vil gerne høre, om du har nogle idéer til, hvordan jeg kan...

Læs hele brevet og Helens svar


6. november 2024 | Kost og ernæring | 2 år, 2 mdr.

Te til børn

Kære Helen Jeg læste netop dit nyhedsbrev om de forskellige virusinfektioner...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Jern - jerntilskud præmatur

Børn, der er født for tidligt, har behov for jerntilskud, da de har mindre depot af jern ved fødslen og større væksthastighed. Jern tilskuddet startes 6 uger efter fødslen:

Fødselsvægt < 1500 gram: Ca 8 mg jern dagligt i 12 måneder
Fødselsvægt > 1500 gram: ca 8 mg jern dagligt til 6 måneder

Børn, som får mere end halvdelen af deres ernæring som modermælkserstatning, skal have ½ dosis jern, dvs. ca. 4 mg hver dag eller 8 mg hver anden dag.

Det...

Læs mere i Babylex

Barnepige

Hvis du har brug for at få dit barn passet, så vælg altid en person som barnet kender og en person du har tillid til.

Det skal være en person, som kan overskue situationen og bevare roen, hvis noget uforudset skulle ske.

Generelt bør man ikke lade sit barn passe af en under 12-13 år - men det afhænger naturligt af vedkommendes modenhed. Nogle piger er meget modne i denne alder, hvor andre er for umodne til at kunne tage det ansvar, det er at passe et lille barn....

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om gråd og trøst, som er en guldgrube af information til desperate forældre.

Det siger medlemmerne ...

Hej Helen :-)

Ja der er mange spørgsmål for tiden.... rart man får gode råd og information fra dig!

Håber du har nøglen til en bedre nattesøvn for os to "gamle"... vi trænger efterhånden til en go nats søvn...

...og tak for dine tidligere svar - guld!

Mange hilsner
Sanne, mor til tvillinger


Annonce