Annonce

Annonce

Svar: Mælk, brød, frugt i hånden - ændring hos storesøster mv.


8. maj 2009

Kategori:
Alder:
5 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Diverse.

Kære Renata

De fleste børn vil i 5-6 måneders alderen fortsat have behov for at få 5-6 flaske dagligt og de 3 af flaskerne vil naturligt ligge aften, sen aften og tidlig morgen. Den lyder derfor helt naturligt, at Sebastian har behov for flaske midt nat, hvis han ikke har fået flaske sen aften :o) Netop ved at tilbyde en flaske omkring midnat, som han spiser mere eller mindre i søvne, så får han for det første den ekstra væske, men I begynder så også at kunne arbejde på at han derefter sover igennem til næste morgen tidlig.

At sove igennem i denne alder er at kunne sove 5-7 timer uden mælk, så med en flaske omkring midnat, vil du altså kunne arbejde på at han kan sove uden mælk til næste morgen kl. 06, hvor dagen så starter med en flaske som nu.

Brødskorper og frisk frugt anbefales tidligst fra 6 måneder. Det er fint med ristede rugbrødsbjælker eller lignende, da indholdet af gluten er lavt i rug - hvor du skalk være lidt mere opmærksom på hvor meget hvedeholdigt brød du giver ham. Derudover vil det være fint med agurkestænger eller lignende at gnaske i, og så kan han også få appelsinbåde, blommer, ferskner, melonskiver eller lignende at sidde og sutte på.

Han må sammen med sin mad gerne få vand direkte fra den kolde hane, med mindre man har privat vandboring. Rent teoretisk må han også godt få vand fra hanen til flaske, men personligt ville jeg nu koge det når han ikke er ældre. Han er jo stadig bare et lille myr og man ved at immunsystemet er umodent hos små børn, så hellere koge og lave det parat end tage vand, der så evt. medfører infektion ... Men teoretisk, så må han få koldt vand fra hanen fra 4 måneder ..

Flasker og sutte må gerne renses i opvaskemaskinen. Det anbefales dog at man er opmærksom på at fjerne mælkerester fra især skruegange først og derudover anbefales det at man skolder flaskerne med kogende vand efter vask i maskinen, så man fjerner evt. sæberester.

Mit forslag til en dagsplan til en 5 måneders dreng:

Tidlig morgen 06: Flaske med mme

Formiddag 9: Flaske med mme og puttes til formiddagslur

Frokost 12: Grød (majs, ris, hirse) med frugtmos og vand af kop

Flaske med mme og puttes til middagslur ca 13-13.30

Eftermiddag 16.00/16.30: Flaske med mme og måske lidt frugtmos som nu

Powernapper evt. 20-30 minutter

Aften 18: Grøntsagsmos, variere mere og mere, gulerod, kartoffel, blomkål, broccoli, squash eller lignende lidt mildere grøntsager, vand af kop.

Flaske med mme og putte til natten ca 19.30

Sen aften 23-24: Flaske med mme, som spises mere eller mindre i søvne og herefter sover han så videre til næste morgen tidlig.

----------

Med hensyn til storesøster Victoria, så lyder det ganske rigtigt som om at hun lige nu har et ekstra stort behov for ...


Annonce

... tryghed og nærhed og opmærksomhed fra jer :o) det er derfor fint at I har lyttet til dette og far har prioriteret at putte med hende for at få den ro der var behov for; men det er naturligvis uhensigtsmæssigt at det nu har sneget sig en vane ind med at far og datter sover på kontoret - det dur jo ikke i længden :o)

Det er naturligt at børn i denne alder er mere tryghedssøgende og har svært ved at finde roen om aftenen. At hun er blevet storesøster og at der generelt er sket en stor ændring i hendes liv, at hun skal forholde sig til at dele jer med lillebror osv. spiller naturligt også ind på hendes behov for tryghed og nærhed - behov for at vide, at hun stadig har en ligeså betydningsfuld plads i jeres hjerte som hun hele tiden har haft.

Men derudover skal du naturligvis overveje om der er anden årsag til at hun pludselig vægrer sig mod at skulle sove. Det er f.eks. ikke usædvanligt at børn i 2-3 års alderen pludselig er bange for mørke - og her vil det være rigtig godt at tænde en lille natlampe, som med dæmpet belysning giver hende mulighed for at vide, hvor hun er. Det er heller ikke usædvanligt at børn i denne alder pludselig kan være bange for små dyr og de kan være meget kontaktsøgende i forhold til deres forældre.

