Svar: Vågner om natten på grund af luft i maven eller?
Kære Lene
Hvis det er maven der generer Rasmus og det er noget nytilkommet så skal I måske se lidt på om han er begyndt at spise anderledes end tidligere. Han har jo en alder nu, hvor han naturligt begynder at få mere og mere familiemad, men det er stadig vigtigt at grøntsager, pasta osv. koges godt, så det er let at fordøje. Det er også vigtigt at han stadig tilbydes havregrød, øllebrød og lignende en gang imellem og at han ikke får alt for mange fibre i form af hele kerner, råkost eller lignende.
Derudover kan det naturligvis handle om hans alder og udvikling, at han vågner på grund af drømme, motorisk uro osv. Han har jo alderen til at kravle og bevæge sig mere og mere rundt på egen hånd, han er i separationsfasen og det betyder at han på en gang har brug for at være jer nær og søger ekstra fysisk kontakt og nærhed, samtidig med at han også øver sig i at være lidt mere selvstændig.
Hans opvågninger og gråd om natten kan altså være udløst af den alder og udvikling han går igennem lige nu. Han har behov for at kunne se jer, for at vide at I er der og at han ikke er forladt, han forstår stadig ikke at I er der, bare inde i et andet rum og det er helt normalt at det er om aftenen og natten at barnet søger nærhed ...
... og ekstra fysisk kontakt. Det er det tidspunkt, hvor roen skal falde over ham, hvor alle dagens oplevelser skal bearbejdes i drømme osv.
Derudover skal I naturligvis også medtænke hvor meget han sover i løbet af dagen, hvis han sover lange lure om dagen eller sover meget sent, så kan det naturligvis også påvirke hans nattesøvn.
Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen
Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus
Derudover kan hans gråd og opvågninger flere gange om natten naturligvis også skyldes forkølelse, ondt i ørerne, ondt for tænder eller lignende ...
Der kan være mange grunde, jeg håber at ovenstående hjælper jer til at finde ud af, hvad grunden kan være hos jer:o) Alt efter hvad problemet er må I jo handle forskelligt. Handler det om sygdom og at han har ondt, så skal han naturligvis ses af en læge og I må drøfte behandling. Handler det om uro i maven, må I se på hvordan hans kost er sammensat i løbet af dagen. Handler det om udvikling, separationsfase og behov for ekstra tryghed, så må I naturligvis give ham det, - vise ham at I er er, at han trygt og roligt kan sove videre osv. Handler det om motorisk uro, at han får sig lagt i stillinger han ikke kan komme væk fra, så må I hjælpe ham med stillingsskift.
Jeg håber I hermed er hjulpet lidt videre på vej, fortsat held og lykke med ham.
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
Giv dit barn den bedste start!
Giv dit barn den bedste start med D-vitamindråber og mælkesyrebakterier
Vi ved allesammen, at et barns første leveår har en enorm betydning for barnets udvikling både fysisk og psykisk. Ansvaret er derfor stort, når det kommer til at sørge for, at de kære små får lige præcis det, der ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:
21. november 2024 | Sovevaner | 6 mdr.
Putning og nattesøvn for tvillingepiger
Kære Helen Vi skriver for at få nogle gode råd til at gennemskue hvorfor...
19. november 2024 | Sovevaner | 7 mdr.
Hej Helen Jeg kan se, at du lige har svaret på et lignende spørgsmål, men...
18. november 2024 | Sovevaner | 9 mdr.
Putning og for meget natamning
Kære Helen Vi kunne godt bruge noget rådgivning til ændring/forbedring af...
17. november 2024 | Sovevaner | 5 mdr.
Baby vågner hele tiden om natten
Kære Helen. Tak for dit brugbare svar angående søvnrutiner. Jeg skriver...
16. november 2024 | Sovevaner | 8 mdr.
Afbrudt nattesøvn, er det ørerne eller?
Kære Helen Min datter er nu 8 måneder gammel. Tak for dine tidligere...
Viden om børn:
Hoppegynge
En hoppegynge anbefales ikke. Sundhedsstyrelsen skriver: "Til sunde børn frarådes hoppegynge og gangstole, da de forsinker normal udvikling. For handicappede børn gælder særlige regler, spørg sundhedsplejersken, lægen eller fysioterapeuten". Kilde, Sunde Børn, sst. 2003.
En hoppegynge belaster barnets ryg og ben og barnet får ikke en bedre balance af at sidde i en hoppegynge, det er ren underholdning og det kan barnet få på anden måde. Når barnet sidder i en hoppegynge er det en...
Body Mass Index - BMI
Body Mass Index er en beregning af hvordan en persons højde passer til personens vægt. BMI defineres som vægten i kg divideret med højden i meter i anden (kg/m2).
Et sundt BMI for voksne ligger mellem 18.5-24.9. Man bruger ikke denne måling til små børn, men i stedet bruger man vækstkurver.
Ved at tegne barnets længde/højde og vægt ind på en kurve, så kan man følge om barnet vokser som det skal.
En tommelfingerregel lyder at små børn fordobler...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.