Annonce

Annonce

Svar: Stop af aftenflaske og sunde madvaner


23. august 2009

Alder:
12 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Kost og ernæring.

Kære glade mor

Tillykke med 1 års fødselsdagen :) Tænk hvor hurtigt det første år er gået ...

De fleste børn vil omkring 12 måneders alderen og inden for de næste par måneder, begynde at kunne undvære aftenflasken. Da jeres datter drikker en stor mængde mælk på det tidspunkt, så lyder det som et reelt væskebehov.

Derfor vil det i første omgang være relevant at du skærer mængden af mælk i aftenflasken lidt ned og prøver at få hende til at drikke mere i løbet af dagen.

I takt med at du får skruet mængden af mælk ned, så vil du kunne erstatte med en kop mælk og det vil også være fint med en ½ banan eller lignende inden sengetid, hvis hun vil have det. Der er nogle stoffer i banan, som virker afslappende og giver god ro inden sengetid og sammen med en kop lun mælk, så kan det virke rigtig godt.

Stille og roligt erstattes banan og mælk af en godnathistorie og er hun tørstig kan hun få vand. Det er på sigt uhensigtsmæssigt at få mælk og mad efter hun har fået børstet tænder, da det giver huller i de fine mælketænder hun har :)

Du behøver således ikke stoppe med flasken fra den ene dag til den anden, trap langsomt ned og erstat så med en kop mælk i stedet. Efterspørger hun flasken, så lad hende være med til at smide flaskesutterne ud, når de alligevel skal skiftes og vis hende om aftenen, at flasken ikke dur mere. Det er slut med flaske, men hun kan få en kop mælk og en godnathistorie i stedet.

Du må gerne fra 12 måneders alderen skifte over til letmælksprodukter. Hun kan få letmælk af koppen inden sengetid, ligesom hun også kan få letmælk i sin grød om morgenen. Du kan også give hende yoghurt at letmælkstypen, det er helt fint. Er hun en meget tynd og spinkel pige, så kan du vælge at bibeholde sødmælk lidt endnu, men ellers anbefales letmælk mellem 1-3 år.

Netop fordi børn efter 1 års alderen begynder at spise langt mere selektivt end tidligere, så kan det være en god idé at give dem en multivitaminpille - MEN, det er meget vigtigt at den knuses eller knækkes i kvarte, da hun ikke vil kunne tygge den og derfor med stor risiko kan få den galt i ...


Annonce

... halsen.

Grøntsager kan i denne alder ofte fint bages ind i de hjemmebagte boller, - det gælder f.eks. gulerod og spinat. Du kan også gemme forskellige grøntsager i kødsovs og lignende og på den måde få lidt ekstra variation i hende. Grøntsager kan også bruges som smørbart pålæg på rugbrød, f.eks. avokadomos ... Men ellers er det en god idé generelt at give hende lidt valgmuligheder, så hun f.eks. sammen med sin frokost får kogte grøntsager, som ærter, gulerod, majs eller f.eks. en kartoffelbåd, et stykke peberfrugt eller lignende.

Det betyder ikke noget, hvis det er majsene der glider led ned af den ene dag og så ærterne den næste. Det vigtigste er at hun spiser lidt af det hele (eller det meste) over flere dage.

Frugt kan gives på yoghurt, f.eks. revne æbler eller pære. Hun vil måske også synes om at sutte på en blomme, et stykke fersken, kiwi eller lignende. Også friske bær kan være et hit og de appellere ofte til børn i farven.

Frugtgrød vil nogle børn gerne have, altså gammeldags frugtgrød med mælk, det kan I forsøge med ...


Helens bog om børn og mad
LÆS OGSÅ: "Helens bog om børn og mad" - sådan får du dit barn til at spise

Foredrag med Helen

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen

Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus

Se flere foredrag med Helen ...


En lille smule juice kan hun få en gang imellem, så hun på den måde også får lidt frugt, men som hovedindtag skal hun naturligvis helst have vand.

Det er rigtig godt at hun spiser både kød og fisk, det er sundt for hende og giver hende protein og Omega 3 fedtsyrer, som hun har behov for.