Jeg synes I skal holde fast i at hun skal sove i sin seng, I skal gøre sengen til et trygt og rart sted at sove, I skal prioritere at det bliver hendes tid på døgnet, hvor hun får jeres fulde opmærksomhed. Hun skal tales med, kærtegnes, hun skal have mulighed for at snakke, få bearbejdet alle dagens oplevelser, få følelsen af at I stadig er der for hende og således skal I hjælpe hende til ro.


Helens bog om børn og opdragelse
LÆS OGSÅ: "Helens bog om børn og opdragelse" - tydelige voksne giver trygge børn

Foredrag med Helen

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen

Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus

Se flere foredrag med Helen ...


Sid hos hende, læs en historie, syng en sang, snak om dagen der er gået, fortæl hende evt en historie om hende selv "der var engang en pige der hed Victoria, hun boede sammen med sin mor, sin far og sin lillebror der hed Sebastian. Victoria var en rigtig dejlig pige, en sød pige og nogle gange også en drillesyg pige ..." osv. - hvad I nu kan finde på at fortælle om hende. Søde, sjove små historie om Victoria og jeres familie.

Alternativet til at gå på kontoret kunne være en madras på gulvet, det er lettere at komme fra madrassen tilbage til egen seng igen, - det er svært at gå fra smørhul eller fra at putte tæt ind til far, til at gå tilbage til egen seng. Så har I evt. mulighed for at hun kan sove på en madras på gulvet i soveværelset?

En anden mulighed var at lade hende ligge i sin seng, og far så lagde sig på gulvet i børneværelset. Altså i stedet for at flytte far og datter til kontoret, så kunne hun blive fulgt tilbage til egen seng og beroliges til at sove videre der, af far der i en periode, så måtte blive der.

Jeg håber du kan bruge mine tanker videre på vej, fortsat held og lykke:o)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

BabyNordic™ – Det ultimative legetæppe til din Guldklump

BabyNordic™ – Det ultimative legetæppe til din baby og din familie
Kender du det, at gulvet er hårdt at sidde på, når du leger og tumler med din baby? Det gør Camilla – og det ville hun gerne lave om på. Svaret hedder BabyNordic™-tæppet.
Lege- og aktivitetstæppet skaber det perfekte, ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om diverse:

28. oktober 2024 | Diverse | 4 mdr.

Rød i hudfolder

Kære Helen Tusind tak for dit sidste svar, det gav ro herhjemme! Men nu...

Læs hele brevet og Helens svar


12. oktober 2024 | Diverse | 2 mdr.

Er fontaneller forskellige

Kære Helen Min veninde og jeg har fået vores drenge med kun en uges...

Læs hele brevet og Helens svar


31. august 2024 | Diverse | 2 år, 6 mdr.

Uro i kroppen - 2 år, 6 mdr.

Hej Helen. Har lige brug for at hører dine tanker, omkring min bekymring til...

Læs hele brevet og Helens svar


13. juni 2024 | Diverse | 2 år, 6 mdr.

Mistrivsel i vuggestue

Kære Helen. Min datter på 2 år og 6 måneder går i en vuggestue med cirka 25...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Spinalbedøvelse

Spinalbedøvelse er en bedøvelsesform, som bruges ved blandt andet kejsersnit. Man lægger bedøvelsen ind via en kanyle, som føres ind i rygmarvskanalen og kvinden bedøves fuldt fra taljen og ned.

Bedøvelsen gør som regel ikke særlig ondt at få lagt, og det tager meget kort tid at lægge den. Spinalbedøvelse har den fordel at kvinden er vågen under kejsersnittet og derfor kan følge med i fødslen af barnet - og også se barnet med det samme, barnet kommer ud. Der sættes en skærm op,...

Læs mere i Babylex

Navlestrengsblod - stamceller

Navlestrengsblod - det vil sige, det blod, som er tilbage navlestrengen og moderkagen efter fødslen - indeholder stamceller. Disse celler har hjulpet dit barn med at udvikle organer, blod, væv og immunsystem gennem hele graviditeten.

I dag forskes der meget intenst i brugen af stamceller, og håbet er at kunne gøre noget ved en række sygdomme, som i dag er uhelbredelige, fordi manglende eller ødelagte celler visse steder i kroppen ikke bliver dannet igen. Der findes mange...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om børn og opdragelse, som giver dig praktiske råd til alt det, der er så svært.

Det siger medlemmerne ...

Kære Helen

Tusind tak for de altid fine og uddybende svar. De giver os ro på :)

Tak, fra en mor til 2


Annonce