Annonce

Annonce

Svar: Mareridt? - 21 mdr.


15. marts 2009

Kategori:
Alder:
21 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Sovevaner.

Kære R

Det er ikke ualmindeligt at børn helt ned i 1½ års alderen kan have mareridt lignende drømme, hvor de vågner med skrig og kan være rigtigt svære at trøste. Det kan virke meget skræmmende på forældrene, fordi barnet tydeligt er helt ude af sig selv og samtidig ikke vil modtage trøst eller kærtegn.

Det hænger normalt sammen med at barnet netop i jeres datters alder oplever verden større og større og får mere og mere farefornemmelse. Hun oplever altså at verden kan være farlig og det oplever hun på flere planer. Hun klatrer op og finder ud af at hun ikke selv kan komme ned, hun oplever meget 'nej' i løbet af dagen, nogle gange bliver hun holdt fast "du må ikke løbe ud på vejen, det er farligt", ligesom hun også møder modstand fra andre børn. De skubber til hende, slår måske ud efter hende, tager legetøjet fra hende osv. osv.

Alt dette, alle disse oplevelser, disse farer, modstand osv. skal naturligvis bearbejdes og det sker så i drømme om natten. Det hjælper nogle gange at give barnet lidt vand, fordi vand på en eller anden måde er med til at holde barnet til virkeligheden. Nogle gange må man tage barnet ud af værelset, sætte sig i stuen og få ro på igen, andre gange bare forsøge at putte barnet forholdsvis hurtigt og komme videre i søvnen. Tit foregår det jo mere eller mindre i søvne, barnet er simpelthen ikke rigtigt vågen, når det sker og hvis man som forældre så taler for meget til barnet, så kan man risikere at blive en del af drømmen. Det er måske det, der er sket hos jer, at du har talt til hende og forsøgt at berolige hende og så er du blevet en del af det hun drømte - hvor far ikke ...


Annonce

... har været med i drømmen på samme måde ...

Det er et gæt - ingen af os kan jo vide, hvad hun drømmer og hvad hun tænker ... :o) At hun har været syg, haft feber osv. kan naturligvis også spille ind, i feber kan man jo drømme mere end når temperaturen er normal.

Det er også sådan, at nogle børn har det der hedder natteskræk eller natteangst. Det ses dog normalt ikke hos helt så små børn, opstår ofte mellem 2-5 år og mest hyppigt i 3-4 års alderen ...


Helens bog om børn og søvn
LÆS OGSÅ HELENS BESTSELLER: "Helens bog om børn og søvn" - sådan får du dit barn til at sove

Foredrag med Helen

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen

Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus

Se flere foredrag med Helen ...


Natteskræk kan godt forveksles med mareridt, men forskellen er at disse anfald kommer når barnet sover den dybe søvn og ikke som ved mareridt, når barnet drømmer. Natteskræk viser sig ofte ved at barnet skriger højt, sætter sig op i sengen, slår ud med arme og ben og taler utydeligt. Ofte har barnet vidt åbne øjne, men genkender ikke jer forældre og vil være rigtig svær at komme ind til og netop derfor virker det ekstra skræmmende. Det er meget hårdt at se sit barn i den tilstand.

Ofte vil barnet ikke selv kunne huske hvad der er sket om natten og vil virke upåvirket af situationen - det er forældrene som har det sværest ... Der er normalt ikke noget i vejen med barnet, man mener at det skyldes en umodenhed i barnets nervesystem og det vil normalt forsvinde med tiden igen.

Hos børn som vågner med natteskræk, må man forsøge at give så meget tryghed som muligt, være hos barnet, berolige, kærtegne og se om man ikke kan få hende til at slappe af og sove videre. Er der tale om et barn som gentagende gange vågner med natteskræk, så er det naturligvis altid en god idé at drøfte det med lægen.

Håber ovenstående hjælper videre på vej, fortsat held og lykke:o)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Plus-Plus BIG: Sjov og lærerig leg for de mindste

Når det kommer til små børns udvikling, spiller leg en afgørende rolle. Det er en væsentlig måde for børn til at udvikle deres finmotorik, evnen til at fordybe sig, lære om farver og former osv. BIG har vist sig at være godt til netop det, og derfor vælger mange vuggestuer og børnehaver også BIG, ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:

21. november 2024 | Sovevaner | 6 mdr.

Putning og nattesøvn for tvillingepiger

Kære Helen Vi skriver for at få nogle gode råd til at gennemskue hvorfor...

Læs hele brevet og Helens svar


19. november 2024 | Sovevaner | 7 mdr.

Natamning - snart 8 mdr.

Hej Helen Jeg kan se, at du lige har svaret på et lignende spørgsmål, men...

Læs hele brevet og Helens svar


18. november 2024 | Sovevaner | 9 mdr.

Putning og for meget natamning

Kære Helen Vi kunne godt bruge noget rådgivning til ændring/forbedring af...

Læs hele brevet og Helens svar


17. november 2024 | Sovevaner | 5 mdr.

Baby vågner hele tiden om natten

Kære Helen. Tak for dit brugbare svar angående søvnrutiner. Jeg skriver...

Læs hele brevet og Helens svar


16. november 2024 | Sovevaner | 8 mdr.

Afbrudt nattesøvn, er det ørerne eller?

Kære Helen Min datter er nu 8 måneder gammel. Tak for dine tidligere...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Strækmærker

Under graviditeten oplever mange kvinder at de får strækmærker i takt med at maven vokser.

Har man først fået strækmærker forsvinder de ikke igen, men de bliver som regel næsten usynlige indtil en næste graviditet.

Mærkerne skyldes bristninger i underhuden. De kommer både fordi at maven vokser, men også fordi der sker nogle hormonelle forandringer. De kommer ofte på maven, lårene, brysterne, ballerne og/eller armene, og i starten ses de ofte som rosa eller blålige...

Læs mere i Babylex

Tisser i sengen

Over 13 % af danske børn har problemer med at tisse i sengen. Det svarer til, at tre elever i en almindelig folkeskoleklasse oplever en forstyrret nattesøvn med vådt nattøj og sengetøj.

Man ved at de fleste sengevædere er drenge og at tilstanden ofte er arvelig. Sengevædning er primært fysiologisk betinget og skyldes enten manglende produktion af det hormon, der styrer urinproduktionen eller for lille blære i forhold til barnets alder.

Langt de fleste børn vokser...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce


Det siger medlemmerne ...

Kære Helen

1000 tak for din altid varme og kærlige måde at gribe udfordringerne an på - det er helt rigtig for mig!
Jeg nyder både dine personlige svar til mig, men bestemt også de svar du giver til andre.

Tak,
Mor til pige på 15 måneder


Annonce