Hendes lyst til at mærke med hænderne, smatte ud mellem fingrene osv. må I prøve at stille på anden vis. Det kan være f.eks. ved at lade hende lege i sandkasse og lege med vand. Hvis hun får lov til at mærke og undersøge mere uden for spisebordet, så behøver hun måske ikke gøre det så meget der ... :)

Det er også en god idé at fortælle hende, hvad I vil have hende til "ind i munden skat, put maden ind i munden, mmm mam, smager godt.." osv. så hun bliver opmærksom på hvad I vil fremfor fokus på det negative.

Og så er det klart, at hvis hun tydeligvis sidder og leger med maden fordi hun ikke er sulten, så må I gerne fjerne hende eller tallerkenen og måltidet er slut :)

Håber I hermed er hjulpet videre på vej, fortsat held og lykke!

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Plus-Plus BIG: Sjov og lærerig leg for de mindste

Når det kommer til små børns udvikling, spiller leg en afgørende rolle. Det er en væsentlig måde for børn til at udvikle deres finmotorik, evnen til at fordybe sig, lære om farver og former osv. BIG har vist sig at være godt til netop det, og derfor vælger mange vuggestuer og børnehaver også BIG, ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om kost og ernÆring:

22. november 2024 | Kost og ernæring | 4 mdr.

Hvilket måltid, hvornår?

Kære Helen Vi har en datter på nu 4 måneder, som vi synes virker meget...

Læs hele brevet og Helens svar


22. november 2024 | Kost og ernæring | 7 mdr.

Vil ikke skemaden

Kære Helen Min datter, der nu er 7 måneder, vil pludselig ikke spise skemad....

Læs hele brevet og Helens svar


17. november 2024 | Kost og ernæring | 7 mdr.

Mandler, hasselnødder mm. før 1 år?

Kære Helen Jeg har bare et kort spørgsmål i dag! Jeg har en dreng på 7...

Læs hele brevet og Helens svar


8. november 2024 | Kost og ernæring | 7 mdr.

Virker konstant sulten

Kære Helen. Jeg vil gerne høre, om du har nogle idéer til, hvordan jeg kan...

Læs hele brevet og Helens svar


6. november 2024 | Kost og ernæring | 2 år, 2 mdr.

Te til børn

Kære Helen Jeg læste netop dit nyhedsbrev om de forskellige virusinfektioner...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Drikkevarer til børn

Små børn bør drikke mælk og vand.

½ liter mælkeprodukt om dagen:
Det anbefales, at børn og voksne drikker ca. ½ liter mælkeprodukt om dagen. Til børn i alderen 1-2 år anbefales mælkeprodukter med 1.5% fedtindhold (letmælk), og til børn i alderen 2-3 år anbefales det at drikke og spise mere fedtfattigt - det vil sige skummet-, mini- og kærnemælk og lette surmælksprodukter. Nogle børn kan dog godt have brug for letmælk og letmælksprodukter frem mod 3 års alderen.

Læs mere i Babylex

Navlestrengsblod - stamceller

Navlestrengsblod - det vil sige, det blod, som er tilbage navlestrengen og moderkagen efter fødslen - indeholder stamceller. Disse celler har hjulpet dit barn med at udvikle organer, blod, væv og immunsystem gennem hele graviditeten.

I dag forskes der meget intenst i brugen af stamceller, og håbet er at kunne gøre noget ved en række sygdomme, som i dag er uhelbredelige, fordi manglende eller ødelagte celler visse steder i kroppen ikke bliver dannet igen. Der findes mange...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce


Det siger medlemmerne ...

Hej Helen!

Tusind tak for dit tip om "drilleblæren" og "drillenumsen". Det var lige i øjet!

Pludselig blev af-med-ble et projekt, som vores datter kunne forholde sig til og føle sig som en del af. Lige fra den håbefulde: "Vi skal nok få krammet på den drilleblære, ikk?" til den lettere truende: "Jeg har sagt til drillenumsen, at hvis den ikke opfører sig ordenligt, så ringer jeg til politiet, også kommer den i fængsel".

Så nu er hun uden ble (om dagen) og siger fint til selv og overholder de faste toilettider - om morgenen og aftenen og efter måltider - uden (ret meget) brok.

Tak for hjælpen. Det er stor lettelse for os ikke at skulle skændes med hende om den åndssvage ble.

Venlig hilsen

Helt Utrolig Lettet


Annonce