Annonce

Annonce

8 gode råd om skævt og fladt hoved


22. maj 2013

Denne artikel handler om, hvordan du forebygger skævt e​ller fladt baghoved hos din baby - og om hvad du kan gøre, når og hvis problemet er opstået.


Bløde kranieknogler


Det lille barns kranieknogler er meget bløde. Kraniet består af nogle kranieplader. Forrest på hovedet mødes pladerne og danner et mellemrum – det kaldes ”den bløde plet” eller den store fontanelle. Bagerst på hovedet mødes pladerne også og her er også en fontanelle. Mellem de to fontaneller er en skillelinje, hvor kraniepladerne ikke støder helt sammen, og på samme måde er der også en skillelinje på tværs over hovedet. 


Når barnet skal fødes, så kan kraniepladerne skubbe sig sammen og lægge sig lidt ind over hinanden, så barnet bedre kan komme ud igennem fødselsvejen, hvilket er rigtig praktisk. Det bløde kranie skal man dog være opmærksom på efter fødslen, fordi barnets hoved også tager facon efter hvordan barnet ligger. 


Sove på ryggen med hovedet drejet til siden


For at nedsætte risikoen for vuggedød anbefales det at alle spædbørn sover på ryggen. Du skal være opmærksom på, at når dit barn sover på ryggen, så skal barnets hoved drejes til siden, - skiftevis til venstre og højre side. Hvis dit barn ikke drejer hovedet selv, eller hvis dit barn altid drejer hovedet til samme side, så skal du hjælpe barnet med at dreje hovedet, så barnet sover med hovedet skiftevis til venstre og højre side. 


De første fire måneder er særligt kritiske


Hovedformen hos spædbørn kan påvirkes så længe skillelinjerne mellem kraniepladerne og barnets fontaneller ikke er lukkede. Og det er især de første fire måneder at man skal forebygge og behandle lejringsbetinget skævhed af kraniet. Jo ældre barnet bliver, jo sværere bliver det at ændre på barnets hovedfacon. Og allerbedst er det, hvis man kan forebygge at det sker.


Særlig udsatte børn


Alle børn er udsat for at få lejringsbetinget skævhed af kraniet, hvis de altid sover med hovedet i samme stillinger, ligesom børn også kan få stramme halsmuskler, hvis barnet altid sover med hovedet til samme side. Jo mere ensidigt hovedet belastes, jo større risiko vil der være for at barnets hovedfacon bliver skæv eller flad.


Nogle børn er dog mere udsatte end andre – det gælder børn der ligger for lidt på maven, når de er vågne og børn, der er generelt er meget inaktive, eller motorisk langsomme i deres udvikling. Det gælder børn, der har nedsat bevægelighed i deres nakke og som har en foretrukken side de drejer hovedet til – og undersøgelser viser også at flerlinger og børn ...


Annonce

... født før tid, har større risiko for at udvikle lejringsbetinget skævhed af kraniet.


Sådan forebygger du skævt og fladt hoved hos din baby?



  1. Undgå at dit barns hoved belastes ensidigt.

  2. Drej barnets hoved skiftevis til højre og venstre side, når barnet sover på ryggen.

  3. Læg dit barn så meget på maven som muligt, når barnet er vågen,.

  4. Bær dit barn skiftevis på venstre og højre arm

  5. Giv barnet mælk skiftevis fra venstre og højre bryst - og ammer du kun fra et bryst, så skift imellem ammestillinger, så barnets hoved ikke belastes ensidigt.

  6. Giv barnet flaske fra skiftevis højre og venstre arm. Vær opmærksom på ikke altid at holde barnet i samme arm, når det spiser. 

  7. Hæng uro, legetøj og lignende op, der stimulerer barnet til at kikke til begge sider 

  8. Brug kun autostol i bilen og minimer brugen af skråstol, da barnets hoved vil hvile på stolen og derved være udsat for tryk. 


Det kan du gøre, hvis dit barns kranie er skævt eller fladt?



  1. Når barnet sover, skal det altid sove med hovedet modsat den side, som barnet foretrækker.

  2. Når barnet bæres, skal det altid bæres med hovedet modsat den side, som barnet foretrækker.

  3. Når barnet ligger og leger, bør barnet så vidt muligt altid være på maven.

  4. Vær konsekvent med at håndtere barnet til den side, som barnet selv undgår – også selvom barnet kan protestere.

  5. Undgå brug af skråstol og brug kun autostol i bilen.

  6. Flyt evt. barnets seng eller læg barnet modsat i sengen, - barnet vil ofte dreje hovedet mod lys og at ændre på barnets seng eller sovestilling i sengen, kan hjælpe barnet til at dreje hovedet til den ønskede side i stedet for den foretrukne side.

  7. Tal til barnet og leg med barnet fra den side, som barnet ikke foretrækker, for på den måde at vænne barnet til at bruge begge sider.


Brug af hjælpemidler


Det er en god idé at kontakte jeres læge eller sundhedsplejerske, hvis I er i tvivl om hvorvidt jeres barns hovedfacon er påvirket, skal ændres og hvad I skal gøre. 


Der findes forskellige puder, hjelme og madrasser på markedet – Sundhedsstyrelsen anbefaler ikke at man bruger disse – det bør ordineres af den praktiserende læge, hvis det skønnes nødvendigt.


Egen læge kan også henvise til fysioterapeut, hvis det vurderes at barnet f.eks. har brug for øvelser til at løsne en stram halsmuskel, ligesom egen læge også kan henvise til børneafdeling, hvis der er behov for dette.


Håber I hermed er hjulpet videre på vej, forsat held og lykke.


Kærlig hilsen


Helen :)


Annoncer

Sponsorerede artikler

Giv dit barn den bedste start!

Giv dit barn den bedste start med D-vitamindråber og mælkesyrebakterier

Vi ved allesammen, at et barns første leveår har en enorm betydning for barnets udvikling både fysisk og psykisk. Ansvaret er derfor stort, når det kommer til at sørge for, at de kære små får lige præcis det, der ...

Læs mere her



Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens babydagbog som er en praktisk og lækker kalender smækfyldt med konkret information og gode idéer.

Det siger medlemmerne ...

Kære Helen,

Tusind tak for svar. Selvom jeg inderst inde godt ved, at der nok ikke er det store at gøre ved vore urolige nætter - andet end at vente på hun bliver større - så er det altid rart at vende det med dig alligevel.

Jeg synes det er så synd, at du aldrig ser alle de små søde, som vi snakker om. Så her er ihvertfald et billede af vores lille datter - det glade barn.

Kærlig hilsen Stine


Annonce