Annonce

Annonce

Falsk strubehoste (pseudocroup)


15. oktober 2024


Det er ofte en skræmmende oplevelse, når ens b​arn pludselig får en hæs, gøende hoste, især når det sker om natten. Denne tilstand kaldes falsk strubehoste eller pseudocroup. Men hvad er det egentlig? Hvilke symptomer er der? Hvordan kan du hjælpe dit barn? Hvornår skal du søge læge? Og hvornår må dit barn komme tilbage i institution? Det skal min artikel handle om i dag. 



Hvad er falsk strubehoste (pseudocroup)



Falsk strubehoste er en virusbetinget infektion i de øvre luftveje. Det opstår ofte i forbindelse med forkølelse, men det kan også opstå uden, at dit barn har været forkølet.



Virus sætter sig omkring stemmebåndene (strubehovedet), hvilket gør det svært for barnet at trække vejret normalt, og det giver en karakteristisk gøende hoste, der ofte minder lidt om lyden fra en sæl. Mange børn har også en hæshed, så deres stemme lyder hæs, når de taler.



Falsk strubehoste optræder hele året, der ses dog flest tilfælde efterår og vinter. Nogle børn er særligt modtagelige og vil opleve flere episoder af falsk strubehoste i løbet af deres barndom.



Falsk strubehoste rammer ofte børn i alderen 6 måneder til 5 år, sygdommen er dog hyppigst hos de 2-3 årige børn. Man skønner, at ca. 15% af alle børn har haft sygdommen, før de når skolealderen.



Hvilke symptomer giver falsk strubehoste



Det mest genkendelige symptom på falsk strubehoste er den tørre, gøende hoste, hvor barnet kan lyde lidt som en sæl. Derudover kan barnet have følgende symptomer:



- Hæshed.



- Besværet vejrtrækning, ofte med en hvæsende og pibende lyd under indånding (stridor).



- Det er værst om natten. 



- Feber og tegn på forkølelse (næseflåd og almen træthed og utilpashed).



Symptomerne udvikler sig ofte pludseligt, og de er ofte værst om natten. Når barnet vågner op og hoster, så vil det ofte føle, at det ikke kan trække vejret, og dermed ikke er i stand til at få luft nok ned i lungerne. Barnet vil derfor kunne begynde at græde og virke panisk. Det kan derfor virke meget voldsomt for både barn og forældre. 



Det er vigtigt at nævne, at det ikke er alle børn, som er forkølede eller har feber. Falsk strubehoste kan opstå uden, at barnet har vist tegn på sygdom eller infektion. 



Falsk strubehoste er ofte ikke farligt, og det er en sygdom, som går over af sig selv - ofte i løbet af nogle dage. Det varer normalt mellem 3 og 7 dage, men symptomerne er værst de første 1-3 dage, hvor hosten og vejrtrækningsproblemerne ofte er mest udtalte. Hosten bliver normalt gradvist mildere, inden den helt forsvinder. Hos enkelte børn ser man dog en "resthoste", som varer 1-2 uger efter, at de øvrige symptomer er forsvundet.



Hvordan kan du hjælpe dit ...


Annonce

... barn



Selvom falsk strubehoste ikke er en infektion, der normalt kræver behandling, så er det vigtigt, at du hjælper og beroliger dit barn.



- Signaler ro og tryghed. Hvis du er urolig, så vil dit barn naturligt blive påvirket af dette, og hvis dit barn bliver mere bange eller græder, vil det ofte gøre symptomerne værre. 



- Få dit barn op at sidde. Det letter vejrtrækningen at sidde op. 



- Sørg for kold, frisk luft. Det kan være at åbne et vindue, så rummet bliver fyldt med koldt luft. Det kan også være at pakke barnet godt i en dyne og sætte sig udenfor med barnet på skødet. Den kolde luft vil ofte reducere hævelsen i luftvejene. 



- Fugtig luft, kan også hjælpe. Især, hvis I ikke har mulighed for at gå ud eller skabe kulde. Fugtig luft kan du skabe ved at sidde med dit barn på badeværelset for lukkede døre, og hvor du tænder for en varm bruser. Lad dampen fylde rummet. Det kan blødgøre luftvejene og lette dit barns hosten. 



- Elever dit barns hovedgærde. Det er en god idé, at du lader dit barn sove halvt oprejst, når dit barn har falsk strubehoste. Symtomerne vil ofte være værre, hvis barnet ligger ned. Har dit barn generelt tendens til falsk strubehoste, så er et køligt soverum og et eleveret hovedgærde generelt en god idé.



- Kolde drikke og lidt is kan lette symptomerne. Ofte giver vi lune drikke ved forkølelse, men ved falsk strubehoste kan kulde være bedre, da det er med til at gøre, at hævelsen omkring strubelåget kan aftage. 



Hvornår skal du søge læge



Ofte er falsk strubehoste en mild infektion, der ikke kræver behandling. Men, hvis dit barn begynder at få sværere ved at trække vejret, kan behandling med inhalationer og binyrebarkhormon være nødvendigt. 



- Ring til egen læge, vagtlæge eller ambulance, hvis dit barn hoster voldsomt, hvis dit barn bliver mat og bleg, og hvis dit barns vejrtrækning tydeligt er anstrengt. Det vil sige, hvis dit barn f.eks. har svært ved at trække vejret, selvom det sidder oprejst. Ca. hvert 10. barn har behov for at blive indlagt på hospital.



- Ring altid 112, hvis dit barn bliver blå omkring munden, savler og ikke kan tale. Det er her meget vigtigt at reagere hurtigt og tilkalde en ambulance. 



Hvornår må barnet komme i institution



Et barn med falsk strubehoste kan komme i institution, når det er feberfrit, og det generelle velbefindende er tilbage til det normale. Barnet skal kunne deltage i normale aktiviteter uden at være påvirket af hoste eller vejtrækningsproblemer. Ofte vil det være et par dage efter, at de værste symptomer er aftaget, dvs. efter 3-4 dage.



Det er vigtigt at sikre sig, at barnet har haft en god nat uden forværret hoste eller vejrtrækningsproblemer, før barnet sendes tilbage i institution. 



God bedring til alle :)



Bedste hilsner



Helen



Annoncer

Sponsorerede artikler

Tænk forebyggelse, når du skifter ble – og undgå rød numse

Hudproblemer hos de små er desværre et udtalt problem, men ved at bruge korrekt og forebyggende hudpleje ved hvert bleskift kan du skånsomt, naturligt og nemt undgå, at din baby får rød numse.

Derfor får blebørn nemt røde numser
Hvis din baby har rød numse, er du ikke alene. ...

Læs mere her



Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Denne måneds præmie: Vind kreativt legetøj til dit barn!

Værdi 520,-

tilmeld

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog til far - vær far med tillid, nærvær og respekt.

Det siger medlemmerne ...

Hej Helen :-)

Ja der er mange spørgsmål for tiden.... rart man får gode råd og information fra dig!

Håber du har nøglen til en bedre nattesøvn for os to "gamle"... vi trænger efterhånden til en go nats søvn...

...og tak for dine tidligere svar - guld!

Mange hilsner
Sanne, mor til tvillinger


Annonce