Annonce

Annonce

Svar: Sparker dynen af om natten


5. marts 2009

Kategori:
Alder:
7 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Sovevaner.

Kære Rikke

Maja udvikler sig rigtig meget i øjeblikket, hun bruger sig selv motorisk og får sig meget hurtigt lagt i stillinger hun ikke selv kan komme væk fra, ligesom hun også meget let får sparket dynen af sig om natten og har brug for hjælp til at blive puttet igen. Dette ændre sig normalt i takt med at barnet bliver ældre og motorisk selv begynder at kunne vende og dreje sig og af egen hånd komme tilbage til søvnen.

Sundhedsstyrelsen skriver i deres pjece til sundhedspersonale om vuggedød, at de ikke anbefaler juniordyne før 12 måneders alderen på grund af risiko for overophedning. Tidligere introducerede forældre ofte juniordynen netop i denne alder, hvor barnet motorisk fik sparket dynen af meget hurtigt, så dine tanker er rigtige nok. Det kan være en løsning. Hvorvidt man kan give barnet en større dyne får 12 måneders alderen, må efter min mening afhænge af hvor stort barnet er rent fysisk og hvor mobilt et barn man har.

Der er jo børn som i en alder af 5 måneder allerede vejer over 10 kg og så er der børn som har denne vægt, når de er et år. Et fysisk meget stort barn kan godt have behov for en større dyne, netop for bedre at blive puttet og jeg ved, at forældre her gør det, at de bukker juniordynen rundt omkring madrassen i fodenden, så barnet på den måde ligger i en lille pose/kuvert opredning og stadig kan vende og dreje sig uden at dynen risikerer at komme op over hovedet ...

Ellers er det helt rigtigt det I gør, giver jeres datter en heldragt på når hun skal sove og så lægger dynen over hende, når I selv vågner i løbet af natten og kigger til hende og kan se at hun har brug for det.

Hendes opvågninger og behov for mælk for at finde ro, kan sagtens hænge sammen med hendes alder og udvikling, men det kan også være at I skal se lidt på hvordan hun spiser og sover i løbet af dagen. Jeg ved at vi tidligere har talt om hendes behov for mad og mælk, men sender alligevel et forslag til hvordan ...


Annonce

... en dag kan se ud for en pige på 7, snart 8 måneder:

Tidlig morgen 05: Flaske og sover lidt videre

Morgen 7.30: Havregrød lavet med mme eller sødmælk og smørklat, vand af kop.

Formiddag 9: Frugtmos, frisk frugt i hånden, vand af kop.

Puttes til formiddagslur ca kl. 10, sover 45-60 minutter

Frokost 11.30-12: Grøntsagsmos med kød eller fisk og begynder stille og roligt at få lidt rugbrødshapere med forskelligt smørbart pålæg, tilbydes kogte grøntsager i hånden at gnave i, rugbrødshapsere osv. Vand af kop.

Flaske med mme og puttes til middagslur ca kl. 13-13.30, sover her 1½-2 timer


Helens bog om børn og søvn
LÆS OGSÅ HELENS BESTSELLER: "Helens bog om børn og søvn" - sådan får du dit barn til at sove

Foredrag med Helen

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen

Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus

Se flere foredrag med Helen ...


Eftermiddag 15.30-16: Tilbydes lidt flerkornsgrød med frugtmos, frisk frugt i hånden at sutte på, evt. lidt frugtmos, lidt brødhapsere og lignende, Vand af kop.

Aften 18: Grøntsagsmos med kød eller fisk, stille og roligt mere og mere familiemad, ris, pasta, kød, fisk, grøntsager, sovs af forskellig slags. Der gives fortsat mos og mad i hånden (broccolibuketter, blomkålbuketter, kartoffelbåde eller lignende) at gumle på og så mos ved siden af.

