Svar: Propper i ørerne ved flyvning
Kære Udlandsdansker
Det er nok en ørelæge der er bedst til at besvare hvordan børns ører udvikler sig og hvornår de er i stand til at trykudligne ... men jeg vil gerne fortælle lidt af det jeg ved og hvad jeg tænker :o)
Øret består af tre dele - det ydre øre, mellemøret og det indre øre. Alle dele dannes imens barnet ligger inde i maven og barnet vil således være i stand til at høre normalt når det bliver født og øret vil som udgangspunkt være færdigdannet.
Især mindre børn får tit mellemørebetændelse. Deres såkaldte eustatiske rør er kortere og smallere end hos voksne og hvis barnet er forkølelet, så kan der opstå en betændelsestilstand i mellemøret. Mellemørebetændelse er betændelse i det rum, som ligger bagved trommehinden. Gentagende mellemørebetændelser kan udvikle sig kronisk, så barnet får nedsat hørelse og forsinket sproglig udvikling.
Mellemøret er et luftfyldt slimhindebeklædt rum, som har forbindelse til næsesvælget gennem det eustakiske rør. Det eustakiske rør hjælper til at kunne udligne tryk og videre sende lydbølger. Røret åbnes kortvarigt, når man synker, eller når man puster kraftigt gennem næsen, og sørger derved for ventilation af mellemøret.
Der er for mig ingen tvivl om at børn har sværere ved at trykudligne end voksne. De kan ikke pudse næse, kan ikke synke på ...
... 'komando' osv. og derfor vil børn have dårligere fungerende ventilation af mellemøret via det eustakiske rør end voksne har. Derfor er det også min opfattelse at børn helt naturligt fra små vil have svært ved at trykudligne, når de får propper i ørerne, når man flyver.
Det kan naturligvis have noget at sige, hvorvidt barnet er forkølet, slimhinden i øret er irriteret osv. Er man forkølet vil der jo blive blokeret for ventilationen af mellemøret og der vil opstå undertryk ... på samme måde må undertrykket kunne ske uanset barnets alder og der må også kunne ske undertryk ved flyvning. Små børn må også kunne få propper i ørerne, det er i hvert fald min erfaring at mange børn får ondt i ørerne af flyvning - også under 1½ år ...

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen
Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus
Men som sagt, - jeg er ikke ørelæge, det er bare hvad jeg tænker ... :)
Hvis jeres dreng sover og har det fint, så behøver I ikke tilbyde ham flaske når I letter og lander. Det er i øvrigt ofte især landing der er svær. Hvis han bruger sut kan det være ligeså godt. I 6 måneders alderen kan I også tilbyde ham et stykke agurk, en brødskorpe eller lignende, som han kan sidde og sutte på, opbløde med spyt osv. Det at sutte på noget vil danne ekstra mundvand, som han så synker og det kan have lidt effekt ..
Jeg håber ovenstående hjælper lidt videre, rigtig god rejse:o)
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
Gør pusletid til hyggetid - med naturlig pleje fra Olívy
En ren ble er det primære formål, når ens baby bliver lagt til rette på puslepladsen. Men faktisk er pusletiden meget mere end blot en praktisk opgave. Det er en unik mulighed for at styrke båndet til dit barn, stimulere sanserne og skabe tryghed. En god pusleoplevelse handler ikke kun om ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om transport og ferie:
6. marts 2025 | Transport og ferie | 3 mdr.
Kære Helen. Min mand og jeg venter vores første barn og vi er så heldige, at...
3. oktober 2024 | Transport og ferie | 0 mdr.
Kære Helen Vi er for 3 uger siden blevet forældre til en lille dreng, og vi...
Viden om børn:
Vaner og børn
Alle familier har deres egne vaner og rutiner. Det, at tingene gøres på en bestemt måde, giver tryghed for barnet. Et lille barn vil altid have det bedst, når noget er genkendeligt.
Hvis det lille barn skal passes, er det derfor en rigtig god idé, at den der passer barnet, forsøger at efterligne de rutiner og vaner, som barnet kender.
Børn elsker gentagelser og elsker derfor også lege som borte-tit og klappe-kage. De større børn føler stor glæde ved at se den samme...
Portionsstørrelse børn
Det er meget forskelligt, hvor meget det enkelte barn spiser. Nogle børn spiser meget, og andre børn spiser mindre. Der er også forskel på børns appetit, som kan svinge alt efter tidspunktet på dagen.
Børn skal have lov til at regulere deres behov for mad. Det lille barn skal have lov til at die ved brystet, når det viser behov, og børn der får flaske, skal på samme måde have lov til at selvregulere. Barnet må ikke presses til at tømme hele flasken - og omvendt - hvis barnet...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.