Annonce

Annonce

Svar: Aldrig mæt


20. august 2009

Alder:
10 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Kost og ernæring.

Kære mor

Nogle børn har utroligt svært ved at mærke hvornår de egentlig er mætte og kan spise hele tiden, ligesom nogle børn har rigtig svært ved at mærke, at de har behov for mad og kan gå i timer uden at indtage, hverken mad eller drikke.

At være sulten er en drift, som er meget svær at overhøre. Når vi føler os sultne, så sker det blandt andet på grund af et fald i vores blodsukker og i vores sulthormon, der hedder ghrelin. Ghrelin påvirker vores hjerne, så vi føler os sultne og dermed begynder at spise.

Mæthed er ikke det modsatte af sult. Man siger at mæthed består af forskellige faser og at der sker en gradvis fornemmelse af mæthed, når man spiser. Vores fornemmelse af mæthed påvirkes af mange forskellige fysiologiske faktorer og at maden vi indtager.

Både følelsen af sult og følelsen af mæthed styres af vores hjerne. I området hypothalamus sidder både et sultcenter og et mæthedscenter og man har forsket meget i og forsker stadig i, hvad der styrer vores appetit.

Lige når vi sætter os til bordet for at spise, så føler vi sult og vi spiser. Men i takt med at vi spiser, så forsvinder vores sultfornemmelsen og vi bliver mere og mere mætte. Når vi føler os mætte holder vi normalt op med at spise. Man kalder denne fase for 'indtrædende mæthed'.

Efter ca 1 time, så går man ind i 'den tidlige mæthedsfase', hvor de simple kulhydrater er optages i vores blod, men fedt og protein først optages, når de påvirkes af forskellige hormoner i mave og tarm. I tolvfingertarmen har vi et hormon der hedder Cholecystokinin, der bombarderes vores hjerne med signalet mæthed.

I takt med at næringsstofferne bliver optaget fra tarmen til blodet så begynder 'den senere mæthedsfase', hvor vi får en mere ...


Annonce

... langsigtet mæthedsfølelse. Flere næringsstoffer passerer vores lever og den sender igen sult- og mæthedssignaler til hjernen.

I takt med at alle næringsstoffer bliver nedbrudt, så sendes der atter nye signaler om behov for mad og sulten melder sig igen. Det er et uhyre komplekst system, hvor der indgår rigtig mange hormoner og også peptider (proteinstoffer), der alle har betydning for hvornår vi føler os sultne og hvornår vi føler os mætte.

Små børn vokser rigtig meget og deres mavesæk rummer ikke ret store mængder mad af gangen. Derfor er det vigtigt at små børn får mange små og meget hyppige måltider og det er vigtigt at maden er ekstra energiberiget - derfor tilsætter vi ekstra fedt til hjemmelavet mad. Mad som er meget rig på fedt og med et lavt fiberindhold vil ofte producere svage mæthedssignaler til hjernen og hvis du synes din dreng har svært ved at mærke mæthed, så kan det evt. skyldes sammensætningen af hans kost.

Når du vælger brød til ham, så er det vigtigt at du vælger brød med et højt fiberindhold, selvom det ikke indeholder hele kerner. Det er en rigtig god idé at bage boller med havregryn eller grahamsmel, ligesom det fortsat også er en god idé at give ham havregrød, flerkornsgrød eller øllebrød, fordi fibrene vil være med til at give ham mæthed.


Helens bog om børn og mad
LÆS OGSÅ: "Helens bog om børn og mad" - sådan får du dit barn til at spise

Foredrag med Helen

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen

Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus

Se flere foredrag med Helen ...


Også når du vælger grøntsager, bør du vælge de grovere og grønne grøntsager, køber du pasta osv. er det igen en god idé at vælge en grovere fuldkornspasta osv.

Så for at give din dreng lidt mere mæthedsfornemmelse, så vil det altså være fint, at du medtænker behovet for at netop fibre skal indgå i kosten :)

Jeg håber du hermed er hjulpet videre på vej og er blevet lidt klogere på sult- og mæthedsfølelse :)

Fortsat held og lykke!

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

BabyNordic™ – Det ultimative legetæppe til din Guldklump

BabyNordic™ – Det ultimative legetæppe til din baby og din familie
Kender du det, at gulvet er hårdt at sidde på, når du leger og tumler med din baby? Det gør Camilla – og det ville hun gerne lave om på. Svaret hedder BabyNordic™-tæppet.
Lege- og aktivitetstæppet skaber det perfekte, ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om kost og ernÆring:

22. november 2024 | Kost og ernæring | 4 mdr.

Hvilket måltid, hvornår?

Kære Helen Vi har en datter på nu 4 måneder, som vi synes virker meget...

Læs hele brevet og Helens svar


22. november 2024 | Kost og ernæring | 7 mdr.

Vil ikke skemaden

Kære Helen Min datter, der nu er 7 måneder, vil pludselig ikke spise skemad....

Læs hele brevet og Helens svar


17. november 2024 | Kost og ernæring | 7 mdr.

Mandler, hasselnødder mm. før 1 år?

Kære Helen Jeg har bare et kort spørgsmål i dag! Jeg har en dreng på 7...

Læs hele brevet og Helens svar


8. november 2024 | Kost og ernæring | 7 mdr.

Virker konstant sulten

Kære Helen. Jeg vil gerne høre, om du har nogle idéer til, hvordan jeg kan...

Læs hele brevet og Helens svar


6. november 2024 | Kost og ernæring | 2 år, 2 mdr.

Te til børn

Kære Helen Jeg læste netop dit nyhedsbrev om de forskellige virusinfektioner...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Bleskift

Et nyfødt barn skal have skiftet ble ofte, i begyndelsen er det mellem 6 og 10 gange i døgnet.

Før bleskift er det rigtig godt, hvis man har samlet de ting man skal bruge sammen, så det er klar: vaskefad, vaskeklude, rene bleer, håndklæde, undertøj osv.

Spæde børn kan ikke lide at få alt tøjet af, så når bleen skal skiftes, så vil dit barn være mere rolig, hvis du lader det beholde noget af tøjet på imens. Det er derfor smart med bodystockings og lignende som kan...

Læs mere i Babylex

Psykisk udvikling børn

Lige fra dit barn bliver født, er det aktivt kommunikerende. Det har brug for at blive taget op, holdt om, trøstet og beroliget, snakket med, kærtegnet osv.

Børn vil altid have brug for at blive set og hørt. De har brug for at vide, at de har en vigtig plads i familien, og at det er dejligt at være sammen med dem. Barnets psykiske udvikling skal støttes, fra barnet er nyfødt og hjælpeløst, og til det vokser op og gradvist bliver mere og mere selvstændigt.

I en...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce


Det siger medlemmerne ...

Hej Helen!

Tusind tak for dit tip om "drilleblæren" og "drillenumsen". Det var lige i øjet!

Pludselig blev af-med-ble et projekt, som vores datter kunne forholde sig til og føle sig som en del af. Lige fra den håbefulde: "Vi skal nok få krammet på den drilleblære, ikk?" til den lettere truende: "Jeg har sagt til drillenumsen, at hvis den ikke opfører sig ordenligt, så ringer jeg til politiet, også kommer den i fængsel".

Så nu er hun uden ble (om dagen) og siger fint til selv og overholder de faste toilettider - om morgenen og aftenen og efter måltider - uden (ret meget) brok.

Tak for hjælpen. Det er stor lettelse for os ikke at skulle skændes med hende om den åndssvage ble.

Venlig hilsen

Helt Utrolig Lettet


Annonce