Svar: Mongolpletter
Hej
Mongolpletter er blålige eller dybt brunlige pletter, som sidder over os sacrum (halebenet), ved ryggen eller på underekstremiteterne (benene).
Fænomenet ses hyppigst hos nyfødte, hvor forældrene er fra Middelhavslandende, Asien eller Afrika, men kan også af og til ses hos europæiske børn og hos børn fra Grønland.
Børnene bliver som regel født med pletten, der dog kan ændre sig i størrelse og udseende. Pletterne forsvinder spontant, og det er således ikke noget man har i sit voksenliv.
Mongolpletter har ikke noget med Dawns-syndrom (Mongolbørn) at gøre. Navnet mongolplet hænger sammen med, at man har set pletterne hos børn fra Mongoliet.
Mongolpletterne skyldes en rigelig mængde af melanocytter, som er den ...
... celletype, der producerer det brunsorte pigment, der kaldes melanin.
Man anbefaler normalt at børn, der fødes af forældre med mørk hud får ekstra tilskud af D-vitamin, således at barnet får D-vitamin frem til 2 års alderen.
Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen
Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus
Børn der således har mongolpletter fordi de er af mørklødet afstamning, bør derfor få D-vitamin i længere tid. Hvorimod børn, der er lyse i huden ikke behøver ekstra tilskud.
D-vitamin får barnet først og fremmest gennem dagslyset. Når huden udsættes for ultraviolet bestråling fra dagslyset, dannes D3. Det behøver ikke at være direkte sollys.
Er man mørk i huden, dvs. har et højere indhold af melanin, skal huden udsættes for dagslys i længere tid, for at opnå syntesen af D3. Derfor gives det ekstra tilskud.
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
Olívy - meget mere end bleskift
Olívy er et populært bleskifteprodukt blandt mange småbørnsfamilier, og siden 2015 har Olívy været med til at ændre danskernes puslevaner med produktet Olívy baby care – diaper change til forebyggelse af røde babynumser. Men faktisk er Olívy meget mere end bleskift. Det naturlige og skånsomme ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om diverse:
28. oktober 2024 | Diverse | 4 mdr.
Kære Helen Tusind tak for dit sidste svar, det gav ro herhjemme! Men nu...
12. oktober 2024 | Diverse | 2 mdr.
Kære Helen Min veninde og jeg har fået vores drenge med kun en uges...
31. august 2024 | Diverse | 2 år, 6 mdr.
Hej Helen. Har lige brug for at hører dine tanker, omkring min bekymring til...
13. juni 2024 | Diverse | 2 år, 6 mdr.
Kære Helen. Min datter på 2 år og 6 måneder går i en vuggestue med cirka 25...
17. maj 2024 | Diverse | 16 mdr.
Hej Helen Jeg har denne gang et spørgsmål, som ikke direkte vedrører mine...
Viden om børn:
Tænder
Der er stor forskel på, hvornår børn får deres første tænder. Nogle bliver født med en tand eller to. Andre er over et år før den første tand melder sig.
De fleste børn får dog deres første tænder omkring 6 mdr.´s alderen og vil have et komplet sæt tænder omkring 3 års alderen, dvs. 20 tænder.
Mange børn får ondt i gummerne, når tænderne bryder igennem. Her kan det hjælpe med en bidering, eller noget koldt at bide i f.eks. et stykke agurk. Skær en skive agurk på...
Klumpfod
Når børn fødes med en fod, der er bøjet indad, hvor fodsålen peger bagud og fodryggen fremad, så kalder man det klumpfod. Der er ca. 1 ud af 1000 børn der fødes med klumpfod og ca. halvdelen af disse har misdannelsen på begge fødder.
Man ved ikke hvorfor nogle børn fødes med klumpfod, men der er en vis arvelig tilbøjelighed. Man siger at risikoen for at føde et barn med klumpfod øges med en faktor 30, hvis en søster eller bror har lidelsen.
Drenge fødes hyppigere...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.