Svar: Vågner tidligt ...
Kære Trine
Tillykke med at du venter dig igen, måske har I allerede fået en lille ny i familien, nu hvor jeg svarer dig :o)
Hvornår vi vågner, sover, spiser, er aktive, trætte osv. følger ofte en helt bestemt rytme og er afhængig af forskellig faktorer. Vores soverytme er helt synkroniseret med vores kropsrytme, stigning og fald i temperatur, blodtryk, hormoner osv. Den rytme vi har kaldes for den cirkadiske rytme og den påvirkes blandt andet af rutinerne for dagen, morgenmad, frokosten osv. Det passer til vores rytme at starte dagen med en bolle eller noget grød, den varme mad med kød og grøntsager forbinder vi normalt med aftensmaden osv. ligesom vi også forbinder lys med at være vågne og mørke med at skulle sove.
Det har naturligvis også noget at sige, hvordan og hvor meget barnet sovet i løbet af dagen. Vi har brug for at sove en vis mængde tid og at være vågne i en vis mængde tid. Som udgangspunkt sover vi, når vi er trætte og vågner, når vi ikke har behov for at sove mere.
Det kan godt tænkes at jeres dreng hører til det man kalder for Lærkerne. Det vil sige de børn, der vågner tidligt, hvor morgenen er den bedste tid. Her er de friske og i vigør, her er de aktive og har lyst til dagen og det er vigtigt at komme igang. Dette i modsætning til det man kalder for Ugler, som har deres bedste tid om aftenen. Der er naturligt forskel på dette, nogle er bare morgenfrisk og andre har det bedst de sene aftentimer og den forskel må nu engang være der. Men det betyder ikke at man ikke kan arbejde på at skabe nye rutiner, som passer lidt bedre ind i familiens samlede behov :o)
Når et barn som jeres dreng har en tidlig søvnfase og man ønsker at ændre på dette, så er der flere ting som spiller ind. Mange forældre forsøger at putte barnet senere om aftenen i håb om at barnet sover længere om morgenen, men at flytte tidspunktet for sengetid enkelte aftener vil ofte ikke være nok til at ændre på det biologiske ur. Det er også derfor man ofte vil se at barnet bliver ved med at vågne tidligt, selvom barnet kommer senere og senere i seng... Hele dagen kræver således små ændringer, for at det på sigt vil kunne mærkes om morgenen.
I skal medtænke, hvorvidt I tilbyder ham mad eller mælk om morgenen, når han vågner, ...
... da det kan gøre at han simpelthen vågner fordi han er sulten eller tørstig. Det vil sige at hans biologiske ur er indstillet efter at skulle have mad tidlig morgen og så vågner han fordi hun trænger til dette. Derfor er det vigtigt at morgenmaden serveres på det tidspunkt, hvor I ønsker at dagen skal starte og ikke for tidligt.
Hvis han er tørstig om morgenen og det kan tænkes at han har behov for noget at drikke eller lidt at spise der, så kan man nogle gange imødekomme dette behov ved at give ham en drypfri kop og et par kiks eller lignende ved sengen. På den måde kan han selv tage lidt, hvis han vågner og derefter sove lidt videre - I behøver således ikke stå op og lave morgenmad til ham .. men ellers er det som udgangspunkt en god idé at medtænke hele dagens rytme.
Når man skal ændre dagens rytme, så skal man altså se på tidspunkter for spisning, leg og søvn. Det betyder altså noget hvad tid I spiser morgenmad, formiddagsmad, frokost, sover middagslur, kommer op fra lur, spiser eftermiddagsmad, aftensmad og derefter putter til natten. Som jeg umiddelbart læser jeres brev, så sker alting meget tidligt i løbet af dagen og det betyder at hele rytmen naturligt rykker sig - så går han også tidligt i seng og står tidligt op :o)
En plan for dagen kunne i stedet se således ud:
7-7.30: Morgenmad, bestående af f.eks. havregrød, letmælk af kop.
