Annonce

Annonce

Moderkagebiopsi - moderkageprøve


16. september 2020


En moderkagebiopsi eller moderkageprøve tilbydes gr​avide, hvor man mistænker, at der er en risiko for, at det ufødte barn vil have en kromosomafvigelse. Det kan f.eks. være:



- Nakkefoldsscanningen har vist, at risikoen for Downs syndrom er større end 1 ud af 300.



- Familiehistorie der gør, at der er øget risiko for, at barnet har en alvorlig arvelig sygdom.



- Misdannelse, der opdages under utralydsscanning.



En moderkageprøve kaldes også chorion villus sampling (CVS), og den kan tages fra graviditetsuge 10+0 og frem til fødslen. De fleste moderkageprøver foretages som opfølgning på 1. trimester-risikovurdering (12 ugers scanning).



Forberedelse



Det er en god idé, hvis du kan tisse af før prøven.



Hvis du har en navlepiercing, så skal den fjernes før prøven.



Moderkageprøven foregår ambulant, så du kommer ind, får prøven taget og går hjem igen. Det kræver ikke særlig forberedelse, men mentalt skal du indstille dig på, at det skal ske. Du kan normalt godt have en partner eller anden voksen med dig. Børn kan ikke være med.



Selve prøven



Først scannes du på maven, for at man kan se, hvor moderkagen ligger placeret. Derefter afvaskes huden med et descinficerende middel.



Selve moderkageprøven tages med en tynd nål, som stikkes gennem maveskindet. Man tager små bitte stykker af væv ud af moderkagen, og det betyder, at "nålen vil køre frem og tilbage et par gange". Du vil kunne mærke et stik gennem maveskindet. Nogle kvinder oplever det som at få taget en blodprøve, andre oplever det værre. Mange kvinder oplever ikke selve stikket så slemt, men synes "tanken om selve indgrebet", er det værste.



Der skannes hele tiden, imens ...


Annonce

... prøven tages, så man holder øje med, hvor man stikker, og hvor det lille barn ligger. Der er ofte 2 personer til stede, både en læge og en sygeplejerske eller sonograf. 



Det hele tager ca. 30 minutter, herefter skal du vente 15-30 minutter, før du må tage hjem.



Efter prøven



Det anbefales, at du tager det med ro i et døgn efter moderkageprøven. Efter et døgn kan du genoptage dine vanlige aktiviteter. 



Nogle kvinder oplever at få ubehag i form af tyngdefornemmelse eller menstruationslignende smerter. Disse aftager ofte i løbet af det første døgn. Opstår der sivende fostervand, blødning eller vedvarende stærke smerter skal du kontakte fødestedet, din egen læge eller vagtlægen (1813) - det er lidt forskelligt alt efter, hvor i landet du bor.



Risiko for at abortere



Der er mindre end 0.5 % risiko for at abortere efter en moderkageprøve. Undersøgelser tyder på, at risikoen for at abortere er højere, hvis fosteret har en kromosomafvigelse, end hvis fosteret ikke har en kromosomafvigelse.



Svar på prøven



Hvornår og hvordan du får svar kan variere lidt fra sygehus til sygehus. Ofte får du svar indenfor ca. 10 hverdage, og svaret vil komme i din e-boks. Du kan dog også blive ringet op af en læge. 



Prøven kan give følgende resultater:



- Prøven er normal (langt de fleste)



- Kromosomafvigelse, som er årsag til sygdom hos fosteret (få procent)



- Kromosomafvigelse med ukendt betydning (ca. 1 %)



- Kromosomafvigelse med anden betydning (ca. 0.5 %)



Ved en moderkageprøve vil man kende barnets køn. Hvis du ønsker at få barnets køn oplyst, har du defor mulighed for at få dette.



Bedste hilsner



Helen



Annoncer

Sponsorerede artikler

De gode playlister – hvad kan god musik gøre for dit barn?

Hvorfor skal dit barn høre musik?
Sang og musik kan fungere som en kilde til sproglig- og motorisk læring, kreativitet og glæde hos dit barn. Der findes mange former for børnemusik deriblandt musik med fokus på bevægelse, leg og læring, men også sange som hjælper din lille til at slappe af ...

Læs mere her



Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om dit barns udvikling. Bogen er propfyldt med nyttig viden for alle forældre!

Det siger medlemmerne ...

Kære Helen

Min mand og jeg har så ofte talt om, at vi burde skrive til dig og fortælle, hvor fantastisk din brevkasse er.
Vi har aldrig selv skrevet til dig, men har fundet svar på så mange spørgsmål via dine svar til andre i lignende situationer.

Jeg beundrer dine evne til at formidle, og jeg elsker din tilgang til børn og forældre og alle de ting man sammen kommer igennem!
Dine svar stemmer så utrolig fint overens med præcis den måde, vi forsøger at være forældre på. Som førstegangs-forældre betyder det helt utrolig meget, at finde opbakning et sted man har tillid til og kan identificere sig med. Og det kan vi hos dig!

Det er så rart at have dine ord med i bagagen, hvis noget er svært eller andre synes, vi f.eks. burde skælde ud, når vores søn et par gange har haft det, du beskriver som fortvivlelses-anfald - er det så rart at kunne sige, at vi ikke er de eneste, der mener, det skal tackles helt anderledes.

Så kære Helen, tusind tak for dine altid inspirerende og varme svar - Tak for dig! Det er fantastisk at kunne søge råd og vejledning på alle tider af døgnet i din brevkasse!

De varmeste hilsner med ønsket om en rigtig god dag - uden tvivl også fra min mand.

Familien S


Annonce