Svar: Trænger meget til at sove
Kære Anja
Det lyder umiddelbart som om at jeres datter sover forholdsvis meget i løbet af dagen og det kan naturligvis godt have indflydelse på hendes nattensøvn og lyst til at overgive sig til søvnen om aftenen.
Du skriver at hun sover 1½-2 timer om formiddagen og det samme om eftermiddagen, hvis du først putter hende 14.30-15.00. Det giver sammenlagt 3-4 timers søvn om dagen og samtidig ligger anden lur forholdsvis sent. Det er helt okay at hun har behov for at sove sådan om dagen, men det betyder så også at hendes nattesøvn må blive tilsvarende kortere og at hun ikke skal puttes allerede kl. 20 men i stedet gå sent i seng ...
De fleste børn vil i 12-18 måneders alderen kunne nøjes med en lur dagligt, en lidt længere middagslur og selvom din datter måske ikke kan det endnu og stadig har behov for 2 lure, så tænker jeg at det er vigtigt at hendes dagslure afkortes, hvis du vil ændre på hendes søvnvaner.
Normalt vil det være fint at sove 2½ time i alt i løbet af dagen. Det kunne f.eks. være at sove fra ca. 12-14 eller sove en kort lur om formiddagen på ca 45 minutter fra 10-10.45 og så sove igen kl. 13-14.
Du skriver at din datter normalt kun har sovet ½ time til 45 minutter om dagen og at det så er blevet bedre nu. Men at hun er begyndt at indhente mere søvn om dagen hænger sandsynligvis sammen med at hun ikke sover godt nok om natten og er således ikke et udtryk for at det går den rigtige vej - hun skulle jo meget gerne sove mere og bedre om natten end om dagen ... hvis du forstår hvad jeg mener. Tingene hænger jo sammen.
At hun vågner med skrig skyldes sandsynligvis drømme og det lyder som om at hun lige nu har behov for ekstra tryghed og nærhed. Derfor er det fint at I har givet hende natlys, taget hende ind til jer, forsøger at berolige osv. så hun føler sig tryg. I må naturligvis gerne have hende hos jer, hvis det virker godt for jer alle. En anden mulighed er at lægge jer med hende på en madras på gulvet på hendes eget værelse, så hun lærer at sove der. Har I det bedst med at hun sover i sin egen seng, så må I putte hende der og berolige hende, så hun føler sig tryg ved det.
Uanset hvad metode I vælger, så er det vigtigt at hun falder i søvn der, hvor I gerne vil have hende til at sove hele natten. Hvis hun er faldet i søvn et sted og ...
... vågner op et andet sted, så er det utrygt og hun bliver naturligt bange. Samtidig har hun fortsat en alder, hvor hun er nødt til at se jer for at vide, at hun ikke er alene, at I ikke har forladt hende.
Det er en god idé at læse en godnathistorie inden hun skal sove, fordi man på den måde er til stede, giver sig tid, beroliger og betrygger samtidig med at man så efter bogen har mulighed for at sige godnat og gå. Her skal man så vurdere hvad hendes behov er. Hvis hun er utryg, så må man blive siddende, men handler hendes gråd om protest mod at dagen slutter og søger hun ekstra underholdning, så er det helt okay at gå kortvarigt. Hele tiden komme tilbage, vise at man er der, putte hende, fortælle at hun trygt kan sove, kærtegne hende osv. men så gå igen. Et interval på ca 3 minutter er ofte passende.
Græder hun ulykkeligt, rejser sig, strækker armene frem "tag mig op, gå ikke fra mig" så skal man naturligvis blive hos hende og ikke gå. Det er et udtryk for smerte, som man selvfølgelig skal lytte til.
Jeg sender lige en plan for dagen som den måske kunne se ud hos jer:
Morgen 7.30: Havregrød lavet med sødmælk og smørklat, sødmælk af kop.
Formiddag 9.30: ½ bolle med smør, ost, ½ banan eller anden frugt, frisk frugt eller frugtmos. Vand af kop.
Puttes evt til formiddagslur ca kl. 10, sover 45 minutter, eller denne lur springes helt over og i stedet puttes hun til en lang middagslur mellem ca 12-14
Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen
Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus
Frokost 11.30-12: Rugbrød med forskelligt smørbart pålæg, rester fra aftensmaden - godt kogte pastaskruer, kogte ærter, majs, gulerod, stykker af frikadelle osv. Vand af kop.
Puttes til middagslur lige efter frokost, hvis hun har sprunget formiddagsluren over eller ca 13.30 hvis hun har fået formiddagslur
Eftermiddag 16: En portion tykmælk med frugtmos, ½ banan, ½ bolle med smør, ost i stænger, vand af kop.
Aften 18-19: Aftensmad som I andre spiser, fisk, kød, ris, pasta, grøntsager, sovs af forskellig slags. Fortsat noget der er moset og noget i stykker, f.eks. kartofler moset med lidt sovs og stykker af frikadelle ved siden af. Sødmælk af kop.
Evt. en portion frugtgrød med sødmælk til dessert.
Puttes til natten ca kl. 20 med godnathistorie og ro på:o)
Jeg håber at ovenstående tanker hjælper jer lidt videre, fortsat held og lykke og god sommer:o)
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
BabyNordic™ – Det ultimative legetæppe til din Guldklump
BabyNordic™ – Det ultimative legetæppe til din baby og din familie
Kender du det, at gulvet er hårdt at sidde på, når du leger og tumler med din baby? Det gør Camilla – og det ville hun gerne lave om på. Svaret hedder BabyNordic™-tæppet.
Lege- og aktivitetstæppet skaber det perfekte, ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:
21. november 2024 | Sovevaner | 6 mdr.
Putning og nattesøvn for tvillingepiger
Kære Helen Vi skriver for at få nogle gode råd til at gennemskue hvorfor...
19. november 2024 | Sovevaner | 7 mdr.
Hej Helen Jeg kan se, at du lige har svaret på et lignende spørgsmål, men...
18. november 2024 | Sovevaner | 9 mdr.
Putning og for meget natamning
Kære Helen Vi kunne godt bruge noget rådgivning til ændring/forbedring af...
17. november 2024 | Sovevaner | 5 mdr.
Baby vågner hele tiden om natten
Kære Helen. Tak for dit brugbare svar angående søvnrutiner. Jeg skriver...
16. november 2024 | Sovevaner | 8 mdr.
Afbrudt nattesøvn, er det ørerne eller?
Kære Helen Min datter er nu 8 måneder gammel. Tak for dine tidligere...
Viden om børn:
Navn - navngivning
Alle børn skal have et navn - mindst et fornavn og et efternavn. Og dit barn skal have sit navn, før det fylder 6 måneder. I kan give jeres barn et navn på to måder: Enten ved dåb i folkekirken eller ved at ansøge om navngivning via Borger.dk.
Der er i princippet ikke nogen begrænsninger på antallet af fornavne, som du må kalde dit barn. Men der er regler for, hvilke navne du kan give dit barn. Som hovedregel må du ikke vælge et navn, der kan være til ulempe for dit barn.
Regnslag
Du bør vælge regnslag der har Varefakta mærke. Det betyder at regnslaget er godkendt med hensyn til at kunne sikre barnet luft nok.
Du bør jævnligt sikre at elastikken i regnslaget er i orden. Er den for løs, kan selv et lille barn trække regnslaget ind i barnevognen og blive kvalt.
Regnslag bør kun anvendes, når man går tur i regnvejr og bør således ikke være på vognen, hvis det ikke regner.
Stil barnevognen under et halvtag, hvis det regner, når...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.