Puttes til natten med en flaske ca 19.30

Sen aften 23: Flaske

Som du kan se af tiderne på denne plan, så er de flyttet lidt i forhold til din beskrivelse. Hvis du oplever at din datter har det bedst med at sove formiddagslur allerede kl. 8.30, så er det fint, så kan hun få lidt frugt, når hun vågner og stadig også spise frokost. Alt efter tidspunkter for mad og søvn dagen igennem, vil hun også gå tidligere eller senere i seng om aftenen og den fleksibilitet må der være :o)

Vælling virker for nogen, I andre familier oplever man ingen effekt af at give vælling i stedet for modermælkserstatning, så I må her forsøge jer frem. Det kan dog være en god idé at I generelt tilbyder lidt flere små måltider dagen igennem, som beskrevet i planen. Det kan godt have betydning for mæthende og behov for mælk om natten ...

Håber mine tanker hjælper videre på vej, fortsat held og lykke:o)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Plus-Plus BIG: Sjov og lærerig leg for de mindste

Når det kommer til små børns udvikling, spiller leg en afgørende rolle. Det er en væsentlig måde for børn til at udvikle deres finmotorik, evnen til at fordybe sig, lære om farver og former osv. BIG har vist sig at være godt til netop det, og derfor vælger mange vuggestuer og børnehaver også BIG, ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:

21. november 2024 | Sovevaner | 6 mdr.

Putning og nattesøvn for tvillingepiger

Kære Helen Vi skriver for at få nogle gode råd til at gennemskue hvorfor...

Læs hele brevet og Helens svar


19. november 2024 | Sovevaner | 7 mdr.

Natamning - snart 8 mdr.

Hej Helen Jeg kan se, at du lige har svaret på et lignende spørgsmål, men...

Læs hele brevet og Helens svar


18. november 2024 | Sovevaner | 9 mdr.

Putning og for meget natamning

Kære Helen Vi kunne godt bruge noget rådgivning til ændring/forbedring af...

Læs hele brevet og Helens svar


17. november 2024 | Sovevaner | 5 mdr.

Baby vågner hele tiden om natten

Kære Helen. Tak for dit brugbare svar angående søvnrutiner. Jeg skriver...

Læs hele brevet og Helens svar


16. november 2024 | Sovevaner | 8 mdr.

Afbrudt nattesøvn, er det ørerne eller?

Kære Helen Min datter er nu 8 måneder gammel. Tak for dine tidligere...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Allergi børn

Børn fødes ikke med allergi, men alle børn kan få allergi, og det er vigtigt at forebygge allergi i hverdagen.

Allergi er ofte en arvelig sygdom, som tit knytter sig til astma, høfeber, børneeksem og fødevareallergi. Hvis forældre eller søskende har allergi eller har haft behandlingskrævende allergi, så vil risikoen for, at et nyt lille barn også får allergi være større. Men selvom I ikke har allergi i familien, vil der være 5-10% risiko for, at jeres barn udvikler allergi.

Læs mere i Babylex

NIPT, Non-Invasiv Prænatal Test

NIPT, Non-Invasiv Prænatal Test er en blodprøve, som kan være et alternativ til kvinder, der har fået tilbudt, men ikke ønsker at få foretaget moderkageprøve eller fostervandprøve.

NIPT kan tidligst tages, fra du er mindst 10 uger henne, og det skal være bekræftet af en ultralydsundersøgelse. NIPT er en blodprøvetest for kromosomafvigelse hos fosteret. I den gravides blod findes DNA fra fosteret i en blanding med den gravides DNA. Med en avanceret analyse af en blodprøve fra den...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om gråd og trøst, som er en guldgrube af information til desperate forældre.

Det siger medlemmerne ...

Kære Helen.

Jeg har købt din bog om børn og mad, og igen må jeg virkelig rose din måde at skrive på, det er alletiders bog :-) Jeg har 3 af dine bøger og jeg er vild med dem :-)

Tak fra mor til dreng på 4 måneder.


Annonce