Svar: Den urolige søvn - 9 mdr.
Kære Lone
Det lyder rigtig fint det du fortæller og I er allerede nået rigtigt langt. Det tager tid at ændre gamle vaner og indføre nye, så tålmodighed er en god ting ... :o)
Det er super fine prioriteringer du har gjort, det er godt givet ud at bruge 10-15 minutter på at sidde og holde ham lidt i hånden og han så falder roligt i søvn, fremfor at bruge ½ til hele timer på gråd og ulykkelighed. Det er godt at han nu sidder og oplever verden, begynder selv at mærke behovet for søvn om dagen og lægger sit til at sove når tid er ... Fint.
Jeres dreng er lige nu godt igang med separationsfasen. Det betyder at han på den ene side øver sig i at separere sig fra jer, og på den anden side netop derfor er utroligt tryghedssøgende og har stort behov for fysisk kontakt.
Han drømmer rigtig meget om natten (mental uro) og sover meget uroligt (fysisk uro) og får sig lagt i stillinger som han ikke selv kan komme væk fra. Han småklynger og græder i søvne og nogle gange irriterer det ham, når du prøver at lulle ham til ro og han skubber dig måske lidt væk, andre gange søger han dig ekstra - det er helt normalt og skyldes hans udvikling og det at du måske bliver en del af hans drøm .. Det hjælper nogle gange at give barnet noget vand at drikke, fordi vand ligesom trækker barnet lidt tilbage til virkeligheden, hvorefter barnet så sover roligt videre. Andre gange er man nødt til at tage ...
... barnet op og berolige lidt og putte barnet igen, med de fleste gange er den bedste løsning at putte ham på maven eller siden - i hvert fald hjælpe ham med at skifte stilling, lægge en beroligende hånd på ham og bare sige 'sshh' for at få ham videre i søvnen.
Det hjælper nogle gange, hvis man sover i hvert sit rum, det giver ham mulighed for at tumle mere omkring når han ligger alene og det forstyrre ikke dig, du reagerer ikke helt så hurtigt på hans små klynk og uro, hvis du ligger i et andet værelse. Har han brug for hjælp skal du naturligvis være der. Men I kan godt overveje om det var muligt at I sove hver for sig ....
Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen
Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus
Andre gange er det bedre at sove i samme rum - men ikke i samme seng. Det hjælper nogle familier at stille tremmesengen (uden tremmer på den ene side) helt op til forældre sengen. Så kan I ligge i hver sin seng, men du har stadig mulighed for at lægge en arm over til ham og berolige lidt og igen bruge dine ord "ssshhh" eller lignende, som du normalt beroliger ham med. Han kan høre dig, at du er der - netop vigtigt i denne separationsalder - men han sover stadig i sin egen seng.
Da jeg ved at du bor sydpå, så handler hans natlige uro måske også om at det er blevet varmere i vejret, måske skal han til at sove med lidt mindre tøj på, en lettere dyne eller ...? Bare en tanke :o)
Jeg håber mine tanker her hjælper lidt videre på vej, rigtig god weekend :o)
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
Plus-Plus BIG: Sjov og lærerig leg for de mindste
Når det kommer til små børns udvikling, spiller leg en afgørende rolle. Det er en væsentlig måde for børn til at udvikle deres finmotorik, evnen til at fordybe sig, lære om farver og former osv. BIG har vist sig at være godt til netop det, og derfor vælger mange vuggestuer og børnehaver også BIG, ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:
21. november 2024 | Sovevaner | 6 mdr.
Putning og nattesøvn for tvillingepiger
Kære Helen Vi skriver for at få nogle gode råd til at gennemskue hvorfor...
19. november 2024 | Sovevaner | 7 mdr.
Hej Helen Jeg kan se, at du lige har svaret på et lignende spørgsmål, men...
18. november 2024 | Sovevaner | 9 mdr.
Putning og for meget natamning
Kære Helen Vi kunne godt bruge noget rådgivning til ændring/forbedring af...
17. november 2024 | Sovevaner | 5 mdr.
Baby vågner hele tiden om natten
Kære Helen. Tak for dit brugbare svar angående søvnrutiner. Jeg skriver...
16. november 2024 | Sovevaner | 8 mdr.
Afbrudt nattesøvn, er det ørerne eller?
Kære Helen Min datter er nu 8 måneder gammel. Tak for dine tidligere...
Viden om børn:
Stå selv
Mange børn kan slet ikke vente på at komme op i lodret stilling og vil allerede i 5-6 mdr´s alderen gerne trække sig op ved mors eller fars hænder. Når det lykkes er det dejligt med en hoppetur på mors og fars ben.
Vær dog opmærksom på at barnet skal være noget ældre før det er stærkt nok til selv at kunne holde sig oprejst. Først omkring 10 mdr´s alderen rejser de fleste børn sig ved møbler og andre faste steder.
At barnet vil stå, betyder ikke at barnet er parat...
Taktilsansen
Der er 3 sanser, som er fundamentet for barnets motoriske udvikling, og som er helt centrale for barnets evne til at bearbejde og bruge sine sanser og de sanseindtryk, som barnet møder i hverdagen: Det er vestibulærsansen, taktilsansen og den proprioceptive sans.
Taktilsansen kaldes også berørings- og følesansen. Den er vigtig for barnets kropsbevidsthed, og den gør, at vi kan mærke varme, kulde, smerte, tryk mm. Børn som har problemer med deres taktile sans, vil ofte ikke bryde...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.
Det siger medlemmerne ...
Kære Helen
Det kan ikke siges for mange gange. Din bog om barnets søvn er helt fantastisk og hver gang jeg læser i den giver den mig ro i stedet for at stresse over at mit barn ikke nødvendigvis sover 16-20 timer i døgnet i en alder af 3 mdr, som man læser mange andre steder.
Hilsen mor til pige på 3 måneder