Svar: Hovedet under vand og alt i munden
Kære Marianne
Det er meget forskelligt, hvornår børn lærer at dykke. Hvis man går til babysvømning vil barnet naturligt ofte stifte bekendskab med dyk, nogle gange lige fra starten andre gange først når man kommer på de videregående hold.
Hvis din dreng aldrig har prøvet at dykke og ikke er forberedt på at skulle have hovedet under vand, så vil han naturligt blive forskrækket, hvis du pludselig dykker ham under og han vil kunne forbinde det at bade med noget meget ubehageligt. Han vil ikke lukke af, fordi han er fuldstændig uforberedt. Det er i princippet en god idé at lade dykket være en naturlig del af det at være i vand og ikke lade det være en øvelse i sig selv.
Med den alder din dreng har, så tænker jeg at du, når han sidder i badekaret skal prøve at lade ham vende sig til vandet og til at 'lukke af' ved f.eks. at hælde vand over hovedet på ham. Igen skal han forberedes, så han ved at vandet kommer. Du kan hælde vand med en vandkande eller en lille spand. Og starte med at hælde vand på skuldrene, maven, ryggen, brystkassen, ørerne og tilsidst kommer så vand over hovedet. Det er en god idé at øve det hjemme inden I tager på ferie, så han er tryg ved det og stille og roligt lærer at han skal holde vejret, når der er vand over hovedet.
Jeg ved desværre ikke hvad alder dykkerefleksen forsvinder. Spædbørn har en naturlig evne til at lukke af inden de dykkes ned, puster man dem i ansigtet lige inden dykket, vil de f.eks. ofte lukke af. Hos ældre børn er det dog anderledes, men det ...
... betyder ikke at barnet ikke kan lære at dykke. Det skal bare foregå stille og roligt og på barnets præmisser og først når barnet er blevet helt tryg ved vandet.
Med hensyn til at putte ting i munden, så er det dejligt at han nu har lært at snegle, sand osv. ikke skal smages på :o)
Jeres dreng putter ting i munden fordi han kan lide det og fordi det lærer ham en masse om verden. Det er nemlig ikke nok at se, man er også nødt til at mærke, smage, lugte osv. for at lære og opfatte den verden der omgiver os.
Maurice Merleau-Ponty (1908-1961) var fransk filosof. Han påpeger at vi ikke ville kunne "se" hvad der er omkring os, hvis vi fra starten af livet kun har mødt verden med synet. Vi er nødt til at erfare verden ved at lugte til den, smage på den og røre ved den. Og med den medfødte trang til at putte så meget af verden i munden som muligt, så smager, lugter og berører børn ting på samme tid.
Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen
Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus
Merleau-Ponty har således beskrevet hvordan vi gennem sansning er i enhed med verden, at det er i sanseoplevelsen at bevidsthed og verden mødes. Det er derfor at lystfølelsen hos små børn er koncentreret om munden, først langt senere oplever vil glæde ved at observere ting på afstand, - når vi f.eks. ser fjernsyn.
Det er således helt naturligt at børn undersøger ved at putte i munden og det er noget tiden normalt ændrer på. Du bør naturligvis fortsat sikre at han ikke spiser fugleklatter og lignende, som naturligt ikke er sundt for ham :o)
Fortsat held og lykke med ham og rigtig god ferie:o)
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
Plus-Plus BIG: Sjov og lærerig leg for de mindste
Når det kommer til små børns udvikling, spiller leg en afgørende rolle. Det er en væsentlig måde for børn til at udvikle deres finmotorik, evnen til at fordybe sig, lære om farver og former osv. BIG har vist sig at være godt til netop det, og derfor vælger mange vuggestuer og børnehaver også BIG, ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om udvikling:
15. oktober 2024 | Udvikling | 8 mdr.
Hej Helen Vi skal flytte i løbet af november måned og vil prøve at gøre det...
12. oktober 2024 | Udvikling | 10 mdr.
Hej Helen Vores datter på 10 måneder er begyndt at slå sit hoved ind i ting....
16. september 2024 | Udvikling | 8 mdr.
Kære Helen. Min datter er 8 mdr. hun er umiddelbart sund og rask og vores...
16. september 2024 | Udvikling | 8 mdr.
Kære Helen Er meget vild med din brevkasse og alle dine gode bøger, som vi...
22. august 2024 | Udvikling | 8 mdr.
Kære Helen Min datter er lige blevet 8 måneder. Hun har altid været meget...
Viden om børn:
Navn - navngivning
Alle børn skal have et navn - mindst et fornavn og et efternavn. Og dit barn skal have sit navn, før det fylder 6 måneder. I kan give jeres barn et navn på to måder: Enten ved dåb i folkekirken eller ved at ansøge om navngivning via Borger.dk.
Der er i princippet ikke nogen begrænsninger på antallet af fornavne, som du må kalde dit barn. Men der er regler for, hvilke navne du kan give dit barn. Som hovedregel må du ikke vælge et navn, der kan være til ulempe for dit barn.
Naturlægemidler - børn
Naturlægemidler er en særlig gruppe lægemidler, der ofte indeholder tørrede planter, plantedele, eller udtræk af planter.
Naturlægemidler er frihandelslægemidler, hvilket betyder, at de ikke behøver blive solgt på et apotek. Læge og apotek behøver således ikke at være involveret i behandlingen, og derfor kan naturlægemidler kun godkendes til behandling af "lettere sygdomme".
Naturlægemidler anbefales ikke til børn under 2 år uden lægens anvisning....
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.