Svar: Vægt og behov for fedt i maden
Kære A/M
Jeg er faktisk ikke helt enig med lægen her. Din datter har en flot vægt af en 8 måneders pige, men hun var også stor da hun blev født og netop med den alder hun har nu, hvor hun skal til at kravle, rejse sig op ved møblerne osv. vil hun naturligt have brug for lidt ekstra energi.
Når man anbefaler at komme fedtstof i maden til børn under 1 år, så er det ikke for at gøre dem tygge, men for at energiberige deres kost. De er simpelthen ikke i stand til at indtage så store mængder mad, der normalt skal til at dække deres energibehov og derfor er man nødt til at energiberige lidt ekstra.
Det betyder ikke at din datter skal spise usundt, snarere tværtimod, hun skal have sunde fødevarer og også sundt fedt. Hvis du giver hende rugbrødshapere, så skal der smør på brøddet, med mindre du giver hende f.eks. makrelsalat på - for makrel er fedt i sig selv og netop ...
... fedt fra fisk er meget vigtigt at få. Når du laver havregrød til hende om morgenen, så skal der fedtstof i grøden med mindre du laver den på modermælkserstatning så behøver du ikke bruge yderligere fedstof. Når I spiser om aftenen, så skal hun have sovs til sin mad, det kan være sovs som I andre spiser, smørsovs, tomatsovs eller lignende og på den måde vil hun også få fedt til maden der.
Hun skal altså ikke sættes på diæt, men skal have mad som mere og mere tager udgangspunkt i den mad I andre spiser, men hvor du medtænker, at hun skal have sunde og naturlige fedtstoffer. Hun skal have sit energibehov dækket.
Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen
Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus
Giver du hende komælk, så bør du give hende sødmælk og det samme, hvis du giver hende A38, tykmælk og lignende surmælksprodukter. Du bør fortsat vælge produkter med 3,5% fedtindhold.
Jeg håber ovenstående er svar nok på dit spørgsmål :o) Fortsat held og lykke.
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
Giv dit barn den bedste start!
Giv dit barn den bedste start med D-vitamindråber og mælkesyrebakterier
Vi ved allesammen, at et barns første leveår har en enorm betydning for barnets udvikling både fysisk og psykisk. Ansvaret er derfor stort, når det kommer til at sørge for, at de kære små får lige præcis det, der ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om kost og ernÆring:
22. november 2024 | Kost og ernæring | 4 mdr.
Kære Helen Vi har en datter på nu 4 måneder, som vi synes virker meget...
22. november 2024 | Kost og ernæring | 7 mdr.
Kære Helen Min datter, der nu er 7 måneder, vil pludselig ikke spise skemad....
17. november 2024 | Kost og ernæring | 7 mdr.
Mandler, hasselnødder mm. før 1 år?
Kære Helen Jeg har bare et kort spørgsmål i dag! Jeg har en dreng på 7...
8. november 2024 | Kost og ernæring | 7 mdr.
Kære Helen. Jeg vil gerne høre, om du har nogle idéer til, hvordan jeg kan...
6. november 2024 | Kost og ernæring | 2 år, 2 mdr.
Kære Helen Jeg læste netop dit nyhedsbrev om de forskellige virusinfektioner...
Viden om børn:
Madpakke og børn
Når barnet begynder i pasningsordning, vil det mange steder selv skulle have en madpakke med hjemmefra.
Det er altid vigtigt at give barnet et varieret tilbud af fødevarer - det kan være rugbrød eller anden form for fiberholdigt brød, det kan være pasta sammen med rester fra aftensmaden, kød, fisk, frugt og grønt. Jo mere variation, jo bedre :)
Det er en god idé at give barnet ting med, som er pakket lidt hver for sig. Mange børn er glade for at have en madkasse,...
Passiv rygning og børn
Små børn er særligt sårbare overfor passiv rygning, da deres organer endnu ikke er færdigudviklede.
Vi ved i dag at børn, som udsættes for passiv rygning, bliver oftere syge, og ofte også rammes hårdere af sygdomme. Børn, som udsættes for passiv rygning, har langt større risiko for at udvikle astmatisk bronkitis, astma, lungebetændelse og mellemørebetændelse.
Undersøgelser viser også at børn, som udsættes for passiv rygning i fostertilstanden og efter fødslen, vil...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.