Annonce

Annonce

Svar: Pude mod fladt baghoved


24. marts 2009

Kategori:
Alder:
1 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Sovevaner.

Kære Helena

Sundhedsstyrelsen anbefaler ikke puder mod lejringsbetinget skævhed af kraniet, men anbefaler at man derimod er meget opmærksom på hvordan man lejrer sit barn generelt. Det er langt bedre at forebygge end at reparere ... :o)

Nyfødte børns hoved vil tage facon efter hvordan barnet ligger, hovedformen hos børn kan ændres, så længe kraniesuturer og fontaneller ikke er lukkede, det vil sige hovedsageligt i de første 3 måneder. Det er altså især i de første måneder, man skal være opmærksom og også kan gå ind og lave ændringer, hvis barnet er begyndt at have lidt skævhed eller fladhed i kraniet.

Skævhed og fladhed af kraniet sker, hvis barnet placeres langvarigt i samme stilling, derfor skal barnet altid sove med hovedet skiftevis mod højre og venstre, barnet skal have mad skiftevis fra venstre og højre side (også selvom man giver flaske) og barnet skal så vidt muligt ligger på maven og bør ikke sidde i skråstole og lignende meget passive stole i længere tid. Ved nogle børn oplever man at der sker en stramning af halsmuskulaturen, hvilket bevirker at der sker yderligere asymmetri af hovedet.

Det lyder som om at jeres datter vægrer sig mod at få hovedet til højre og det kunne derfor godt lyde som om at I skulle få sundhedsplejersken eller egen læge til at vurdere, hvorvidt hun er ved at få en stramning af sin halsmuskel. Det kan ...


Annonce

... nemlig godt gøre ondt og det er her vigtigt at få henvisning til en fysioterapeut, som kan hjælpe jer og vise jer hvordan I kan lave nogle øvelser for jeres datter, så halsmusklen strammes op. Fysioterapeuten vil også kunne vurdere puden I har lånt og fortælle jer hvorvidt det er hensigtsmæssigt eller ej, at jeres datter ligger med den.

I skal "tvinge" jeres datter til at kigge mod den ikke-foretrukne side. Dette gør I ved f.eks. at anbringe uroer til den side, så hun naturligt bliver opmærksom på at der er noget spændende og drejer sit hoved. I må også aktivt gå ind og flytte på hendes hoved, når hun sover og I kan her tage en sok og fylde den med grødris, så I får en blød og stadig fast pose, som I så ligger ved siden af hendes hoved. Det kan give lidt modstand og gøre at hovedet bliver liggende den vej I ønsker.


Helens bog om børn og søvn
LÆS OGSÅ HELENS BESTSELLER: "Helens bog om børn og søvn" - sådan får du dit barn til at sove

Foredrag med Helen

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen

Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus

Se flere foredrag med Helen ...


I kan også flytte hendes seng, eller stille liften, hvis hun sover i den, så lyset kommer fra den modsatte side. De fleste børn kigger naturligt mod lys, så ved at medtænke hvordan hun ligger i forhold til vinduer, lys osv. så kan man også påvirke hende til at se i den mest hensigtsmæssige retning.

Det lyder hos jer, som om at en fysioterapeut ville være en god idé, måske er der ansat en i kommunen som du kan ringe til, det ved din sundhedsplejerske. Og ellers må du få lægen til at vurdere det :o)

Fortsat held og lykke med hende.

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Plus-Plus BIG: Sjov og lærerig leg for de mindste

Når det kommer til små børns udvikling, spiller leg en afgørende rolle. Det er en væsentlig måde for børn til at udvikle deres finmotorik, evnen til at fordybe sig, lære om farver og former osv. BIG har vist sig at være godt til netop det, og derfor vælger mange vuggestuer og børnehaver også BIG, ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:

21. november 2024 | Sovevaner | 6 mdr.

Putning og nattesøvn for tvillingepiger

Kære Helen Vi skriver for at få nogle gode råd til at gennemskue hvorfor...

Læs hele brevet og Helens svar


19. november 2024 | Sovevaner | 7 mdr.

Natamning - snart 8 mdr.

Hej Helen Jeg kan se, at du lige har svaret på et lignende spørgsmål, men...

Læs hele brevet og Helens svar


18. november 2024 | Sovevaner | 9 mdr.

Putning og for meget natamning

Kære Helen Vi kunne godt bruge noget rådgivning til ændring/forbedring af...

Læs hele brevet og Helens svar


17. november 2024 | Sovevaner | 5 mdr.

Baby vågner hele tiden om natten

Kære Helen. Tak for dit brugbare svar angående søvnrutiner. Jeg skriver...

Læs hele brevet og Helens svar


16. november 2024 | Sovevaner | 8 mdr.

Afbrudt nattesøvn, er det ørerne eller?

Kære Helen Min datter er nu 8 måneder gammel. Tak for dine tidligere...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Tilskudsblanding

En tilskudsblanding er en modermælkserstatning, der kan gives som tilskud til anden ernæring. Det vil sige, at barnet ikke kan leve af en tilskudsblanding alene.

En almindelig modermælkserstatning kan barnet få fra fødslen, hvor en tilskudsblanding ofte først anbefales fra 6 måneder, hvor barnet naturligt også får skemad.

Er du i tvivl kan du altid læse på pakken. Det vil fremgå af indholdsdeklarationen, hvorvidt der er tale om et fuldgyldigt præparat eller ej....

Læs mere i Babylex

Angst hos børn

Børn vil i løbet af deres liv have perioder, hvor de er bange for forskellige ting. Man kan skelne lidt imellem frygt og angst. Barnet kan f.eks. blive bange for en stor hund der står og gør - her er der tale om frygt, og det kan være hensigtsmæssigt, fordi det er med til at holde barnet fra en situation, som måske kan være farlig.

Angst ligger lidt dybere og det kan f.eks. være når barnet ikke kan falde i søvn på grund af f.eks. tordenvejr. Når barnet oplever angst, så oplever...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om gråd og trøst, som er en guldgrube af information til desperate forældre.

Det siger medlemmerne ...

Selvfølgelig har jeg en tilknyttet kommunal sundhedsplejerske, men jeg er super glad for mit medlemskab hos NetSundhedsplejerkse.dk, da der dukker mange spørgsmål op i løbet ugen med en lille ny og jeg kan kun anbefale det.

Camilla Martin


Annonce