Annonce

Annonce

Griner ved skældud


1. maj 2024


Når børn griner, når de bliver irettesa​t eller får skældud, så kan det være meget frustrerende. Måske opfatter du det provokerende eller får en følelse af, at dit barn slet ikke hører efter eller ikke forstår alvoren i det, som du skælder ud over. Nogle forældre oplever det som respektløshed, altså en følelse af, at barnet slet ikke respekterer dig som den voksne.



Grin under skæld ud skal dog aldrig opfattes som respektløshed eller mangel på alvor. Det er ofte en indikation af, at dit barn stadig er i gang med at lære, hvordan det skal navigere i forskellige og ofte komplekse sociale interaktioner, og i dag skal min artikel handle om netop dette. 



Derfor griner dit barn



- Usikkerhed. Dit barn kan være meget usikker på, hvorfor du skælder ud. Barnet bliver nervøs og i tvivl om, hvad der sker - og grin eller latter kan være dit barns måde at håndtere netop usikkerhed og nervøsitet på. Det er således en nervøs reaktion, som kommer til udtryk.



- Forsvarsmekanisme. Dit barn kan bruge latter som en psykologisk forsvarsmekanisme. Det kan hjælpe dit barn med at distancere sig fra en situation, som er meget ubehagelig, og som stresser barnet. Ingen børn kan lide at få skæld ud. Og når barnet griner, kan det være barnets forsøg på at lette situationen, lette stemningen mellem jer. 



- Tryghed. Nogle børn griner også, fordi de føler sig meget trygge i relationen. Dit barn kan f.eks. opfatte dig som ufarlig, selvom du er meget alvorlig. Nogle børn reagerer med grin, fordi de ser deres forældres ændrede ansigtsudtryk eller studser over måden, som forældrene pludselig taler på. 



Hvordan bør du reagere



- Det kan være svært ikke at blive vred eller yderligere frustreret, når du plever, at dit barn griner, når du skælder ud. Det er dog vigtigt at huske på, at der ofte ikke er tale om bevidst provokation. Forskning viser, at det er vigtigt, at vi forstår, at børns reaktioner er del af barnets emotionelle og sociale udvikling - og at barnet skal mødes anerkendende - også i disse situationer. 



- Måske kan du selv genkende, at du i visse situationer kan komme til at grine, hvis du oplever pressede situationer. Og bagefter tænker du måske, at du skulle have sagt noget, gjort noget, i hvert fald noget andet end at smågrine i situationen, men du lo det lidt usikkert væk.. Nogle gange kan det være godt at huske på sig selv og egne reaktioner, når vi møder forskellige reaktioner hos vores børn. 



- Prøv altid at bevare roen, da du på den måde undgår at eskalere en situation. Hvis du reagerer med mere vrede på barnets grin, så vil ...


Annonce

... det kunne forstærke dit barns nervøsitet eller forsvarsreaktion, så barnet bliver mere presset - og derfor kommer der måske flere grin. 



- Husk at du fungerer som rollemodel for dit barn. Du skal vise dit barn det, som du ønsker at lære dit barn. Derfor - hvis du kan bevarer roen og håndtere skuffelser, frustrationer, vrede osv. på en konstruktiv måde, så lærer dit barn at håndtere netop disse følelser mere konstruktivt.



- Tal med dit barn om situationen - når situationen er ovre, og der er ro på. Vær nysgerrig på, hvad barnet følte, da du skældte ud. Sæt ord på situationen og hjælp dit barn med at få lidt insigt i sine egne følelser. Du kan f.eks. sige "du blev bange, da jeg talte så hårdt til dig?" eller "du blev usikker, da jeg pludselig råbte højt?".



- Forklar situationens betydning - når situationen er ovre, og der er ro på. Du må gerne forklare dit barn, hvorfor det, du siger, er vigtigt. På den måde kan du stille og roligt hjælpe dit barn med at forstå konsekvenserne af sine handlinger og lære af situationen. Når du føler dig provokeret eller bliver frustreret over, at dit barn ikke forstår alvoren i situationen, så er samtalen omkring situationen efterfølgende netop meget vigtig. Start med at forklare dit barn, hvorfor du reagerede, som du gjorde, og hvorfor der er visse regler, som det er vigtigt at følge. Det kan f.eks. være, hvis dit barn løb ud på vejen, så kan du forklare om sikkerheden og farerne ved at bevæge sig i trafikken. 



- Lær generelt dit barn om forskellige følelsesmæssige reaktioner. Tal om, hvordan man kan udtrykke forskellige følelser og hvilke følelser, der findes. Se på forskellige fotos af personer, som viser forskellige følelser og tal med dit barn om, hvordan man ser, om nogen er vrede, glade, overraskede, bange osv. Når du taler med dit barn om forskellige følelsesmæssige reaktioner, så hjælper du dit barn til mere hensigtsmæssige reaktioner i fremtiden. I takt med at dit barn får et bedre sprog og bliver bedre til at sætte ord på følelser, så vil barnet naturligt kunne sætte ord på sine følelser i situationen - og vil grine mindre, når det sker. 



- Afslut altid på en positiv måde, bær ikke nag, vær gode venner. Det vil bekræfte din kærlighed til dit barn og give barnet en følelse af, at du altid er der som støtte. Et kram eller tegn på fysisk kærlighed kan være meget betydningsfuldtt og kan være med til at bekræfte, at jeres relation stadig er sikker og tryg - også selvom du skældte ud, og dit barn kom til at grine. 



Rigtig meget held og lykke :)



Bedste hilsner



Helen



Annoncer

Sponsorerede artikler

Gogsig barfodssko - De første og eneste sko dit barn behøver

Har du nogensinde tænkt over, at næsten alle børn bliver født platfodet? De fleste børn lærer faktisk bedst at gå, når de går på bare fødder.

Den bedste måde at styrke deres svang, sener og muskler i foden er gennem denne naturlige tilgang.
Det var bland andet den indsigt, der ...

Læs mere her



Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens babydagbog som er en praktisk og lækker kalender smækfyldt med konkret information og gode idéer.

Det siger medlemmerne ...

Kære Helen.

Tusind tak for dine tidligere svar, det er så dejligt at skrive til dig, du giver altid sådan nogle gode varme råd.

Det er dejligt at kunne skrive til dig, når man er bekymret.

Hilsen
Guldklumpens mor


Annonce