Svar: Skrækkelige nætter på grund af sut
Kære Diana
Det er ganske rigtigt at børn kan få det jeg kalder for vanebetinget afbrudt søvn, hvor de ligesom lærer at de kun kan sove, hvis de har sutten i munden. Det er jo fint nok, hvis de selv kan tage deres sut natten igennem, men det kan de fleste børn ikke før de er 9-10 måneder gamle og ældre og det er en rigtig dum vane at komme ind i, at man som mor leverer den service det er, at putte sutten i munden på barnet hver gang den tabes ...
Vi vågner alle sammen 10, 15, 20 gange hver nat, vi registrerer ikke alle de opvågninger vi har, for det går hurtigt og så sover vi videre. Ofte vender vil os om på den anden side, trækker dynen op om os, sparker den af, putter os ind til vores partner, retter på hovedpuden osv. Små stillingsskift, små bevægelser, som får os videre i søvnen.
Hvis man hver gang barnet har disse små opvågninger går ind og putter sutten i munden på barnet, så vil barnet lærer, at sutten skal være der, for at barnet kan sove videre. Når barnet sover, så slappes musklerne i kroppen af, barnet vil derfor naturligt også slappe af i kæben og sutten vil ryge ud. Hvis barnet hele tiden lærer at hver gang sutten tabes ud af munden, så kommer ...
... mor og putter den ind, ja så lærer barnet ikke at sove uden sut ...
Der er derfor noget meget vigtigt og helt rigtigt i det du oplever er begyndt at ske hos jer og der er desværre kun en til at ændre rutiner og det er - mor :o)
Det vil derfor være rigtig godt, hvis du kunne forsøge at hjælpe din datter videre i søvnen uden automatisk at give hende sut i munden, hjælp hende i stedet med stillingsskift, beroligende hænder, kærtegn, små ord osv. Prøv også om du i løbet af dagen kan berolige hende, trøste lidt osv. uden at det involverer sutten, så hun generelt ikke får sut for meget.
Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen
Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus
Prøv også om du kan putte hende med en sutteklud, træk evt. en stofble igennem suttens ring og se om kluden ikke stille og roligt kan blive nok til at give tryghed og komme videre i søvnen. Netop en klud på en sut kan på sigt også gøre det lettere for hende at finde sutten selv, når og hvis hun har behov for den.
Hun er stadig så lille at du kan nå at ændre vaner, det er ofte hos lidt ældre børn at problemet med vanebetinget afbrudt søvn viser sig og derfor er det rigtig godt, at du allerede er opmærksom.
Jeg håber du hermed er hjulpet videre på vej, fortsat held og lykke:o)
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
Giv dit barn den bedste start!
Giv dit barn den bedste start med D-vitamindråber og mælkesyrebakterier
Vi ved allesammen, at et barns første leveår har en enorm betydning for barnets udvikling både fysisk og psykisk. Ansvaret er derfor stort, når det kommer til at sørge for, at de kære små får lige præcis det, der ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:
21. november 2024 | Sovevaner | 6 mdr.
Putning og nattesøvn for tvillingepiger
Kære Helen Vi skriver for at få nogle gode råd til at gennemskue hvorfor...
19. november 2024 | Sovevaner | 7 mdr.
Hej Helen Jeg kan se, at du lige har svaret på et lignende spørgsmål, men...
18. november 2024 | Sovevaner | 9 mdr.
Putning og for meget natamning
Kære Helen Vi kunne godt bruge noget rådgivning til ændring/forbedring af...
17. november 2024 | Sovevaner | 5 mdr.
Baby vågner hele tiden om natten
Kære Helen. Tak for dit brugbare svar angående søvnrutiner. Jeg skriver...
16. november 2024 | Sovevaner | 8 mdr.
Afbrudt nattesøvn, er det ørerne eller?
Kære Helen Min datter er nu 8 måneder gammel. Tak for dine tidligere...
Viden om børn:
Snore i børnetøj
Der kan være snore i dit barns tøj - snore kan sidde i hætter og kraver, i handsker osv. og det kan være farligt. Lange snore bør undgås, de kan hænge fast i rutschebanen og klatrestativet på legepladsen, - og i værste fald kan børn blive kvalt ved det.
Se derfor dit barns tøj igennem og er der snore, så kan det være en god idé at afkorte snoren mest muligt. Det vil også være en god idé ikke at binde knuder eller sætte andet på snoren, som kan sætte sig fast i legeredskaber,...
Reagensglasbefrugtning, IVF og ICSI
Reagensglasbefrugtning er en fertilitetsbehandling, som bruges hvis insemination ikke er lykkes 3 gange, hvis manden har stærkt nedsat sædkvalitet eller hvis kvinden har ødelagte æggeledere.
Det er en behandling for selve undfangelsen sker uden for kroppen - i et reagensglas.
- Man stimulerer kvindens æggestokke med en kraftig hormonbehandling, der modner op til 10-12 æg på en gang. Disse tages ud, et indgreb der foregår under under lokalbedøvelse.
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.
Det siger medlemmerne ...
Hej Helen.
Jeg vil bare sige tusind tak for hjælpen! Det var et wake-up-call at få dit klare svar ... Dejligt at få at vide så entydigt at tingene ikke er i orden.
Alt går meget bedre nu, vi kan nemt aktivere ham, putning går stort set problemfrit nu og aflevering i vuggestue er også meget bedre. Det har været så godt at komme ud af den dårlige vane - jeg har bare ikke tidligere tænkt på at det var vaner der skulle ændres.
Tusind tak for hjælpen - det har betydet utrolig meget for os.
Med venlig hilsen
Rikke, mor til dreng på 21 måneder