Formiddagsmad 9: ½ bolle med smør, ost, marmelade, frisk frugt, vand af kop
Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen
Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus
Frokost 11-11.30: Rugbrød med kød og fiskepålæg, grøntsager af forskellige slags, vand af kop.
Puttes til middagslur kl. ca 12, sover måske 1½ time
Eftermiddag 14.30: En portion tykmælk eller lignende surmælksprodukt med rugbrødsdrys, müsli eller lignende, frisk frugt, ½ bolle med smør. Vand af kop.
Før aftensmad 17: En tallerken med lidt forskelligt grønt, imens I gør aftensmaden klar
Aften 18: Familiemad, spiser alt som I andre spiser, vand af kop.
Puttes til natten ca kl. 19.30-20, tidspunktet varierer naturligvis efter hvor lang en middagslur han har fået og hvor sent han er stået op fra den.
Jeg håber I via ovenstående plan har lidt idé om hvordan I kommer videre og hvad der skal til for at ændre den nuværende rytme :o) Rigtig meget held og lykke med det og fortsat god jul.
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
Olívy - meget mere end bleskift
Olívy er et populært bleskifteprodukt blandt mange småbørnsfamilier, og siden 2015 har Olívy været med til at ændre danskernes puslevaner med produktet Olívy baby care – diaper change til forebyggelse af røde babynumser. Men faktisk er Olívy meget mere end bleskift. Det naturlige og skånsomme ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:
21. november 2024 | Sovevaner | 6 mdr.
Putning og nattesøvn for tvillingepiger
Kære Helen Vi skriver for at få nogle gode råd til at gennemskue hvorfor...
19. november 2024 | Sovevaner | 7 mdr.
Hej Helen Jeg kan se, at du lige har svaret på et lignende spørgsmål, men...
18. november 2024 | Sovevaner | 9 mdr.
Putning og for meget natamning
Kære Helen Vi kunne godt bruge noget rådgivning til ændring/forbedring af...
17. november 2024 | Sovevaner | 5 mdr.
Baby vågner hele tiden om natten
Kære Helen. Tak for dit brugbare svar angående søvnrutiner. Jeg skriver...
16. november 2024 | Sovevaner | 8 mdr.
Afbrudt nattesøvn, er det ørerne eller?
Kære Helen Min datter er nu 8 måneder gammel. Tak for dine tidligere...
Viden om børn:
Fødetaske
En fødetaske er den taske, som du skal bruge, imens du er på hospitalet, når du skal føde. Uanet om du skal føde ambulant eller være på barselsgangen i flere dage, så er det rart at have lidt ting pakket og parat.
Til selve fødslen vil nogle kvinder medbringe tøj, som de kan føde i, hvor andre kvinder vil bruge det tøj, som man får udleveret på sygehuset. Det kan være rart, at du har dine egne toiletartikler, shampoo, børste, tandbørste, hårelastikker osv. men derudover så er det...
Strækmærker
Under graviditeten oplever mange kvinder at de får strækmærker i takt med at maven vokser.
Har man først fået strækmærker forsvinder de ikke igen, men de bliver som regel næsten usynlige indtil en næste graviditet.
Mærkerne skyldes bristninger i underhuden. De kommer både fordi at maven vokser, men også fordi der sker nogle hormonelle forandringer. De kommer ofte på maven, lårene, brysterne, ballerne og/eller armene, og i starten ses de ofte som rosa eller blålige...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.
Det siger medlemmerne ...
Kære Helen.
Endnu engang ros til dig. Det varmer virkelig mit hjerte at læse dine svar til andre. Din grundighed tåler ingen sammenligning og findes ikke hos mange andre! Mange forældre og børn kan prise sig lykkelig for at have dig!
Glæder mig til at læse din bog.
Mange varme hilsner fra
Sophus og mor