Svar: Manglende mælk sidst på dagen
Kære Tine
Det er dejligt at det går så fint med Sebastian og at han trives og tager fint på - og super at lægen roste ham! Det kan man jo godt lide at høre ... :o)
Når man gerne vil øge sin mælkemængde, så er det vigtigt at brysterne bliver stimuleret ekstra - det handler simpelthen om at vise kroppen et øget behov, det er efterspørgsel og udbud. Det vil sige at det giver øget mælk at amme hver 2 time i stedet for hver 4 time og det er altså hyppigheden man skal fokusere på mere end varigheden. Det giver altså ikke nødvendigvis mere mælk at amme i 1 time i stedet for ½ time.
Derfor er det også vigtigt at man, hvis man bruger en brystpumpe ikke bruger den direkte i forbindelse med amning, men malker ud f.eks. 1-1½ time efter amning og således også 1-1½ time inden man skal amme igen næste gang. En anden mulighed er dog også at bruge brystpumpen på det ene bryst, imens man ammer på det andet.
Det er nemlig også sådan at dobbeltudmalkning, altså stimulation af begge bryster samtidig har stor betydning for mælkeproduktionen, undersøgelser har vist at man kan øge sin mælkemængde med op til 60% ved at dobbeltamme eller dobbeltudmalke. Du kan altså om morgenen og formiddagen, hvor din mælkeproduktion er højest og hvor han kan nøjes med kun et bryst - lægge ham til den ene side og samtidig bruge brystpumpen på modsatte bryst. Når du så skal amme ham næste gang, så starter du på den side, hvor du havde brystpumpen sidst og lader ham spise godt derfra.
Man siger normalt at du 1 time efter du har ammet, vil have dannet ca 45 pct. ...
... mælk igen, 2 timer efter ca 70 pct., 3 timer efter ca. 90 pct. og 4 timer efter ca 100 pct. Der vil således være mælk at komme efter, selvom du har ammet eller malket ud. Læs i øvrigt min artikel "Udmalkning og opbevaring af modermælk" som du finder i min artikelsamling.
Derudover giver det ekstra mælk at amme eller malke ud om natten, fordi prolaktinniveauet er højere der. Det kan således være en rigtig god idé at udnytte, hvis barnet om natten sover et lidt længere stræk, at lægge en ekstra amning eller udmalkning ind der. Hvis man alligevel vågner og skal op at tisse, så kan man vurdere om man har overskud til at stimulere brysterne lidt .. Man skal dog her altid vurdere hvad der er mest vigtigt - netop ro og det at få sin søvn er også meget vigtigt i forhold til at producere mælk og der er ingen tvivl om at stress påvirker mælkedannelsen negativt.
Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen
Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus
Det er også en rigtig god idé at amme i forskellige ammestillinger fordi han stimulerer dit bryst forskelligt alt efter hvordan du lægger ham til. Prøv derfor om du kan amme både siddende, liggende, i traditionel stilling og tvillingestilling.
Jeg håber at ovenstående giver lidt idé om hvordan du øger din mælkemængde. Jeg vil tilsidst også lige sige, at hvis du forsøger at amme hyppigere eller bruge brystpumpen lidt imellem to amninger eller sammen med amning, så vil din mælkeproduktion normalt ret hurtigt stige - vi taler ca 1½ max 2 døgn. Så det er ikke noget du skal arbejde på i mange dage, effekten skulle gerne komme forholdsvis hurtigt :o)
Rigtig meget held og lykke fortsat.
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
Plus-Plus BIG: Sjov og lærerig leg for de mindste
Når det kommer til små børns udvikling, spiller leg en afgørende rolle. Det er en væsentlig måde for børn til at udvikle deres finmotorik, evnen til at fordybe sig, lære om farver og former osv. BIG har vist sig at være godt til netop det, og derfor vælger mange vuggestuer og børnehaver også BIG, ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om amning:
8. november 2024 | Amning | 2 mdr.
Kære Helen. Vores lillebror er nu 10 uger og er en stor dreng - og mit...
7. september 2024 | Amning | 11 mdr.
Kære Helen Jeg har en glad og nysgerrig dreng på 11måneder og 14 dage. Jeg...
23. juli 2024 | Amning | 3 mdr.
Kære Helen Så er vores lille datter kommet til verden efter en langvarig men...
Viden om børn:
Jern - jerntilskud præmatur
Børn, der er født for tidligt, har behov for jerntilskud, da de har mindre depot af jern ved fødslen og større væksthastighed. Jern tilskuddet startes 6 uger efter fødslen:
Fødselsvægt < 1500 gram: Ca 8 mg jern dagligt i 12 måneder
Fødselsvægt > 1500 gram: ca 8 mg jern dagligt til 6 måneder
Børn, som får mere end halvdelen af deres ernæring som modermælkserstatning, skal have ½ dosis jern, dvs. ca. 4 mg hver dag eller 8 mg hver anden dag.
Det...
Medicin til børn
Et lille barn må aldrig få medicin, uden at lægen har ordineret det. Børn skal have helt andre mængder end voksne og reagerer anderledes på visse produkter.
Har dit barn fået ordineret medicin, så er det vigtigt at følge lægens instruks. Er der f.eks. ordineret penicillin i 6 dage, så er det vigtigt, at du giver medicinen i 6 dage og ikke stopper efter 3 dage, fordi du synes, at barnet virker frisk og rask. Hvis du stopper for hurtigt, risikerer du, at sygdommen vender...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.